Kötü Hava Durumu Günü Uzatabilir

hava durumu günü uzatabilir

Paylaşmayı unutmayın.

Kötü Hava Durumu Günü Uzatabilir – Hayatınızda hiç bazı günlerin daha uzun veya da kısa olduğunuzu hissettiniz mi?  Bu his çoğunlukla psikolojiktir. Gün uzunluğu dünyanın fiziksel durumuna göre değişir.

Kötü Hava Durumu Günü Uzatabilir

Günün uzunluğu dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesidir yaklaşık olarak ve 24 saattir. Bu 24 saatlik süre ortalama 10 mili saniye doğrulukla ölçülebilir. Bu dönüş ise dünyanın ağırlık dağılımı ile alakalı. Ağırlık meselesi ise atmosfer, toprak, çekirdekte bulunan magmanın yer değiştirmesi, okyanuslar ve denizler ile alakalı. Örnek vermek gerekirse; oluşan bir tsunami bir deprem ya da atmosferdeki değişimler günü saniyenin binde biri kadar değiştirir. Gerçek bir olay göstermek gerekirse; Endonezya’da bulunan Sumatra adasında 2004 yılında 9.4 büyüklüğünde bir deprem oldu. Deprem nedeniyle oluşan tsunami dünyanın dönüş hızını etkiledi. Oluşan bu doğal afet durumu nedeniyle 2.68 mikro saniyelik bir değişim meydana geldi. Bu değişimler belki de dikkate alınmayacak kadar küçük ama yüzyıllardır gözlemleniyor.

Küresel Isınma Etkileri – Kötü Hava Durumu Günü Uzatabilir

kotu-hava-durumu-gunu-uzatabilir
@pixabay by @FelixMittermeier

1695 yılında İngiliz gök bilimci Edmond Halley tarafından hipotezde ayın hızlandığını iddia etti ama dünyanın dönüş hızı yavaşlamıştı. Bu yüzden Ay’ı hızlanıyormuş gibi gördü. 17. yüzyıldan beri bilim adamları dünyanın dönüş hızını ölçmek için çeşitli metotlar kullandılar. Nasa’ya bağlı jet itki laboratuvarında çalışan jeofizikçi Richard Gross söylediğine göre ; Günümüzde en yaygın kullanılan metot olarak GPS (global positioning system)’ler kullanılarak 1962 den beri günümüze dünyanın rota değişikleri kaydediliyor. Richard Gross un söylemine göre gün uzunluğunu belirleyen en önemli etken hava durumu. Rüzgar hareketlerinin güçlü olduğu günlerde tropik alanlara gelen güçlü rüzgarlar hava sıcaklığını değiştirerek günü uzatabiliyor.

Küresel Isınma Günleri Kısaltıyor!

kotu-hava-durumu-gunu-uzatabilir
@pixabay by @geralt

Yukarıda bahsettiğimiz gibi soğuk hava durumu günü uzatır ve gittikçe ısınan hava ise günü kısaltır . Genellikle insan beyni bunu fark etmez. BM hükümetler arası iklim değişikliği panelinde 2007 yılında yayınlanan bir çalışmada; Max Plack meteoroloji enstitüsündeki yapılan bir çalışmada okyanusların ısınmasından dolayı kaynaklanan kütlesel dağılım sebebiyle günler 120 mikro saniye kısalacağı tahmin ediliyor. Daha önce verdiğimiz örnekte 2008 yılında yaşanan afette gün 1.6 mili saniye uzamıştı. Bu uzayan ve kısalan günlere ne oluyor peki?. Endişeye gerek yok çünkü bilim adamları bu artık zamanları atomik saatlere ekliyor. Sizde hava duruma bakarak bir sonraki günün kısa yada uzun olabileceğini tahmin edebilirsiniz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar