Kaygıyı Azaltmak – İşinize Yarayacak Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Paylaşmayı unutmayın.

Kaygı Azaltmak – İşinize Yarayacak Yaşam Tarzı Değişiklikleri – Günlük hayatın kaygıları, birçok olumsuz durumu beraberinde getirmektedir. Hatta bazı kişilerde anksiyetegibi sorunların görülmesine dahi yol açar. Bu durum zaman zaman geçmişte yaşananlar, çocukluk travması gibi nedenlerden de kaynaklanabilmektedir. Fakat yaşam tarzının da kaygı ve stres üzerindeki etkisi yadsınamaz bir gerçektir diyebiliriz. Hayatınızı bir düzene sokup, belirli rutinleri izleyerek kaygıyı azaltmak mümkün hale geliyor. Peki, kaygıyı azaltmak için ne yapılması gerekiyor?

Kaygıyı Azaltmak İçin Yapılması Gerekenler

Yeterli ve Düzenli Uyku Almak

kaygiyi-azaltmak-isinize-yarayacak-yasam-tarzi-degisiklikleri
Photo by Gregory Pappas on Unsplash

Uyku, genel sağlıktan tutun da duygu durumuna kadar her şey üzerinde etkili. Uykusuzluk anksiyeteyi tetikliyor, aynı zamanda anksiyetenin bir sonucu olarak da karşımıza çıkıyor. Yeterli, kaliteli ve düzenli uyumak her iki durumda da kaygıyı azaltacaktır. Uyku süresi 7 – 8 saat aralığında olmalıdır. Aynı zamanda uyku kalitesi de son derece önemli bir nokta. Uykudan alınan verimi maksimize etmek için bulunduğunuz ortamdan tutunda yatağa giriş rutinlerinize kadar düzenlemelisiniz. 

İş ve Sosyal Hayat Ayrımını Pas Geçmeyin

Photo by Helena Lopes on Unsplash

Anksiyete nedenleri konusuna bakıldığında en büyük etmenlerden birisinin de iş hayatında yaşananlar oluyor. Birçok kişi için ana stres kaynağı, iş hayatıdır. İşiniz bittiği anda, kendinize zaman ayırın. Bu süreçte e – posta kontrol etmek dahil hiçbir iş yapmayın. Kısacası, sosyal hayat ve iş hayatı arasındaki çizgiyi belirginleştirin.

Beslenme Rutinlerine Dikkat!

kaygiyi-azaltmak-isinize-yarayacak-yasam-tarzi-degisiklikleri
Photo by Lily Banse on Unsplash

Beslenme rutinleri, kaygı oluşturabilir. Özellikle de toksik içeriği yüksek olan beslenme düzeninden uzak durmalısınız. Alkol, sigara kullanımı; kırmızı et tüketimini kontrol altına almalısınız. Sebze, meyve içeriği yüksek bir beslenme düzeni, kaygı sorunlarınızın çözümünde yardımcı olabilir.

Sosyal Medyayı Kısıtlayın – Kaygıyı Azaltmak

Photo by Christin Hume on Unsplash

Anksiyete sebepleri sıralamasında ilk yazılacaklardan birisi de aşırı sosyal medya kullanımıdır. Sosyal medya kullanımı ile ilgili yapılan araştırmalar, sosyal medyanın enerjiyi düşürdüğünü gösteriyor. Özellikle de kaygı bozukluğu durumundan muzdarip kişilerin sosyal medya kullanımını kısıtlaması tavsiye ediliyor.  

Kafeinden Uzak Durun – Kaygıyı Azaltmak

kaygiyi-azaltmak-isinize-yarayacak-yasam-tarzi-degisiklikleri
Photo by Christin Hume on Unsplash

Son yıllarda kahve tüketimi ciddi oranda arttı. Özellikle de kaygı ve stresin en yoğun olduğu beyaz yakalılar grubu neredeyse kahvesiz bir gün geçirmiyor. Kahvenin içerisinde yer alan kafein, kaygı durumunu olumsuz etkiliyor. Özellikle de sabah kahvaltısında ya da aç karnına kahve içmek kesinlikle tavsiye edilmiyor. Bunun yerine meyve suyu, yeşil çay gibi doğal alternatiflerin tüketilmesi tavsiye edilmekte.

Meditasyon Yapmayı Deneyin

kaygiyi-azaltmak-isinize-yarayacak-yasam-tarzi-degisiklikleri
Photo by Simon Rae on Unsplash

Stres azaltmanın yolları arasından birisi de meditasyondur. Kısa meditasyonları rutin haline getirdiğinizde, meditasyonun mükemmel etkilerini kısa süre içerisinde göreceksiniz. Örneğin; sabahları düzenli bir şekilde 5 – 10 dakikalık nefes meditasyonu yapmak oldukça etkili bir meditasyon çeşididir. 

Okuyun

kaygiyi-azaltmak-isinize-yarayacak-yasam-tarzi-degisiklikleri
Photo by Sincerely Media on Unsplash

Okumak, zihni tazeler ve canlandırır. Aşırı dram ya da korku içermeyen içeriklere yönelmekte de fayda var. İlham verici şeyler, ilgi alanlarınız ile alakalı yazı ya da kitaplar; kısacası dilediğiniz her şeyi okuyabilirsiniz. Unutmayın ki okumak, insanları yeni düşüncelere sürükler ve günlük yaşamdan bir nebze olsun uzaklaştırır.   

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar