Kısa Bir Özetle 2020 Felaketler Yılı Mıydı?

Paylaşmayı unutmayın.

Kısa Bir Özetle 2020 Felaketler Yılı Mıydı? – 2020 tüm insanlık için çok  zorlu bir yıl oldu. Oysa ki her yeni yılda olduğu gibi büyük bir heyecanla karşılamıştık. Netflix de geçtiğimiz günlerde yayınlanan ‘’Death to 2020’’ belgeseli ne kadar sahte bir belgesel olsa da felaketler yılını çok başarılı şekilde anlatmış.2020‘i geri de bıraktığımız fakat hala etkileri devam eden ve yaşam biçimlerimizi derinden etkileyen felaketler yılına kısa bir bakış atalım.

Kısa Bir Özetle 2020 Felaketler Yılı Mıydı?

Avustralya Yangınları

kisa-bir-ozetle-2020-felaketler-yili-miydi
@newstatesman

2019 Eylül ayında rekor düzeydeki sıcak hava ve kuraklık yüzünden çıkan yangınlarla birlikte 2020 yılına girdik. Yangınları çıkış nedeni tamamen sıcak hava ve kuraklık olarak açıklanmıştı. Avustralya’nın  iklim özelliklerinden dolayı sık sık rastlanan orman yangınları tarihteki en yüksek seviyesine 2020 yılında ulaşmıştı. Milyonlarca  canlının ,insanın ve yaşam alanlarının yok olduğu yangınlar ancak 3  Mart tarihinde kontrol altına alınabildi.240 gün sonra ortaya çıkan görüntülerse yaşanan felaketi gözler önüne seriyordu. Yangın sonucu ortaya çıkan zararlı gazlar çevre ülkeleri de etkilemişti.

Pandemi /Covid -19

@reuters

Aslında Covid-19 pandemisi adından da anlaşılacağı gibi 2019 Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktı. Fakat virüs neredeyse 1 ayı aşkın süre boyunca tüm dünyadan saklandı diyebiliriz. Wuhan da bir halk pazarında ortaya çıkan virüs ilk başlarda sadece Wuhan kentiyle sınırlıyken ve henüz bilim insanları bu kadar hızlı yayılabileceğini tahmin etmedikleri için tüm ülke Covid-19 virüsüne yakalandı. Bu bilinmez virüsü hemen hemen 1 ay sonra dünya sosyal medya da ve haberlerde görmeye başladı. Pandeminin en başında günümüz kadar tedbir alınmadığı için tüm dünyaya virüs yayıldı. Ancak Mart ayına gelindiğinde WHO(Dünya Sağlık Örgütü)pandemi ilan etti. Etkileri hala sürüyor. Şu an dünya genelinde birçok farklı aşı denenmekte.

Black Lives Matter (Siyahların Hayatı Önemlidir)

25 Mayıs 2020 tarihinde  ABD ‘nin Minneapolis kentinde  20 dolarlık sahte banknot ihbarı için olay yerine gelen 4 polis memurundan Derek Chauvin tarafından boğazına 8 dakikayı aşkın süre  bastırılarak  Afro -Amerikalı George Floyd ‘un ölümü ile sonuçlanan ve tüm dünyanın yakından destek verdiği bir olaydır. Olayın en başında protestolar sadece Minneapolis ile sınırlıyken daha sonra ABD ‘nin tamamına ve sonrasındaysa tüm dünyaya yayıldı.

kisa-bir-ozetle-2020-felaketler-yili-miydi
@britannica

 Aslında yıllardır Amerika da siyahiler bu ve benzer şekillerde öldürülüyor. ’’Black Lives Matter ‘’ hareketi de aslına 2012 yılına dayanıyor. 2012 yılında George Zimmerman adlı ırkçı bir hispanik tarafından Florida’da vurulan henüz 17 yaşındaki Trayvon Martin’in ölümü üzerine çıktı. Trayvon Martin’in tek suçu gece marketten IceTea ve bir iki atıştırmalık almaktı. Zimmerman gece bekçiliği yapmaktaydı ve öldürme gerekçesi olarak gözüne şüpheli geldiğini öne sürmüştü. İşte bu sırada Oakland, California’dan bir sosyal medya fenomeni ve aktivist bir lider olan Alicia Garza bu olay karşısındaki tüm duygularını, tüm kızgınlığını Facebook’ta paylaşarak içini bu sloganla döktü.Ve bu slogan o günden bu yana bir sivil toplum hareketi haline geldi.

ABD Başkanlık Seçimleri

kisa-bir-ozetle-2020-felaketler-yili-miydi
@reuters

Trump’ın uzlaşmaz ve saldırgan tavırları uzun zamandır hem Amerika halkının hem de dünya ülkelerinin canını sıkıyordu. Özellikle pandemi dönemindeki basın toplantılarında dile getirdiği virüsü önleme önerileri; ‘’Dezenfektanlar virüsü 1 dakika içinde öldürüyor. Dezenfektan içebilirsiniz.’’ Ve daha bunun gibi bir çok bilimde yeri olmayan önerileri. Tabi bu sırada binlerce Amerikalı korona virüs sebebiyle yaşamını yitiriyordu. Başkanlarının çıkıp dalga geçercesine bu sözleri sarf etmesi halkın tepkilerine neden oldu.

Daha sonrasında azil soruşturmasına giden Trump ‘ı Temsilciler Meclisi azletti.

@nytimes

Başkanlık seçimlerine kadar görevden alınmayan Trump’ın karşısına Demokratik Partiden Joe Biden vardı. Seçim sonuçları belli olduğunda dahi Trump ‘’Henüz bitmiş bir seçim değil’’ diyerek koltuğu bırakmamasına rağmen sonuç değişmedi ve en yaşlı ABD Başkanı unvanıyla Joe Biden ABD Başkanı seçildi.

2020 yılına damga vuran olaylardan kısaca bu şekilde bahsedebiliriz. Netflix de yayınlandığı günden bu yana Top10 listesinde .Henüz izlemediyseniz izlemenizi öneririm.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar