Kendinizi Geliştirin – Hayatınıza Yön Verecek 10 Beceri

Paylaşmayı unutmayın.

Kendinizi Geliştirin – Hayatınıza Yön Verecek 10 Beceri – Bill Gates, Jeff Bezos, Elon Musk, Warren Buffett, Oprah başarılarına hayran olduğumuz kişiler. Alanında en iyi olan isimlere bir bakın. Zamanlarının çoğunu, bugün oldukları yerde olmalarını sağlayan çeşitli becerileri öğrenmeye adamışlardır . Hepsi öğrendikleri ve bildikleri sayesinde çok şey başardılar. Aslında daha zeki değiller. Oysa tek yaptıkları zamanlarının çoğunu onlara katkı sağlayacak becerileri öğrenmeye adamaktır.

Bu yazımız sizi Bill Gates olma yolunda ilerletmez belki. Ancak kendinizi geliştirmeniz için yeni bir adım atmanızı sağlar. Sonuçta insan, bildikleri kadardır.

Kendinizi Geliştirin – Hayatınıza Yön Verecek 10 Beceri

1- Yeni Bir Şey Tamir Etmeyi Öğrenin

black and yellow screw driver
by Julie Molliver @unsplash

Günümüzde herhangi bir şeyi onarmak zorunda kalmıyoruz. Genellikle tamirat için servislere başvuruyoruz. Ama ustalık bunun neresinde? Artı, bu zamanda kim kendi başına halledebileceği basit görevler için bir sürü parayı boşa harcamak ister ki? Kişisel eşyaları tamir etmek, öğrenmesi en kolay ve sonucunda tatmini yüksek olan becerilerden biridir. Özellikle hızlıca sonuç ve verim alınan bir alandır. Çünkü yeni şeyler öğrendikçe hızlıca uygulayabilirsiniz.

Sıhhi tesisat, elektrik tesisatı, duvar tamiratı gibi evinizde usta bekleyen bir çok iş olabilir. Oysa bazı çok basit adımlar sadece bir YouTube videosu uzağınızdadır. Bu videolar sizi on dakikada usta yapmaz. Ancak bir şeyler bozulduğunda, onu nasıl düzelteceğinizi öğrenmenin bir fırsat olduğunu unutmayın.

2- Sanatsal Bir Beceri Kazanın

person holding and testing test tube
by Quino Al @unsplash

Genellikle büyük paralar kazandırmasa da, sanatsal beceriler her dönem ilgi görür. Çünkü size güzel bir şey yaratmak için gereken teknik yetenekleri sağlar. Kendi ilham kaynağınızı ve konunuzu bulmanız gerekir. Ancak ihtiyaç duyacağınız beceri gerçekten sadece bir teknik yetenek ve pratik meselesidir.

Bir anatomi kitabı alıp farklı kemikler ve kaslar çizmek size insanları nasıl çizeceğinizi öğretecektir. Fotoğrafların üzerine ızgaralar çizmek temel perspektifi gösterir. Açıkçası bu kadar basit değil. Ancak bir çiçeğin yaprakları veya insan eli gibi basit bir şeyi çizmeye odaklanmak, nasıl çalıştığını öğrenmeye ve makul miktarda pratik yapmanıza yardımcı olacaktır. 

3- Kendinizi Savunmayı Öğrenin – Hayatınıza Yön Verecek 10 Beceri

person shadow boxing grayscale
by Timothy Eberly @unsplash

Beklenmedik bir saldırı sonucu yaralanmamayı veya yaralanmamayı tercih ediyorsanız, belki de bazı kendini savunma becerileri edinmenin zamanı gelmiştir.

Muhtemelen size yardımcı olacak bir partnere ihtiyaç olacak. Ancak en azından becerilerinizi test etmek için internetten destek alabilirsiniz. Umarız edindiğiniz teknikleri asla kullanmanız gerekmez. Yine de öğrendikleriniz, karşılaşacağınız bir olumsuzluktan zararla çıkma şansınızı artıracaktır.

4- Tasarım/Stil Becerilerinizi Geliştirin

kendinizi-gelistirin-hayatiniza-yon-verecek-10-beceri
by Davisuko @unsplash

Zevkler farklılık gösterdiği ve zaman geçtikçe değiştiği için tasarım ve stil kesin bir bilim değildir. Ancak işinizi, evinizi veya başka herhangi bir alanın estetik bir desteğe ihtiyacı olan herhangi bir alanın daha iyi görünmesini sağlayacak birkaç ilke vardır. Geleneksel tasarımdan bahsedildiğinde öncelikle tasarım ve düzenin temelleri öğrenilmelidir. Bunlar, çok daha çekici görünmesi için günlük işlerinizde kullanabileceğiniz becerilerdir. Bir şey iyi göründüğünde daha çevreye büyük bir etkisi olur ve bu her zaman bir artıdır.

İşleri biraz daha ileri götürmek için bu becerileri bir üst seviyeye çıkarabilir ve Photoshop öğrenebilirsiniz. Harika bir duvar kağıdı seçerken ve bilgisayarınızda temiz ve düzenli bir masaüstü oluştururken estetik görüye ihtiyacınız olur. Eviniz sıkıcıysa, tarayıcınızda harika tasarım yönergeleri bulabilirsiniz. Amacınız profesyonellikten çok, hayatınızı daha parlak hale getirmek olmalıdır.

5- Eğitiminizdeki Boşlukları Doldurun

person in blue denim jeans sitting on bed with laptop
by windows @unsplash

Bilim, finans, matematik, beşeri bilimler, hukuk veya başka bir şey olsun, okulda almak istediğiniz bir ders kaldıysa, hala geç kalmış sayılmazsınız. Ve muhtemelen aradığınız bir çok dersi çevrimiçi bulabilirsiniz. Çevrimiçi kurslar, online dersler, uzaktan eğitimlere erişebilirsiniz. Çevrimiçi öğrenmenin en iyi yanı, bunu kendi hızınıza göre alabilmenizdir. Dahası her gün ayırabileceğiniz kadar çok zaman ayırabilmenizdir. 

6- Enstrüman Çalmayı Öğrenin – Hayatınıza Yön Verecek 10 Beceri

kendinizi-gelistirin-hayatiniza-yon-verecek-10-beceri
by Lucia Macedo @unsplash

Halihazırda bir enstrüman çalmayı biliyor ve yeni bir şeyler öğrenmek istiyor veya müzikal olarak tamamen beceriksiz olabilirsiniz. Ancak biraz araştırırsanız hemen hemen her şeyi çalmayı öğrenmenize yardımcı olacak birçok kaynak bulabilirsiniz.

Piyano, davul ve hatta flüt ve keman gibi enstrüman dersleri de internette bulunuyor. Tıpkı onarım becerilerinde olduğu gibi, YouTube’da birçok nasıl yapılır videosu var. Ek olarak, biraz müzik teorisi öğrenmek de konuya ilginizi derinleştirir.

7- Profesyonel Yemekler Yapın

person holding brown wooden ladle
by Vitor Monthay @unsplash

İnternette çok sayıda yemek tarifi sitesi ve anlatımlı yemek videosu var. Buna rağmen herkesin usta şef olmaması oldukça şaşırtıcı. Mutfak becerilerinizi hızla geliştirmek için öğrenebileceğiniz çok sayıda basit şey ipucu var. Aslında daha iyi yemek yapmayı öğrenme konusunda çok fazla kısım var. Ancak başlangıç için bir kaç motivasyon noktasını sıraladık.

  • İlhama ihtiyacınız varsa, sonuçların sizi nasıl mutlu edeceğine odaklanın.
  • Hiç kimsenin size öğretmediği yemek yaparken bilmeniz gereken temel becerileri öğrenin.
  • Yemeği tadacak kişilerin geri bildirimlerini hayal edin.

8- Yeni Bir Dil Öğrenin

kendinizi-gelistirin-hayatiniza-yon-verecek-10-beceri
by Jan Antonin Kolar @unsplash

Yeni bir dil öğrenmek, birçok insanın yaşam hedefleri listesinin başında yer alır. Yine de çok çalışmanız ve günlük hedefler koymanız gerekir. Ancak düzenli çalışmayla 6 ayda ortalama seviyelerin üzerine çıkabilirsiniz. Tabii ki, Duolingo ve Cambly gibi uygulamalar, yeni bir dil öğrenmeyi kolaylaştırır. Onları da tercih edebilirsiniz.

9- Kodlamayı Öğrenin

black samsung flat screen computer monitor
by Mohammad Rahmani @unsplash

Kodlama öğrenmek, sadece kullanmak isteyeceğiniz harika uygulamalar ve araçlar yaratmanın bir yolu değildir. Aynı zamanda iş bulmaya çalışırken sizi öne çıkaran bir beceridir. Nasıl başlayacağınız aşağıda açıklanmıştır:

  • Başlıca programlama dillerinin 4’ünün temelleri öğrenin
  • Web geliştirmeyi öğrenin
  • HTML ve CSS öğrenin
  • Makine öğrenimi ve robotiğe başlayın
  • Kendi uygulamanızı oluşturun

En önemlisi: Üzerinde çalışmak istediğiniz bir projeniz olsun. Bir amaç üzerinde çalışmadığınızda kodlama dersleri gerçekten sıkıcı olabilir. Bu nedenle bir “hedef projesi” motivasyonu artırır.

10- Excel Öğrenin – Hayatınıza Yön Verecek 10 Beceri

kendinizi-gelistirin-hayatiniza-yon-verecek-10-beceri
by Mika Baumeister @unsplash

Eğer bugüne kadar ileri Excel eğitimi almadıysanız, iyi Excel kullanmayı bildiğinizi iddia etmeyin. Çünkü Excel’in çok fazla fonksiyonu vardır ve temel düzeyde kullanım oldukça yetersizdir. İleri Excel eğitimi CV’nizin de parlayan yıldızı olacaktır. İsterseniz özel bir eğitimle, ya da internette bulabileceğiniz ücretsiz içeriklerle öğrenmeye başlayabilirsiniz. Ayrıca, sürekli Excel kullanıyorsanız, işleriniz de oldukça kolaylaşacaktır.

Kaynaklar: medium.com/ lifehacker.com

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar