Kadın ve Erkek Beyni Arasındaki 8 Fark

Paylaşmayı unutmayın.

Kadın ve Erkek Beyni Arasındaki 8 Fark – İnsanlarda genellikle hücrelerinin her birinde 23 çift kromozom bulunur. Bunların 22 tanesine hem erkek hem de dişi hücrelerde bulundukları için “otozom” adı verilir. Cinsiyet kromozomu olan 23. kromozom, her iki cinsiyette de farklılık gösteren kromozomdur. Ayrıca, kadınlar için XX ve erkekler için XY adını alır. Bununla birlikte, ortalama bir erkek beyninin bir kadın beyninden yaklaşık %10 daha büyük olduğunu bilmenin yanı sıra, ikisi arasındaki 8 farkı listelemeye çalışacağız.

Farkları sıralamadan önce bazı ilginç gerçekleri inceleyelim: doğumdan önce, anne karnında 18 ila 20 hafta sonra bebeğin cinsiyeti belirlenebilir. Son zamanlarda, bir ultrason tarayıcısının kullanılmasıyla erkek ve dişi fetüs arasında zaten gözle görülür bir fark olduğu gösterilmiştir. Beyindeki iki yarım küreyi birbirine bağlayan corpsus collosum adı verilen köprü kadın beyninde daha kalın görünür. Bu nedenle erkeklerin daha çok sol tarafı kullandığı bilinirken, kadınlar her iki yarım küreyi de daha fazla kullanma eğilimi vardır.

Şimdi 8 farklılığın geri kalanını görelim:

Kadın ve Erkek Beyni Arasındaki 8 Fark

1. Matematik Becerileri

Erkekler matematikte daha başarılı olma eğilimindedir. Çünkü, erkek beyninde parietal lobu daha büyüktür. Bu, beynin matematik, geometri becerileri ve görsel algıyı kontrol eden kısmıdır. Aynı zamanda, iki bölgeye ayrılmıştır; duyuları ve algıları yöneten kısım ve duyusal bilgileri yöneten kısım.

2. 3 Boyutlu Görselleştirme

Erkekler, nesneleri kafalarında 3 boyutlu olarak hayal etmeyi ve farklı açılarda görselleştirmeyi daha kolay buluyorlar. Bu aynı zamanda daha büyük parietal loblarından kaynaklanmaktadır.

3. StresKadın ve Erkek Beyin Arasındaki 8 Fark

Kadınlar, stresle erkeklerden daha iyi başa çıkma eğilimindedir. Çünkü, bir insan stresli bir şey yaşadığında oksitosin adı verilen bir hormon salgılar. Kadınlarda bu hormon, östrojen ile birleştiğinde sakinleşmeye yardımcı olur. Erkeklerde ise bu hormon testosteron ile birleştiğinde o kişiyi daha öfkeli ve şiddetli yapar.

4. Dürtüler

Erkekler dürtülerini kontrol etmede daha zayıf olma eğilimindedir. Çünkü, bir erkeğin beynindeki amigdala, kadınlarınkinden daha büyüktür. Ayrıca, reaksiyonları artıran ve dolayısıyla dürtüsel saldırganlıklarını kontrol etme olasılıklarını azaltan testosteron reseptörlerine sahiptir.

5. AcıKadın ve Erkek Beyin Arasındaki 8 Fark

Kadınlar acıyı erkeklerden daha fazla hissederler. Çünkü, erkekler ağrı hissettiğinde sağ amigdalanın aktif hale gelir. Kadınlar, duygusal işlevlerle ilişkili olan sol kısmı harekete geçirir. Sağ amigdala fiziksel işlevlerle daha fazla bağlantıya sahiptir. Bu nedenle kadınlar ağrılarını kaygıyla veya konuşmaya dökerek, erkekler ise kendilerini fiziksel olarak ifade etme eğilimindedirler.

6. Dil Becerileri

kadin-ve-erkek-beyni-arasindaki-8-fark
@BritishCouncil

Kadınlar dil becerilerinde daha rahattır. Ayrıca, erkeklerden daha konuşkan oldukları bilinmektedir. Çünkü, temporal ve ön loblarının daha büyüktür. Bununla birlikte, temporal lob, ses ve koku duyusunu yönetir. Frontal lob duyguların ifadesini, hafızayı, dili, problem çözmeyi, yargılamayı vb. yönetir. Başka bir deyişle, kişiliğimizi ve iletişim yeteneklerimizi kuşatan şeydir.

7. Duygular

@Aksoykaihl

Kadınlar, hipokampusları ve limbik lobları daha büyük olduğu için çok çeşitli duyguları hissetme yeteneğine sahiptir. Hipokampus uzun süreli bellek ile ilgili hafızadır. Limbik lob ise duygular ve hafıza ile ilgilidir.

8. IQ

kadin-ve-erkek-beyni-arasindaki-8-fark
@iienstitu

Yıllarca süren tartışmaların aksine, bir diğerinden “daha akıllı” bir cinsiyet yoktur. Ancak IQ testleri söz konusu olduğunda, kadınlar genel olarak ortadadır. Erkekler, tam tersine, test edildiklerinde her iki uca da düşme eğilimindedirler.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar