Marka Farkındalığı Arttırmak

marka-farkındalığı

Paylaşmayı unutmayın.

Marka Farkındalığı Arttırmak – Günümüz modern dünyasında tanıtım ve ambalajlama en az kalite kadar önem arz etmektedir. Artık insanlar bir ürün alırken ürünün neyden yapıldığına değil kim tarafından yapıldığına dikkat etmektedir. Çünkü marka değeri ve üreticinin popülerliği o ürünü tüketmek için adeta bir garanti gibi görülmektedir. Bu pazarlama dünyasında o kadar önemli bir konudur ki selpak, apple, coca cola gibi markaların yalnızca bir marka adı olarak kalmadığını direk o ürünün kendisini çağrıştıran bir tanınırlığa sahip olduğunu görürüz.

Marka farkındalığı ve pazarda tanıtımın önemini nispeten yaşı ilerlemiş kişilerle konuştuğunuzda çok daha açık bir şekilde fark edebilirsiniz. Özellikle orta yaşın üstü kişilerin bilmediği markalardan alışveriş yapmak istemediklerine şahit olursunuz. Onlar için aldıkları ürünün ne kadar kaliteli olduğu o an için önemli değildir. Önemli olan o markanın onun tarafından biliniyor olmasıdır. Zaten bilinen bir markaysa ürünleri de kalitelidir.

Tabi bunun yanında marka farkındalığı fazla olan markaların ürünlerini tüketmek insanların kendini daha ayrıcalıklı hissetmesine de neden olmaktadır. Çünkü popüler olana erişilebilirlik kişilerin kendilerine duydukları özsaygı ile de oldukça ilgilidir. Zira kafamızı kaldırıp biraz baktığımızda -hatta kafamızı bile kaldırmaya gerek yok- İnstagram da sayfayı biraz aşağı kaydırdığımızda birbirine benzer popüler ürünleri tüketen ve bu seçimleri ile gittikçe birbirine benzeyen kişileri görebiliriz.

Özellikle konu sosyal medya olunca artık global ölçekli markaların yanında sosyal medya sayesinde kendi markalarının tanınırlığını artırmayı amaçlayan birçok insan görmekteyiz. Üstelik bunu yapmak için her zaman ortaya somut bir ürün koymaları da gerekmemektedir. Bugün sosyal medyanın gücüyle kendi ismini markalaştırmaya çalışan birçok sosyal medya kullanıcısı mevcuttur.  Peki öyleyse marka farkındalığı ve tanıtım bu kadar önemliyse bir markanın farkındalığını arttırmak için ne yapabiliriz?

Akılda Kalıcı Bir Slogan ve Logo Bulmak

marka-farkındalığı

Marka farkındalığı yaratmanın en iyi yolu logolardır. Çağrışım düşündüğümüzden çok daha güçlü bir silahtır. Bugün pazarlama dünyasının alışveriş ve bilinçaltı bağlantısı üzerine çalıştığını düşünürsek bu hiç de küçümsenecek bir konu değildir. Özellikle markaların haz odaklı sloganları ve kişinin kendi değerini tüketimle ölçmesi kişiyi otomatik olarak tüketim yapmaya yöneltmektedir. Dolayısıyla tüketmeye yönelmiş bir canlının ilk yapacağı şey aklında yer etmiş olan markadan alışveriş yapmak olacaktır.

Doğru Zamanda Doğru Kitleye Reklam Yapmak

Resim <a href="https://pixabay.com/tr/users/geralt-9301/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=3460039">Gerd Altmann</a> tarafından <a href="https://pixabay.com/tr/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=3460039">Pixabay</a>'a yüklendi
Resim Gerd Altmann tarafından Pixabay‘a yüklendi

Bir markanın tanınırlığını artırmak konusunda yapılacak en önemli şeylerden birisi şüphesiz markanın hitap ettiği kesimin özellikleri ve şartları hakkında iyi bir araştırma yapmak olacaktır. Buna kişilerin zaaflarını keşfetmek desek de yanlış bir şey demiş olmayız. Özellikle sevgililer günü, anneler- babalar günü- gerçi babalar her türlü bu durumdan mustarip ama – gibi özel günlerde yapılan reklam çalışmaları sayesinde normal zamanda almayacağımız bir ürünü dahi alabiliyoruz. Dolayısıyla tercih edilebilirliği artırmak için iyi bir pazar araştırması yapmak otomatik olarak markanın tanınırlığını da artıracaktır.

Tanıtımı Güçlendirecek Etkinlikler Düzenlemek

Konu reklam olunca görsellik ve çekicilik de çok önemli bir husus haline gelmektedir. Pazar bu kadar geniş olunca ve birçok muadil ürüne ulaşmak da bir tık kadar kolay olunca yapılabilecek en güzel yöntemlerden birisi de reklamın reklamını yapmak yani yüz yüze iletişime geçilebilecek kitlelerle tanıtıcı etkinlikler yapmak olacaktır. Özellikle üniversite kampüsleri bu tarz etkinliklerin yapılması için oldukça uygun yerlerdir. Zira hem ulaşım maliyeti için fazla bir bütçe ayırmanız gerekmez hem de ürünü tüketme potansiyeli yüksek olan genç jenerasyon ile iletişime geçmek çok daha kolay olur.

Sosyal Medya Fenomenleri Aracılıyla Tanıtım Yapmak

marka-farkındalığını-arttirmak
Daria Shevtsova adlı kişinin Pexels ‘daki fotoğrafı

Bizler sevdiğimiz veya örnek aldığımız kişilerle özdeşim kurmak isteriz. Özellikle de konu tanınmış kişiler olduğunda bu sempati bir miktar daha artar. Bu yüzden sosyal medya fenomenlerinin televizyon oyuncularına göre daha samimi ve şeffaf olduğunu da düşünürsek reklam yapma ve marka tanınırlığını artırma konusunda samimiyetin gücü açık ara farkla kazanacaktır. Dolayısıyla tüketim için hedeflenen kitle takip ettikleri fenomenlerin kullandıkları ürünleri tercih edecek, bu ürünleri kullanmak konusunda daha istekli olacaktır.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar