Intel Apple Çekişmesi Reklamlara Yansıdı

Paylaşmayı unutmayın.

Intel Apple Çekişmesi Reklamlara Yansıdı – Intel Apple Çekişmesi Reklamlara Yansıdı – Intel işlemcisi olan bir bilgisayar, tablet hepimiz kullanmışızdır. Hala da kullanıyor da olabiliriz. Aynı şekilde Apple marka ürünleri de. Intel işlemcileri uzun yıllardır Apple markalarının vaz geçilmez tamamlayıcılarıydı.2018 yılında söylenti olarak başlayan süreç tamamen gerçeğe dönüştü diyebiliriz.

2021 yılı itibariyle Apple şirketi tüm ürünlerinde Intel markasını kullanmaya son verdi.

Intel Apple Çekişmesi Reklamlara Yansıdı

Yılların Birlikteliği Sona Eriyor

Apple kurulduğunda  ilk olarak Motorola üretimi işlemcilerle piyasaya sürülmüştü. Daha sonra IBM destekli yine Motorola şirketine ait olan PowerPC işlemcileriyle yola devam etmişti. İlerleyen süreçlerde (2000’li yılların başından itibaren) Intel ile çalışmaktaydı. Fakat Apple çoğumuzun bildiği üzere kendi bünyesinde üretim yapmayı tercih eden bir şirket. Tüm üretim bandından çıkan ürünlerin %100 Apple markalı olmasını isteyen bir dünya devi. Bu sebeple Intel ‘i bırakıyor olması çok sürpriz değil.

intel-apple-cekismesi-reklamlara-yansidi
https://techcrunch.com/

Intel yonga (işlemci)piyasasında lider konumda desek yanlış olmaz sanırım. Çünkü bu piyasada tek rakibi bu zamana kadar AMD ‘ydi. Fakat AMD işlemcilerin belli markalarda kullanılması ve çoğu teknoloji devinin Intel’i tercih etmesi onu açık ara lider konumda tutmaya yetiyordu. 2018 yılında çıkan söylentiler 2020 yılına gelindiğinde gerçeğe dönüştü. Ve 15 yılın ardından Intel en büyük alıcısını kaybetti. Haberin açıklanmasıyla birlikte Intel’in hisseleri düşmeye başlamıştı. Bu düşüş Apple ilk işlemcisinin ismini açıkladığında da ağır bir şekilde Intel’in hisselerini etkiledi. Peki Intel ile çalışmayı bırakma kararı Intel cephesinde ne gibi bir tepkiye neden oldu?

Intel’den Göndermeli Reklam Serisi

Intel bu tam olarak ayrılış olmasa da ayrılışın ardından göndermeli bir reklam serisi yayınlamaya başladı. İzlemek isteyenler için; Link

Bu reklam filminde oynayan isim çok dikkat çekici. Apple ‘ın eski reklamlarında yer alan ‘’I’m a Mac’’ aktörü Justin Long. Reklam serisinin adı ‘’Go PC’’. Eski Apple reklam serisinde olduğu gibi bu sefer de PC ve Mac karşılaştırılıyor. Intel’in yapmaya başladığı bu reklam serisi çokça tepki alıyor. Fakat Intel bundan vaz geçmeyecek gibi duruyor.

intel-apple-cekismesi-reklamlara-yansidi
@appleinsider

Apple ‘ın eski (Tam olarak bir ismi bulunmuyor.)reklam filmlerine değinmek istiyorum. Apple 2006 yılında bir reklam serisi yayınlamaya başladı.Bu reklam serisi 2009 yılına kadar aralıksız sürdü. Reklam serisini kısaca özetlemek gerekirse ;

Mac’i ve PC’yi temsil eden iki kişi bulunuyordu. PC’yi canlandıran karakter o zamanlardaki mevcut bilgisayarların hantallığını temsilen kiloluyken ‘’I’m a Mac’’(Justin Long) ince ve sportif biriydi. Aralarında sürekli ‘’ben şu gibi özelliklere sahibim, bu tarz şeyler yapabiliyorum vb.’’ tarzında tartışmalar  geçiyordu. Ve her tartışmanın sonucunda Mac galip geliyordu. Reklam serisini merak edenler için; Link

Apple Ürünleriyle Uyumlu İşlemciler

intel-apple-cekismesi-reklamlara-yansidi
@apple

Apple’ın ürünlerinde %100 aynı üretim bandından çıkmasına ne kadar önem verdiğinden daha önce bahsetmiştik. Apple ilk işlemci denemesi olan Silicon M1 işlemcisini kullandığı Mac Mini bilgisayarını geçtiğimiz aylarda piyasaya sürmüştü. Bu sektörde çok büyük bir yankı uyandırdı. Çünkü Apple alışılmışın dışında dinamikleri yerinden oynatmaya başlamıştı. Şirket önceden de iPad ve iPhone ‘larda kendi işlemcilerini üretiyor ya da ortaklarına ürettiriyordu. Fakat ilk defa Mac ile uyumlu bir yongayı piyasaya sürdü. Biraz özelliklerine değinelim. Silicon M1 ARM tabanlı 5 nm mimari ile üretilen ve 16 milyar transistör içeren bir işlemci. 8 çekirdeği bulunuyor.Ve Apple ‘a göre ‘’dünyanın  en hızlı bilgisayar işlemcisi çekirdeklerine’’ sahip. Sonuç olarak bir Silicon M1 işlemcisi kullanılan Mac alırsanız performansınızda ne gibi değişiklikler olacak?

  1. Oyun performansınız artacak.
  2. Diğer Mac ‘lere göre ekran çözünürlüğünüz iyileşecek.
  3. Daha iyi bir pil ömrü sağlanacak.
  4. Thunderbolt 3, yerini USB 4’e bırakıyor.
  5. Uygulamalar daha hızlı çalışacak.(3 kata kadar daha iyi işlemci performansı ve 5 kata kadar daha fazla grafik performansı vaadediliyor.)

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar