Japon Tasarruf Etme Sanatı Kakeibo İle Tanışın

japon-tasarruf-etme-sanati-kakeibo-ile-tanisin

Paylaşmayı unutmayın.

Japon Tasarruf Etme Sanatı Kakeibo İle Tanışın – Mali durumunuzu elden geçirmek mi istiyorsunuz? Japonların para biriktirmek için kullandığı eski bir sanat olan kakeibo ile tasarruf etmeye ne dersiniz?

Yaklaşık 10 haftayı bulan bir Covid 19 yüzünden bir pandemi dönemi yaşadık.  Bu süre zarfında her zamankinden daha fazla evde kaldık. Yeni normalimize alışmak zor olsa da, bazılarımız için de bir umut ışığı oldu: O da tasarruf etmek. Aslında, yapılan yeni araştırmaya göre, Türkiye’de insanların neredeyse yarısı % 47 geçen ay 200-300 TL arası bir parayı tasarruf etmeyi başardı. Ancak bu dönemin öğrettiği bir başka şey de tasarruf etmek için yapılabileceklerin çoğalmasıydı. Gerçekte Japonlar tasarruf etmenin yolunu 116 yıldır yapıyor olsa da bu sistem Avrupa’ya ve ülkemize henüz yeni yeni tanışıyor. Sistem artık günümüzde teknolojinin de gelişmesi ile birlikte internet üzerinden de tutuluyor.

japon-tasarruf-etme-sanati-kakeibo-ile-tanisin
@pexels

Japon Tasarruf Etme Sanatı Kakeibo İle Tanışın

Kakeibo Nedir?

“Kah-keh-boh” olarak telaffuz edilen kakeibo geleneksel bir Japon tasarruf sisteminin günlük haline getirilmesidir. Mali durumunuz için bir tür günlük gibi olan kakeibo, harcama ve tasarruf hedeflerinizi takip etmenize yardımcı olmak için güzel tasarlanmış tablolarla ve sizi görevinizde motive etmek için ilham verici Japon atasözleriyle doludur.

Bu sanat ilk kez 1904 yılında Japonya’nın ilk kadın gazetecisi Motoko Hani tarafından popüler hale getirildi.  Kakeibo yöntemi 100 yılı aşkın süredir kullanılmaktadır.

japon-tasarruf-etme-sanati-kakeibo-ile-tanisin
@pexels

Kakeibo Nasıl Çalışır?

Önerme son derece basit: ayın başında kakeibo’nuzla oturup ne kadar para biriktirmek istediğinizi ve bu hedefe ulaşmak için ne yapmanız gerektiğini dikkatlice düşünün. Bu sürece yardımcı olmak için kakeibo size göz önünde bulundurmanız gereken dört temel soru sunar:

1) Ne kadar paranız var?

Aylık maaşınızdan sabit harcamaları (kira veya kredi veya kredi kartı ödemeleri gibi) düşerek bunu hesaplayın.

2) Ne kadar tasarruf etmek istersiniz?

Kendinize bir tasarruf hedefi belirleyin ve bunu tasarruf hedefinize ulaşmak için bağlı kalmanız gereken haftalık bir harcama limiti hesaplamak için kullanın.

3) Ne kadar harcıyorsunuz?

Seçtiğiniz kategorilerin yanında harcamalarınızın günlük toplamlarını not ederek harcamalarınızın bir günlüğünü tutun.

4) Nasıl gelişebilirsiniz?

Hedefinize ulaşma yolunda olup olmadığınızı görmek için her haftanın ve ayın sonunda ilerlemenizi düşünün. Önümüzdeki ay neyi değiştireceğinizi düşünün.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar