Mark Ritson: Superbrands Gerçekleri

mark ritson superbrands

Paylaşmayı unutmayın.

Ödüllü köşe yazarı ve pazarlama profesörü Mark Ritson, dünyaca ünlü bağımsız marka değerlendirme kuruluşu Superbrands’in sahte yöntemlerinin ve saçma bulgularının açıklamaz bir şekilde ortaya çıktığını iddia ediyor. Ritson’a göre Superbrands ödülleri güvenilmez ve rastgele bir ödül sistemiyle işliyor. Tüm dünyanın yakından takip ettiği ve markaların listeye girmek için kıyasıya yarıştığı Superbrands’in gerçekleri yansıtmadığını ve tutarsız olduğunu söyleyen Ritson, bu yanlışları açıklamak için tam on yıl çalıştığını da söylemeyi unutmuyor. Gelin hep birlikte Ritson’un 10 maddelik yanlışlar listesine göz atalım.

1. Lego 1 Numara

lego markasının durumu

@marketingweek

Lego bu yıl Superbrands listesinin en üst sırasında yer almasına rağmen oldukça az sayıda manşette yer aldı.  Zar zor adı duyulan marka, tamamen farklı nedenlerden manşetlere yerleşti. Bunun sebebi ise markanın başının dertte olması. Danimarkalı oyuncak şirketinin raporuna göre depo stokları, on yıllık süre içerisinde en fazla seviyeye ulaştı. Lego’nun İngiltere’deki en iyi marka olduğunu iddia eden Superbrands’e rağmen, şirketin yönetim ekibi şu anki durumdan memnun olmadıklarını belirtti. Superbrands ise yedi gün öncesine kadar he şeyin en iyisi olduğunu açıkladı. Garip.

2. British Airways Düşüşte

Bu yılın en dikkat çeken olayı ise British Airways havayolu şirketinin dramatik düşüşü oldu. Geçen sene en üst sıralarda yer almasına rağmen bu sene ilk 20’ye bile yerleşemedi.

british airways

@thedrum

3. British Airways Son Dört Senedir Zirvede

Ritson’a göre Superbrans’in tutarsız bir kuruluş olduğunun kanıtı British Airways şirketini dört yıl boyunca en üst sıralara yerleştirip birden bire doğru düzgün sebep yokken listeye almamasıdır.

4. Coca-Cola Gelişiyor… Bir Dakika, Ne?

Coca-Cola’nın marka değerinin düşmesine,  satışlarını arttırmak için promosyon ve çeşitli inovasyonlar yapmasına rağmen Superbrands tarafından diğer  senelere göre listede yükselmesi gerçekten şaşırtıcı bir durum.

coca cola ne durumda

@Lake Hopatcong

5. Gillette

Gilette’in hikayesi de çok benzer bir hikaye! Geçen yıl listede 5. sırada olan Gilette, bu yıl ise bilinmeyen sebeplerden dolayı 2. sıraya yükseldi. Üstelik Wall Street Journal’a göre Gilette’in pazar payı son yıllarda oldukça kötü. Ama Superbrands için Gilette harika!

6. Rolex’in Gizemli Düşüşü

Geçen yıl İngiltere’nin 3. büyük şirketi seçilen Rolex, bu sene 10. sıraya geriledi. Saçmalık! Rolex, dünyanın gelmiş geçmiş en sıkıcı ama en güzel markasıdır. Ve Rolex İsviçreli istikranın özüdür. Saatleri hiç değişmez. Destekçileri hiç değişmez. Sponsorlukları hiç değişmez. Rolex 3. sıradaysa 3. sırada kalmalıdır.

rolex saat

@keepthetime

7. Mısır Gevreği Nerede?

Kellogg’s listeden tamamen kayboldu. Geçen yıl ilk 10’daydı, ancak şimdi sadece Süpermanlerin bildiği bir sebepten dolayı listede yoklar.

 

8. Amazon Görünüşte Büyük Değil

Amazon herkesin dilinde. Büyüklüğü anlatılamaz. Herkes onu konuşuyor. Ama sadece Superbrands tarafından yok sayılıyor. Dünyanın en büyük şirketlerinden birisi 2018’de listeye bile giremedi.

9. BP ve Shell

Sigwatch analiz şirketi tarafından yıllardır dünyanın en çok nefret edilen markaları seçilen BP ve Shell, düzenli olarak listenin en üstünde yer alıyor. Superbrands’in BP’yi Burberry’den daha süper ve Shell’i John Lewis’tenn daha iyi bir marka olarak değerlendirmesi Superbrans’in kazanılmış metodolojinin bir işlevi olabilir.

bp & shell

@squarespace

10. Diğerleri

Listede bu yı lda tuhaf bir şeyler var ve bunlara dikkat çekmek istiyoruz. Tekrarlamak istiyoruz Shell ve Heathrow ilk 20’de yer aldı ve Google, Mars, Pret A Manger, the BBC, Burberry, L’Oréal, McDonald’s, The Guardian, Zara bunu yapamadılar.

Ayrıca BP, Toyota’dan, Häagen-Dazs ise Amazon’dan süper marka seçildi. Teşekkür ederiz Superbrands!

Ve son olarak, biliyoruz hiçbir şey değişmeyecek, Superbrands yine gündemin nabzını tutacak, markalar o listede olmak için çalışacak. Bizler de gerçekleri anlatmak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.

2019’da görüşürüz.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar