İskandinav Ülkeleri Sadece Mutluluk Pazarlamıyor

Paylaşmayı unutmayın.

İskandinav ülkelerini hep dünyanın en mutlu, en yaşanılabilir ülkeleri olarak biliyoruz. Fakat İskandinav ülkeleri özellikle son yıllarda dünyaya sadece mutluluklarını, hayat şartlarını ihraç etmiyorlar. Dünyada makine deyince marka haline gelmiş bir ülke var. Tahmin ettiğiniz üzere o da Almanya

Alman üretimi makinalar tüm dünyada dayanırlıkları, çalışma kapasiteleri ,ulaşılabilirlikleri ve tabi satış sonrası hizmetleriyle birincil tercih konumundalar. Bu pazarı hiç beklenmeyen Avrupa kıtasından Kuzey Avrupa’dan ülkelerin yıllardır pazarın hakimi olan ülkeleri son derece şaşırttı.

Daha önce de dile getirdiğimiz gibi dünyanın önde gelen makine şirketlerinin neredeyse %90’ı Almanya‘da. Ve bu da ülkeye kalite ve verimlilik konusunda dünya çapında haklı bir itibar sağlıyor. Fakat son yıllarda Alman makine sanayisi bir baskı altında: Marj baskısı (Kar baskısı)

Alman şirketleri özellikle son yıllarda farklı ülkelerin muadil makinaları sebebiyle bu baskının altında. Pandeminin de etkisiyle bu kar oranları iyice dibe çekildi. En hızlı toparlanan ekonomilerden biri Alman ekonomisi. Fakat yıllardır rekabete alışık olmadığı bu piyasada çok farklı bir rakibi var Almanya’nın. Bu da İskandinav Ülkeleri.

İskandinav ülkeleri bu konuda başarıyı nasıl yakaladı?

Mutluluk pazarlamasından makinalara…

Daha önce de dile getirdiğimiz gibi İskandinav ülkeleri dünyada yaşam şartlarının kalitesi, eğitim kalitesi gibi konularda daha ön plana çıkan ülkelerden. Hatta dünyanın en mutlu ülkelerinden sayılıyorlar. Dünyada kendi kendine yetebilen çok az ülke var. İskandinav ülkeleri bu listenin başını çekiyor. Serbest girişimlerin İskandinav ülkelerinde desteklenmesi sebebiyle çok fazla girişim de ihraç ediyorlar. Burada bir örnek vermek gerekirse çoğumuzun kullandığı Spotify İskandinav ülkelerinden, İsveç’ten çıkmış bir girişim. Makine pazarına bakacak olursak 2016 yılından itibaren ivme kazanmış diyebiliriz. Paylaşılan raporlara göre İskandinav makine pazarı 2016 ‘dan 2019 yılına kadar olan 3 yıllık süreçte 5,7 ‘lik büyüme oranıyla Almanya’yı geride bıraktı. Almanya’nın büyüme oranı 5,2’ydi.

@itanordic

Pandemiyle birlikte çoğu sektör faaliyetlerini durdurdu. Birçok sektörde sınırlı üretim yapmaya devam ettiler. Kısaca 2020 yılı hem ülkeler hem de sektörler için çok zorlu geçti. Bu süreçte İskandinav şirketleri dünya geneline göre daha fazla uyum sağladılar. Ve tabi esneklik de. Alman şirketleri  aynı oranda esneklik sağlayamadı. İncelene verilere göre İskandinav şirketleri %9’luk marjlarını korurken Alman şirketlerinde bu oran %4 oranlarındaydı. Peki İskandinav şirketlerinin başarılarının sırrı neydi? Yapılan araştırmalara göre ;

İskandinav şirketlerinde verimlilik, maaş yönetimi ve sermaye yönetimini Alman şirketlerinden daha iyi seviyede. Alman şirketlerinin bu süreçte ürün maliyetlerini kontrol etmeye odaklanmaları sebebiyle esneklik göstermede zorluklar yaşadığı görülmüş.

İskandinav şirketlerinin başarı sırrı ne?

Şirket bazında yapılan araştırmalara göre, İskandinav şirketlerinin başarılı olmasının arkasında 6 faktör bulunuyor. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Büyüme yaşayan büyük niş pazarlara odaklanma: Çoğu iyi performans gösteren İskandinav makine şirketleri , talep yaratacak kadar büyük ancak sınırlı sayıda rakibi olan sektörlere hizmet vermeye odaklanıyorlar.
  2. Yetkilendirmeyi vurgulayan bir işletim modeline sahip güçlü bir performans kültürü: Neredeyse bütün İskandinav şirketleri kar ve zarardan şirketteki herkesin sorumlu olduğu inancına sahip. Sadece üst yöneticilere sorumluluk yüklenmeyen bir yönetim felsefesini paylaşıyorlar.
  3. Sistematik, programlı M&A(Merger and Acquisition-Birleşme ve Devralma) faaliyetleri: En iyi performans gösteren şirketleri satın alma ve elden çıkarma konusunda son derece aktif bir süreç yönetimine sahipler. Örneğin, birçok şirket makine sektöründe büyük bir endişe haline gelen artan sürdürülebilirlik ihtiyacıyla ilgili büyümeyi yakalamak için birleşme ve satın almayı daha mantıklı buluyor.
  4. Her zaman dayanıklılığı vurgulayan sağlam bir iş modeli: Güçlü satış sonrası hizmetlere fazlaca önem veriyorlar. Bu sebeple İskandinav şirketlerinin daha fazla kar marjına sahip olduğu gözler önüne serilmiştir.
  5. Güçlü yetenek yönetimi ve rotasyon uygulamaları: İskandinav pazarında, kilit kişiler hem şirketler arasında hem de şirketler içinde rutin olarak dönüyor. Bu da en iyi uygulamaları paylaşmalarına ve diğer liderlerden öğrenmelerine olanak tanınan bir ekosistem yaratıyor.
  6. Son derece standartlaştırılmış ve modüler ürünler: İskandinav şirketleri, standart ancak özelleştirilebilir ürünler yaratmada çok başarılıdırlar.

İskandinav ülkelerinde start-up‘ların fazlaca desteklenmesi ,İskandinav ülkelerinin yenilikçi fikirleriyle dünyaya mutluluk haricinde birçok ürün ihraç edebileceklerinin bir göstergesi gibi.

Kaynak: https://smallseotools.com/view-report/b828eb9f05a1cdb233578fdd96e5148d

Bonus: Ülkelerin İlginç ve Eğlenceli Gelenekleri

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar