Kodlama Neden Öğrenilmeli? Nereden Başlanmalı?

kodlama-neden-ogrenilmeli?-nereden-baslanmali?

Paylaşmayı unutmayın.

Kodlama Neden Öğrenilmeli? Nereden Başlanmalı? – Günümüz şartları da göz önünde bulundurulduğunda, hemen her sektörde yazılım temel parça görevi üstlenmeye başladı. Bunun öncelikli nedenleri arasında, COVID-19 ile internete olan bağımlılığın artması, birçok sektörde evden çalışmaya geçilmesi ve internet alışverişinin kaçınılmaz hale gelmesi yer almakta denebilir. Peki neden kodlama öğrenilmeli?

Kodlama ve yazılım dünyasına giriş
Photo by @cgower on Unsplash

Kod yazmayı öğrenerek, hayatın her alanında kullanabileceğiniz, işinizi kolaylaştıracak bir artı kazanabilirsiniz. Bunlara basit birkaç örnek verecek olursak, öğrenciyseniz başta matematik olmak üzere birçok derste işinizi kolaylaştırarak, hesaplamalarınızı pratikleştirebilirsiniz. Üstelik algoritma mantığı ve temel kodlama prensiplerinin öğrenilmesi matematiksel düşünce yapısının oluşmasına büyük katkı sağlamakta. En basitinden, hesap makinelerinin arka planını hiç düşündünüz mü? Neredeyse başlangıç seviyesinde kodlama bilgisiyle, siz de çok rahat bir şekilde hesaplama işlemlerini gerçekleştiren kendi programınızı, kendi hesap makinenizi dilediğiniz gibi tasarlayabilir, yazabilirsiniz.

Kimler kod yazabilir
Photo by @adigold1 on Unsplash

Kısaca özetleyecek olursak, yazılım sektörü gelişmekte ve her geçen gün birçok sektörle bağlantı oluşturmakta. Gelişen teknoloji çağına ayak uydurmanın yolu da az da olsa kodlama ve algoritma mantığını öğrenmekten ve yeni nesile öğretmekten geçiyor. 5 Adımda nasıl başlanır, ne gerekir açıklayalım.

Kodlama Neden Öğrenilmeli? Nereden Başlanmalı?

1.Kodlama İçin Neler Gerekli?

kodlama-neden-ogrenilmeli?-nereden-baslanmali?
Photo by @firmbee on Unsplash

Yazılım dünyasına giriş yaparken ihtiyacınız olan en önemli şeyler, merak ve araştırmayı sevmek. Burada da karşınıza İngilizce çıkıyor. Çünkü Türkçe kaynak oldukça sınırlı, eğer iyi bir İngilizceye sahipseniz önünüzde hemen her alanla ilgili kocaman bir bilgi okyanusu bulabilirsiniz. Zaten yazılım dilleri de tıpkı konuşma dilleri gibi. Kod yazmayı İngilizce öğrenmeye benzetebiliriz hatta. Programlama dillerinin de tıpkı konuşma dilleri gibi kendine özgü kelimeleri ve karakterleri bulunmakta. Eğer araştırmayı seviyor ve öğrenmeye hazırım diyorsanız ikinci adıma geçelim…

2. Algoritma Mantığını Öğrenmek

Algoritma mantığını, bir sorun ya da problemi çözerken veya bir hedefe ulaşmak gerektiğinde uyguladığınız temel adımlar-işlem basamakları olarak düşünebilirsiniz. Günlük hayatta belki de farkında olmadan çok sık yapılan bir işlem aslında. Örneğin evde otururken televizyonu açmak istediniz. Burada televizyonu açmayı, ulaşmak istediğiniz hedef olarak düşünebilirsiniz. İlk olarak yapacağınız işlem ne olurdu? Bunu öncelikle akış diyagramı dediğimiz şemada görelim, ardından inceleyelim.

kodlama-neden-ogrenilmeli?-nereden-baslanmali?

Okların yönü burada son derece önemli. Sırasıyla BAŞLA işleminden sonra, Kumandanın açma düğmesine basılı olup olmadığını kontrol edersiniz. Eğer düğmeye basmadıysanız ilk yapacağınız iş düğmeye basmak olur. Düğmeye bastıysanız televizyonun açılıp açılmadığını kontrol edersiniz. Açıldıysa işlem tamamlanmıştır. Açılmadıysa fişin takılı olup olmadığına bakarsınız. Fişi taktıktan sonra da en başından adımları tekrarlarsınız.

Algoritma mantığını kısaca bu şekilde tanımlayabiliriz. Elbette bolca örnek inceleyerek konuyu derinlemesine öğrenmek faydalı olacaktır.

3. İlgi Alanınızı Belirlemek

Bu noktada; web tasarım ve programcılığı, masaüstü uygulamalar, mobil uygulamalar, gömülü sistemler, siber güvenlik gibi alanlardan hangisine yönelmek istediğinizi belirlemelisiniz.

ağ, siber güvenlik, kodlama alt dalları
@pixabay

4. Öğrenmeniz Gereken Dili Belirlemek

Her alanda öğrenilmesi gereken dil farklıdır. İlgi alanınız doğrultusunda bu dillerden birini seçerek ve bolca kod yazarak, ufak ufak kod parçaları dahi olsa bir düzen dahilinde ilerleyerek kendinizi bu alanda geliştirebilirsiniz. Genel anlamda hangi alanda hangi diller kullanılır derseniz:

  • Web Tasarım: HTML, CSS, Javascript. Tasarımda genellikle bu üç dil birbiriyle iç içe kullanılır.
  • Web Programlama: PHP, ASP.NET, Django, Ajax
  • Masaüstü Uygulama: C++, Python, Delphi
  • Mobil Uygulama: C#, Java
  • Gömülü sistemlerde kullanılan ve bilgisayar mühendisliği gibi bölümlerde temel yapının oturması için öğretilen diller: C, C++, Assembly
kodlama-neden-ogrenilmeli?-nereden-baslanmali?
Photo by @kobuagency on Unsplash

5. Kodlama Altyapısını Oluşturmak

Buraya kadar olan adımları tamamlayıp dil tercihinizi belirledikten sonra geriye bu dilin gereksinimlerini araştırıp, altyapısını oluşturmak kalıyor. Örneğin C dili ile başlamaya karar verdiyseniz, kodları yazdıktan sonra derleyebileceğiniz bir editör edinebilirsiniz. Bu editör Dev C++ olabileceği gibi visual studio gibi birçok dilde kod yazabileceğiniz bir IDE de olabilir. Burada seçim size ve seçtiğiniz dile kalıyor. Bol araştırmalı, bol öğrenmeli ve bol projeli günler!

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar