Madalyonun Öbür Tarafı; Puma Markası

madalyonun-obur-tarafi-puma-markasi

Paylaşmayı unutmayın.

Puma Markası – Bugün dünyanın en büyük spor ayakkabı ve spor ürünleri markalarından biri olan Puma markası, 1920’li yıllarda Almanya’da bir ayakkabı fabrikası işçisinin çocukları tarafından kuruldu. Çok küçük bir girişim ile birlikte bir evin çamaşır odasında başlayan yolculuk ile bugün dünyanın zirvesindeki spor markalarından biri haline geldi.

Madalyonun Öbür Tarafı; Puma Markası

Puma Markasının Çıkış Noktası

Aslında 1920’li yıllarda Puma isimli bir marka olmamakla birlikte Almanya‘da bir ayakkabı fabrikasında işçilik yapan bir babanın iki oğlu olan Adolf ve Rudolf Dassler kendi isimleriyle Dassler Kardeşler Ayakkabı Fabrikası isimli bir kurulum gerçekleştirdi. Kardeşler ilk dönemlerde üretimlerini annelerinin çamaşır odasında gerçekleştirdiler. Böylece 1930’lu yıllara kadar sabrederken, bu dönemde altın madalyalı olimpiyat sporcularının ayakkabılarını üretmeye başladılar.

Başarı adımlarını güçlü bir şekilde atan Dassler kardeşler, 1936’da ABD’li ünlü koşucu Jesse Owens için yaptıkları sivri uçlu el yapımı ayakkabılar sonrasında II. Dünya Savaşı’na kadar çok hızlı bir şekilde tırmanış sağladı. Ancak 1948 yılında II. Dünya Savaşı dönemi ile birlikte iki kardeş büyük bir anlaşmazlık yaşadı. Rudolf Dassler bu birleşimden ayrılarak kendi markası olacak olan Puma markasını kurmayı tercih etti.

puma
@marcomturkiye

Puma Markasının Yükselişi

Markayı 1948 yılında Rudolf Dassler kurdu. Marka, ayakkabı fabrikasından elde edilen tüm varlıkların yarısı ile güçlü bir bütçe ile yola başladı. Markanın kuruluşu sonrasında aynı yıl içerisinde özel bir futbol ayakkabısı olarak Atom modeli popüler oldu. Markanın isminin Puma olmasının altında da ürünlerde çevik, güçlü ve hızlı bir yapı sunulması yatıyordu. Atom olarak adlandırılan futbol ayakkabısı da markanın bu yapısını ön plana çıkarmayı başarmıştı.

Marka kısa sürede ilerleyişini sürdürerek daha popüler bir hale geldi. Marka, 1952 yılında üretilen Super Atom krampon ile futbol dünyasına büyük bir kazanç sağladı. Özellikle yakın gelecekte 1958 Dünya Kupası’nda Brezilya milli takımı, İsveç’te düzenlenen şampiyonayı markanın bu model ayakkabıları ile kazanınca uluslararası bir güven ve şöhrete kavuştu

Marka, 1960’lı yıllarda ayakkabı tabanı ve şaftını birbirine bağlayan özel bir teknik olan vulkanizasyonu kullandı. Bu yıllarda Pele ve Portekizli ünlü yıldız Essebio gibi çok büyük futbolcuların tercihleri arasına girdi. Bu dönemde Alman karikatürist Lutz Backes tarafından hazırlanan yeni logo sayesinde de bu güçlü hayvanın özelliklerini ortaya çıkaran bir logo tasarımı ile yepyeni bir çizgi oluştu. 

Bir Dünya Markası Puma

Puma günümüzde dünyanın en büyük spor markalarından birisi. Bugün hem Türkiye’de hem de dünyada büyük spor kulüplerinin ve sporcuların sponsor markaları arasında. Markanın gerçekleştirdiği kampanyalar ve sağladığı çalışmalar dünyada spora destek veriyor. Özellikle gençlerde motivasyon sağlayan yapısıyla bir spor markası olarak büyük bir rekabet içerisinde.

1948 yılında yaşanan Dassler kardeşler ayrılığı sonucunda Adolf Dassler tarafından kurulan Adidas markası, bugün en büyük rakip olarak Puma karşısında duruyor. Diğer yandan her iki kardeş de kendi markaları ile birlikte dünyada spor giyim konusunda lider olmaya çalışıyor. Aslında bu rekabet daha iyi ve kaliteli ürünlerin kazandırılması için de bir fırsat yaratıyor.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar