Kişisel Gelişiminize Katkı Sağlayacak 10 Kitap

Paylaşmayı unutmayın.

Kişisel gelişim, bireyin büyümesinin ve gelişmesinin hayati derecede önemli bir parçasıdır. Özellikle son yıllarda bu alana artan talep ve insanların daha iyi hayatlar sürmesi için verdiği çaba ile birlikte önemi de artmıştır. Bazı konularda rehbere ihtiyaç duyabilir, gelişim motivasyonu konusunda bir araca ihtiyaç duyduğunuzda başucu kitabı olmaya aday güzel kaynaklar var. Kişisel gelişiminize katkı sağlayacağını düşündüğümüz kitapları listeledik. Kişisel Gelişiminize Katkı Sağlayacak 10 Kitap

Bireysel yaşamınızda tatmin olma olasılığınız aslında kendi öz benliğinizin olgunlaşmasına bağlıdır. Kendi öz benliğinizi geliştirirseniz hayata çok daha güzel bir pencereden bakabilirsiniz. Hatta profesyonel bir bakış açısı kazanarak kendinize fayda sağlarsınız. Bu da kendinizi tanımış olmanıza bağlıdır. Çünkü kişisel gelişim araçları kilit alanlarınızı keşfetmenize fırsat verir. Kişisel gelişim, vizyonunuzu ve yaşam hedeflerinizi daha net tanımlamanıza yardımcı olur. Özellikle kendiniz için hedefler belirlediğinizde, bir plan oluşturmak ve bu hedefler doğrultusunda çalışmak daha kolay hale gelir.

Kişisel gelişim becerileri, profesyonel ve kişisel hedeflerinize ulaşma becerinizi geliştirir. Ayrıca yetkinliğinizi genişletmenize yardımcı oldukları için önemlidir. Bu becerileri geliştirmek, bazı adımlarınızda size yardımcı olabilir. Örneğin kariyer hedeflerinde ilerleme, kişisel amaç ve hedefler oluşturma, kendinizi olumlu yönde motive etme gibi. Fakat, maalesef bazen bu hedeflerimize hemen ulaşamayabiliyoruz. Bu durumlarda bize rehberlik edecek ve kişisel gelişimimizi sağlayacak kitaplardan faydalanabiliriz. Bu yüzden size ilham olmak istiyoruz.

1-Ikigai (Francesc Miralles i Contijoch ve Héctor García)

@Mehmet Tekeci

Kişisel Gelişiminizi Etkileyecek 10 Kitap arasında ilk sırada bu kitap yer alıyor. “Ikigai-Japonların Uzun ve Mutlu Yaşam Sırrı” adlı kitabın bilgi kaynağı Japonya’daki Okinawa Adası’ nda yaşayan insanlardır. Hatta ortalama ömürleri 100’ün üzerinde olan insanların yaşam pratiklerinin incelenerek kaleme alındığını biliyor muydunuz?

Kitap Bize Ne Anlatıyor?

Bu kitap okurlarına uzun ve mutlu yaşamanın sırlarını anlatan bir rehber olarak karşımıza çıkıyor. Aslında Ikigai, iki ayrı kelimenin birleşiminden oluşuyor. Iki, yaşam; gai ise önem ya da değer anlamlarına geliyor. Yani Ikigai, yaşamın amacı ya da yaşamak için bir sebep bulmak olarak ele alınıyor. Japonların uzun yıllar boyunca mutlu ve verimli yaşamalarının inceliklerini araştıran yazarlar; eserde insanın hayat amacını keşfetmesi, aceleci davranmaması, pozitif yönlü ilişkiler kurması ve tutkularını keşfederek onları hayata geçirmek yönünde adımlar atmasını anlatıyor.

Ayrıca toplam 176 sayfadan oluşan kitap; kişinin Ikigai’sini bulmak için yapması gerekenlerden bahsediyor. İlaveten Ikigai’nin 10 kuralı ve beslenme ipuçları gibi yönlendirici bilgiler içeriyor.

2- Bir Ömür Nasıl Yaşanır? (İlber Ortaylı)

@CEOtudent

Türk tarihçi, akademisyen ve yazar olan hocamızın elinden çıkan bir deneme ile karşınızdayız. Aynı zamanda Ortaylı Türk Tarih Kurumunun da Şeref Üyesidir. Deneme türündeki bu kitapta ise insanların yaşamları boyunca karşılaştıkları sorunların üstesinden nasıl geleceklerini anlatıyor.

İlaveten doğru tercihte bulunma yöntemleri konusunda da bilgi sunmaktadır. İlber Ortaylı, yediden yetmişe herkesin faydalanacağı, bilge şahsiyetinden ve yaşam tecrübesinden süzülen tavsiyelerden oluşan bir eserle karşımızda. Ayrıca İlber Hoca bu kitapta, bir insanın, çocukluktan itibaren hayatın hemen her alanında ihtiyaç duyacağı çözümleri nasıl bulabileceğini örnekler vererek anlatıyor.

3- Olumlu Düşünmenin Gücü (Norman Vincent Peale) 

Koşul tanımaksızın alternatif üretebilen, bizi sınırlayan kalıpların ötesine geçebilen, değişime ayak uyduran, çözüme yönelik, gerçekçi, uzlaşmacı düşünceler pozitif düşüncedir. İşte tam da bu normu detaylandıran bir kitap ile listemizi süslüyoruz.

Norman Vincent Peale problemlerinizi aşmak için sıra dışı yollar sunuyor. Bu kitapta en yıkıcı görünen engelleri nasıl aşacağınızı, kendinizi nasıl rahat ve güvende hissedeceğinizi keşfedeceksiniz. Hatta stresten korunma yollarını da öğreneceksiniz.

4- Seni Yoran Her Şeyi Bırak: Duygusal Manipülasyon dan Kurtulma ve Korunma Metotları (Müthiş Psikoloji)

@ekonomiknokta

Müthiş Psikoloji’nin yine müthiş bir eseri. Her kitabında olduğu gibi bu kitabında da okuyucuya çok şey kattı. Bu kitabın temel amacı çevremizden gördüğümüz ve farkında olmadığımız manipülasyonlara farkındalık kazandırmaktır. Öyle ki “Suçluları uzakta arama manipülatörler cinayet mahallinde dolaşan katiller gibi en yakınındakilerdir hatta en sevdiklerin..”.

Bu kitap maruz kaldığınız duygusal manipülasyonları fark etmenizi sağlayacak. Kendinizi korumanızı ve süreci güçlü biçimde yönetmenizi sağlayacaktır. Hatta adı gibi seni yoran her şeyden kurtulmanın kapılarını açacaktır. Kişisel Gelişiminizi Etkileyecek 10 Kitap arasında yerini almıştır.

5- Hayır Diyebilme Sanatı (Müthiş Psikoloji)

“Gerçekten ‘özgür’ müsünüz? Dilediğiniz zaman dilediğiniz yemeği yiyebiliyor olmak mıdır sizce özgürlük? Toplumsal hiçbir baskı hissetmeden içinizden geldiği gibi giyinebiliyor olmak mı yoksa?
Canınızın istediği saatte uyuyup, canınızın istediği saatte uyanarak, yine canınızın istediği saatlerde istediğiniz kadar çalışarak, ihtiyacınız olan parayı kazanabilmeniz mi?

Bir hafta sonu tatilinde cep telefonunuzu kapattığınızda mı özgür hissediyorsunuz sadece kendinizi? Hayatınızla ilgili her kararınızı sadece kendinizi düşünerek mi alıyorsunuz? Kaderinizin ipleri tamamen sizin elinizde mi?” -Kişisel Gelişiminizi Etkileyecek 10 Kitap

Merak Uyandırdı, Değil mi?

Bu kitap, hayatımıza yeni bir gözle bakmamızı sağlayan etkili bir kişisel gelişim kitabı olarak öne çıkıyor. Kolektif yazarların oluşturduğu Müthiş Psikoloji imzasını taşıyan eser, sınırlar ve özgürlük kavramlarını yeniden ele alıyor. Gerçek özgürlüğün sınırsız olma çabasında değil, net ve kararlı sınır koyabilme iç gücünde saklı olduğunu anlatıyor. Gerektiği zaman “hayır” diyebilmenin kendi özgürlük alanımızı korumak için ne kadar önemli olduğunun farkına varmamız için bir kapı aralıyor. Kendimizden vazgeçerek ve bastırarak, sürekli başkalarını memnun etmeye çalışarak mutluluğu yakalamanın imkânsızlığını gözler önüne seriyor. Özgür olmanın belki de ilk koşulunun kendimizin ve isteklerimizin farkında olma ve onlara sahip çıkma cesareti olduğunu vurguluyor.

Dinlemek istersen buradan ulaşabilirsin.

6- Alışkanlıkların Gücü (Charles Duhigg)

@D&R

New York Times’ın ödüllü iş dünyası muhabiri Charles Duhigg, alışkanlıkların neden var olduğunu ve nasıl değiştirilebileceğini keskin zekası ve muazzam ifade yeteneğiyle keyifli bir şekilde anlatarak, insanoğlunun doğasına yönelik yepyeni bir bakış açısı ortaya koymaktadır.

Bu kitabı okuduğunuzda, birtakım aydınlanmalar yaşayacaksınız. Mesela bazı insanların ve şirketlerin kendilerini neden bir çırpıda değiştirebildiklerini, bazılarınınsa neden yıllarca uğraştıkları halde değişmeyi başaramadıklarını anlayacaksınız.

7-İrade (Roy F.)

@nadirkitap

“İrade, hayatımızın hemen her alanını etkilemektedir. Konuyla ilgili sadece büyüleyici araştırma sonuçlarını paylaşmakla kalmadıkları aynı zamanda da bu önemli özelliğe sahip olmamız için bize basit yöntemler sundukları harika bir kitap yazmışlar.”

Dünyanın en seçkin deneysel toplum psikoloğu Roy F. Baumeister ve tanınmış gazeteci John Tierney iradeye hak ettiği konumu geri kazandırmak için biraraya geldiler. Bu küçük ustalık eseri; egzersiz yapmak, diyet yapmak, zamanımızı yönetmek, tutumlu olmak, arzulara direnç göstermek isteyen herkes tarafından okunmalıdır.

8- Var Mısın? Kendini Keşfetmeye, Zorluklarla Basa Çıkmaya (Doğan Cüceloğlu)

@24Okur

“Gençliğimde gergin, stresli, mutsuz günlerim çok oldu. Kendimi suçlu hissettiğim, değersiz gördüğüm dönemler yaşadım. Şimdi hayatım anlamlı, coşkulu ve şükür duygusuyla dopdolu… Neden? İçinde yaşadığım koşulların iyileşmesinden mi? Geliştirdiğim farkındalıkların sonucu mu? …”

Doğan Cüceloğlu, yalnızca psikoloji kariyeriyle değil, insan hayatına dokunan ve insana dair her hikayeden şifa çıkarabilen bilgeliğiyle bu coğrafyanın en önemli ilim insanlarından biri. Seksen yılı aşkın ömrünün bir birikimi olarak, şimdi herkesin merak ettiği “hayati” sorulara en samimi cevaplarını sunuyor. Herkes gibi aslında o da hala savaşıyor, keşfediyor, hayata değer katıyor.

9- TED Gibi Konuş (Carmine Gallo)

TED konuşması ne demek?

TED (İngilizce: Technology, Entertainment, Design, Türkçe: Teknoloji, Eğlence, Tasarım), her iki yılda bir Kaliforniya, Monterey’de düzenlenen bir konferanstır. Teknoloji, eğlence ve tasarım anlamına gelen TED World’s dünyanın önde gelen düşünürlerini bir araya getiriyor. Bu konferansın varoluş amacı, farklı alanlardaki ileri derecede bilgi sahibi kişilerin bilgi alışverişine zemin oluşturmaktır.

TED Konuşmaları başarılı bir sunumun nasıl olması gerektiğini gösteriyor. Böylesi bir sunumun öğelerini yeniden tanımladı ve topluluk önünde konuşma yapmak için altın standartları oluşturdu. Daha sonra bu bilgileri “Söz uçar yazı kalır!” mottosuyla kitaplaştırdı. Özellikle iş hayatında oldukça aktif kullanabileceğimiz bilgiler içeren bu kitabı hepinize tavsiye ederiz.

10- Asla Yalnız Yeme (Keith Ferrazzi)

@amazon

Hayatınızda şu anda bulunduğunuz konum ve bildiğiniz her şey, ömrünüz boyunca ister şahsen, ister kitaplar, müzik, e-posta ya da kültür yoluyla etkileşim içinde olduğunuz fikir, deneyim ve insanların bir sonucudur. Bolluğun daha fazla bolluğa götürdüğü durumlarda çetele tutmak gerekmez. O halde hemen bugünden başlayarak, hedeflerinize ulaşmanızda size yardımcı olacak isimlerle tanışmaya başlayın. Ve gereken bilgi, deneyim ve kişileri bir araya getirmek üzere kolları sıvayın.

Keith Ferrazzi size ilişkinin gücünü ve çok sayıdaki kişiyle tanışıp bu kişilerle hem arkadaş hem de iş arkadaşı olmanın aşamalarını adım adım anlatıyor.

Bonus: Sesli Kitap Dinleyebileceğiniz En İyi Mobil Uygulamalar

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar