Korona Virüs Sonrası Nasıl Beslenmeli?

korona-virus-sonrasi-nasil-beslenmeli

Paylaşmayı unutmayın.

Korona Virüs Sonrası Nasıl Beslenmeli? – Korona virüs açık olmak gerekirse yardımcı olacak sihirli bir diyet yoktur. Grip ve soğuk algınlığı semptomlarını veya süresini azaltabilecek yiyecekler ve içecekler hakkında bazı bilgiler var, ancak COVID-19 hakkında özel bir bilgi yok. Kendinizi veya hastalanan sevdiklerinizi beslemenize yardımcı olacak, neyi yiyip içeceğinizi, neyi sınırlandıracağınızı ve önceden nasıl hazırlanacağınızı da içeren bazı genel rehber hazırlamaya çalıştık.

Korona Virüs Sonrası Nasıl Beslenmeli

korona-virus-sonrasi-nasil-beslenmeli
@unsplash

Diyetiniz Kişisel Olmalı

Bu virüs hakkında şu ana kadar bildiğimiz her şey, semptomların kişiden kişiye büyük ölçüde değiştiğini gösteriyor. Ülkelerin hastalık merkezlerine göre en yaygın semptomlar ateş, kuru öksürük ve nefes darlığıdır. Ancak bazı insanlar kas ağrısı, yorgunluk, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve ishal gibi semptomları da yaşar. Tıpkı gripte olduğu gibi, kendinizi aç hissetmeyebilirsiniz. Ayrıca iştahınızı etkileyen tat ve koku alma duyunuzu da kaybedersiniz. Semptomlardaki büyük varyasyonlara ek olarak, hastayken içmekten çorba gibi hoşlandığınız şeyler ve bunu yapabilecek biri varsa dikkate alınması gereken başka şeyler de vardır. Belirtilerinize ve onların ciddiyetine, ayrıca ne yemeyi sevdiğinize ve yemek yapmanıza yardımcı olacak biri varsa, diyetiniz COVID-19 olan bir başkasından farklı görünecektir. Kendinizi iyi hissetmiyorsanız evde kalmanız, doktorunuzu aramanız ve herhangi bir temas olmadan (aile ve arkadaşlarınız veya bir teslimat servisi aracılığıyla) herhangi bir yiyecek veya bakkaliye teslim edilmesini sağlamanız önemlidir.

korona-virus-sonrasi-nasil-beslenmeli
@unsplash

Korona Virüs Sonrası Nasıl Beslenmeli? – Hidrasyon Çok Önemlidir

Hastalanırsanız, özellikle de su terlemenize neden olacak ateşiniz varsa veya ishaliniz varsa, su içmek önemlidir. Bol sıvı içmeye çalışın – bunların hepsi iyi seçeneklerdir:

  • Su
  • Ballı çay
  • Et suyu
  • Meyve suyu
  • Elektrolit içecekler

Ballı çay rahatlatıcıdır ve bal da öksürüğü yatıştırmaya yardımcı olabilir. Muhtemelen özel elektrolit içeceklere ihtiyacınız yoktur, ancak yemek yemede veya ishal veya kusmada sorun yaşıyorsanız, bunlar yardımcı olabilir. Hindistan cevizi suyu, akçaağaç suyu, spor içecekleri bu kategoriye girer. Meyve suyu ayrıca bazı besinleri almanıza yardımcı olabilir ve lezzetli olduğu için su içmenizi kolaylaştırabilir. Kendinizi iyi hissetmiyorsanız, susuz kalmamak ve olabildiğince dinlenmek önemlidir.

korona-virus-sonrasi-nasil-beslenmeli
@unsplash

Beslenme Önemli Ancak Kalori de Oldukça Önemli

 Bir enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olmak için vücudunuzun enerji için kaloriye ihtiyacı vardır. Grip benzeri semptomlara yardımcı olacak tek bir gıda gerçekten yoktur. Bağışıklık sisteminizi desteklemeye yardımcı olan protein, A, C, D ve E vitaminleri besinler vardır. Şu anda yeni bir takviye rutini başlatmanızı önerilemez. Özellikle de önce doktorunuzla veya bir diyetisyenle konuşmadan, çünkü bu besinlerin birçoğunun çeşitli bir diyet yiyerek diyetinize girmesi kolaydır ve ayrıca büyük miktarlarda olumsuz yan etkilere yol açar.

Meyve, yoğurt veya fındık ezmesi ile yapılan bir smoothie, aç değilseniz kalori almanıza yardımcı olur. Tavuk çorbası rahatlatıcıdır. Solunum yolu enfeksiyonunuz olduğunda faydalı olur. Zencefil mide bulantısına yardımcı olacaktır. (bir çayda deneyin veya havuç çorbasına ekleyin)

Elinizden geldiğince kalori almaya çalışmak ve kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olacak yiyecekler yemelisiniz. Bu durum muhtemelen yeterince çinko veya A vitamini alma konusunda endişelenmekten daha önemli olacaktır.

@unsplash

Sınırlandırılması Gereken Yiyecekler

Alkol dehidrasyona neden olur. Bağışıklık sisteminizi kötü etkiler. Bu nedenle kendinizi hasta hissetmeye başlarsanız, içkiyi atlayın ve yerine nemlendirici bir şey koyun.

Bağırsak semptomlarınız varsa, turpgillerden sebzeler, fasulye ve tam tahıllar gibi sindirimi zor yiyecekleri sınırlamak isteyebilirsiniz. Sindirmek için daha fazla enerji harcarlar ve midenizi ve bağırsak kanalınızı bozabilirler. Bunları sindirimi kolay olan bu yiyeceklerle değiştirin.

Krakerler (sert yiyecekler), baharatlı yiyecekler ve Boğaz ağrınız varsa çok asitli bir şey (limon, sirke) boğazınızı tahriş edebilir. Yine de bu yiyecekleri tolere edebilirsiniz; yine belirtilerinize bağlıdır.

korona-virus-sonrasi-nasil-beslenmeli
@unsplash

Önceden hazırlayabileceğiniz herhangi bir şey var mı?

Kendinizi hasta hissetmeniz durumunda size yardımcı olması için yiyecekler ve reçetesiz satılan ilaçlar bulundurmak isteyebilirsiniz. Çorba ve güveç çok iyi donar. Kraker, ekmek ve donan meyve gibi rafta stabil veya dondurucu yiyecekler satın alın. Neye sahip olmak isteyeceğinizi tahmin etmek zordur. Çünkü herkes bu virüsten farklı şekilde etkilenmektedir.

Hastalanmayı önlemek için yapabileceğiniz en iyi şey, evinizin dışındaki insanlarla yakın teması sınırlandırmak, dışarı çıkmanız gerektiğinde maske takmak, ellerinizi sık sık yıkamak ve temizlik dahil olmak üzere, Halk sağlığı departmanınızın talimatlarını takip etmeye devam etmektir. Ve evinizdeki yüzeyleri dezenfekte etmek önemlidir. Bilgiler, Dünya Sağlık Örgütü ve Hastalık Önleme Merkezi  Covid-19 Yeme- İçme Programlarından derlenmiştir.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar