Kadın Yönetmenlerin Elinden Çıkan 10 İzlenilesi Film

Paylaşmayı unutmayın.

Kadın görüşü ve bakış açısı her yerde olduğu gibi sanatta da çok önemlidir. Hollywood yapımı filmler bu fikri insanlara aşılarken aslında kendileri tam tersini yapıyordu; çünkü yönetmen ve oyuncu kadrolarının çoğunu erkekler oluşturuyordu.  ”Bunu nasıl mı düzeltiriz?” diye soruyorsanız cevabı çok basit: Kadın yapımcıları destekleyin! Kadın yönetmenlerin elinden çıkmış filmleri izlemeden geçmeyin!

Yazar, aktör, yapımcı ve aktivist Naomi McDougall Jones’un derlediği kadın yönetmenlerin elinden çıkan filmlerden oluşan listeye hep beraber bakalım.

1.Jesus’ Son (1999) – Alison Maclean 

Yönetmen koltuğunda Alison Maclean’nın oturduğu Jesus’ Son’da genç bir adamın cehenneme dönüş yolculuğunu gösteren, birbiriyle bağlantılı fakat ayrık hikayeler anlatılıyor. Ne kadar filmde bir adamın hikayesi anlatılsa da Jesus’ Son, 70’lerin erkek dominant filmlerine bir “kadın cevabı” niteliği taşıyor.

2. Brick Lane (2008) – Sarah Gavlon 

2008 yapımı Brick Lane’de genç bir Bangladeşli kadın olan Nazneen’in hikayesi anlatılıyor. Nazneen 1980’lerde Londra’ya giderek kız kardeşini ayarlanmış evliliğini ve tüm hayatını geride bırakır. Londra’daki evinin dört duvarı arasında hapsolmuş, orta yaşlı bir adam olan Chanu’yla sevgisiz bir evliliğe sahip bir kadına dönüşür. Kız kardeşi Bangladeş’te kaygısız hayatına devam edip maceradan maceraya atlarken, Nazneen ise yeni yaşam tarzına alışmaya çalışır.

3. Take This Waltz (2012) – Sarah Polley 

Sarah Polley’nin yönettiği Take This Waltz’ın merkezinde tutkularıyla hareket eden bir kadın yer alıyor.

Mutlu bir evliliği olan Margot, Daniel’le tanışır. Daniel ve Margot arasındaki çekin inkar edilemez. Öyleki Margot Daniel’e açılır ve tüm korkularını ve özlemlerini anlatır. Bu olaydan sonra Margot evliliğini ve mutluluğunu sorgulamaya başlar.

4.Electrick Children (2013) –  Rebecca Thomas

Mormon topluluğunda doğup büyüyen bir genç olan Rachel, müzik dinleyerek hamile kaldığını düşünür ve mucize bebeğin babasını bulmak üzere Vegas’a gitmek üzere yola koyulur. Kör dini inancın ve kısıtlı cinsel eğitimin çarpıcı incelemesini yapan Electrick Children’da yönetmen Rebecca Thomas birçok insanı ilgilendiren konulara fikir veriyor.

5.It Felt Like Love (2014) – Eliza Hittman

On dört yaşındaki Lila, on altıncı yaş gününün zirvesindeki en iyi arkadaşı Chiara’nın erkeklerle olan rahatlığını kıskanır. Lila’nın yaşlı bir adamın peşinden koşarken cinsel keşfi saplantı ile aşk arasındaki sınırları test eder. Yönetmen Eliza Hittman, genç kızları cinsiyet nesnesi olarak sunan kültürel güçlerin etkisini araştırırken bunu genç bir kızın bakış açısından bizlere sunuyor.

6. The Farewell Party (2014) – Sharon Maymon ve Tal Granit

The Farewell Party, arkadaşlık ve veda etmeyi bilme üzerine çekilmiş bir kara komedidir. Kudüs’teki bir grup arkadaş ölümcül hasta arkadaşlarına yardım etmek için bir ötanazi makinesi inşa eder. Makinenin söylentileri yayılmaya başladığında, gittikçe daha fazla insan yardım istemektedir ve arkadaşlar duygusal bir ikilemle karşı karşıya kalmıştır. 

7. Imagine I’m Beautiful (2014) – Meredith Edwards

Meredith Edwards’ın yönettiği Imagine I’m Beautiful’da Naomi McDougall Jones, Katie Morrison gibi isimler yer alıyor. Bu psikolojik dramda Lana adında bir kadın, yeni bir başlangıç yapmak amacıyla New York’a taşınır. Yanına taşındığı problemli arkadaşı Kate ile yavaş yavaş bağ kurmaya başlar. Fakat birinin yaptığı bir keşif arkadaşlıklarını tamamıyla değiştirecektir.

8. The Babadook (2014) – Jennifer Kent

Tek çocuğu Samuel’i doğururken bir araba kazasında kocasını kaybeden Amelia, bekar bir anne olarak mücadele ediyordur. Fakat Samuel canavarlardan korkmatadır ve korkunun üstesinden gelmek için şiddetli tepkiler vermesi Amelia’nın işini çok zorlaştırır. Birgün evlerinde karanlıkta gizlenen ‘Babadook’ canavarı ile ilgili garip bir kitap okurlar ve bu, tüm olayları başlatır. Bundan sonra Amelia, oğlunu bir çocuk kitabının sayfalarından kaçan ve evlerinde gizlenen kötü, doğaüstü bir varlıktan korumalıdır. 

9. Songs My Brothers Taught Me (2016) – Chloe Zhao

Chloe Zhao’nun ilk filmi Songs My Brothers Taught Me Güney Dakota’daki Amerika yerlilerine tahsis edilen Pine Ridge yerleşim bölgesinde geçiyor. Bir ağabey ile kız kardeşi arasındaki bağı işleyen film bu özel bölgedeki Dakota Amerika yerlileri topluluğunun dinamikleri ve sosyal ilişkilerini gözler önüne seriyor. 

10. Mudbound (2017) – Dee Rees

Laura, yabancı bulduğu Mississippi’de kocasının sahibi olduğu bir çiftlikte çocuklarını yetiştirmeye çalışmaktadır. Ailenin sıkıntıları devam ederken savaştan dönen iki adam, çiftlikte çalışmaya başlar. Laura’nın kayınbiraderi Jamie, eşinden farklı olarak çekici ve yakışıklı bir adamdır. Jamie ile beraber savaştan dönen Ronsel bir savaş kahramanı olmuştur. Savaşın en acımasız halini gören bu iki insan, yaşadıkları bölgede ırkçılıkla mücadele için ikinci bir savaş verecektir.

Listenin sahibi Naomi McDougall Jones’a göre; kadınların film sektöründeki temsil eksikliğinin kime empati duyduğumuzu, erkeklerin ve kadınların hangi rolleri oynaması gerektiğini ve nihayetinde kime değer verdiğimizi şekillendirerek hepimizi etkilediğine inanıyor. Ve bunu değiştirmenin de bizlerin elinde olduğunu ekliyor.

Siz de kadın yönetmenlerin filmlerini, yapımlarını ve kadın oyuncuları destekleyerek film sektöründe daha fazla rol almalarını ve daha fazla temsil edilmelerini sağlayabilirsiniz. Şimdiden iyi seyirler dileriz!

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar