Instagram’ın Yeni Rakibi Dispo

Paylaşmayı unutmayın.

Instagram’ın Yeni Rakibi Dispo – On yıldan uzun bir süredir Instagram, fotoğraf paylaşım uygulamaları arasındaki tartışmasız kraliçeydi. Instagram tek başına bu liderliğini sürdürürken yeni çıkan uygulamalar bu sosyal medya devinin popülerliğinin yanına bile yaklaşamıyordu. Bu durum uzunca bir süre bu şekilde devam etti ancak şimdi çok fazla potansiyele sahip bir rakip geldi: Dispo. 

Bir tür fotoğraf paylaşım platformu olan Dispo, 19 Şubatta beta sürümüyle piyasaya sütüldü. İki haftadan kısa bir sürede AppStore’da en çok indirilen 4. uygulama oldu ve insanların oldukça ilgisini çekti. Şimdiden 20 milyon doların üzerinde yatırıma sahip ve marka değeri 200 milyon doları aşmış durumda. Peki nedir bu Dispo? Gelin hep beraber inceleyelim. 

Instagram’ın Yeni Rakibi Dispo

Dispo Nedir?

@diyphotography

90’lı yıllarda hareket halindeyken bir anı yakalamanın en iyi yolu tek kullanımlık kameralardı. O zamanlardan beri, tek kullanımlık kameraların o bulanık ikonik kalitesi bir nostalji haline geldi. Düğün masalarında ve Instagram filtrelerinde oldukça fazla kullanıldı. İşte Dispo tam olarak bu fikirden ortaya çıktı bir fotoğraf paylaşım platformu haline geldi.

Dispo’yu çok daha az sosyal bir Instagram veya VSCO gibi düşünebilirsiniz. Ancak çektiğiniz fotoğraflara hemen erişim sağlayamazsınız ve çektiğiniz fotoğrafları düzenleyemezsiniz. Aslında oldukça basit bir anlayışı var. Eski moda tek kullanımlık kameraların dijital hali! 

Dispo’da fotoğraflar olduğu gibi gösterilir. Ayrıca neler olduğunu açıklamak için bir başlık ekleyemezsiniz. Bunlar ayrı olarak veya diğer kullanıcılar tarafından paylaşılabilen ve desteklenebilen ‘rulolar’ halinde yayınlanır. Bu türden diğer uygulamalarda olduğu gibi, kullanıcılar fotoğrafları beğenebilir veya yorum atabilirler. 

Dispoyu Nasıl Kullanabilirsiniz? 

instagramin-yeni-rakibi-dispo
@cnbc

Şu anda yalnızca iOS’ta mevcut olan uygulamanın ana arayüzünün, tek kullanımlık bir kamera gibi görünmesi ve çalışması amaçlanmıştır. Yakınlaştırma işlevi olmayan küçük bir dikdörtgen vizörü var – kullanıcılar yalnızca selfie çekebiliyor, öne bakan bir fotoğraf çekebiliyor ve flaş kullanabiliyor. Daha önce bahsettiğimiz gibi havalı cümleler ve renkli hashtagler yok. Fotoğrafı çektiğinizde ertesi gün saat 9’a kadar göremiyorsunuz.

Disponun bir başka çarpıcı özelliklerinden birisi olan Rolls, bir fotoğrafın birçok kişinin kütüphanesinde bulunabilmesini sağlar. Paylaşılan bir Rulo için fotoğraf çekerseniz, her kullanıcı gelişen bir fotoğraf olup olmadığını görür ve hazır olduğunda o fotoğrafı görür. Kameranın alt kısmına ve ardından sağ üst köşedeki artı işaretine dokunarak yeni bir genel veya özel Rulo oluşturabilirsiniz.

instagramin-yeni-rakibi-dispo
@nytimes

Instagram veya TikTok’tan farklı olarak, keşfetme işlevi yoktur – kullanıcıların uygulamada arkadaşlarını manuel olarak aramaları veya kendilerini davet etmeleri gerekir. Etrafı tıklayarak takip edecek yeni insanlar keşfedebilirsiniz.

Instagram’ın Yeni Rakibi Dispo – Dispoyu Özel Yapan Özellikleri Neler?

instagramin-yeni-rakibi-dispo
@businessofbusiness

Dispo’nun yaratıcısı David Dobrik, The New York Times’a verdiği röportajda seçenekleri kasıtlı olarak sınırladığını açıklıyor. Dobrik’e göre Dispo’nun en önemli özelliğinin kullanıcıyı daha önce olduğu gibi tek kullanımlık kamera deneyimine yaklaştırmak.

“Arkadaşlarımla partilere gittiğimde evin her tarafında tek kullanımlık kameralar vardı. İnsanları geceleri fotoğraf çekmeye davet ediyorlardı. Sabah, tüm kameraları kaldırır, görüntülere geri dönüp ‘Dün gece ne oldu?’ Derlerdi. Tüm Dispo fikri buradan çıktı.”

instagramin-yeni-rakibi-dispo
@petapixel

“Oturup kesmek ya da düzenlemek zorunda değilim. Bir fotoğraf çekiyorum ve unutuyorum. Utahlı bir ev kadını olan Anyha Garcia, “Şimdi bakıp bu ayarlamaları yapmak veya çekmeye çalıştığımdan 10 ila 12 daha fazla fotoğraf çekmekten endişe etmek yerine geri dönüp bakabilirim” diyor.

“Instagram herkesi genel fotoğrafçılara dönüştürdü. Dispo, sizi amacı olan bir fotoğrafçı yapar. Topluluğun inşası tam da budur: Herkes aynı şeyi kendi lensleriyle arıyor ”dedi. Renk temalı birkaç rulo oluşturan kullanıcı Terry O’Neal, diğer kullanıcılardan her konuya uyan resimlerle işbirliği yapmalarını istiyor. “Topluluğun kurulduğu yer burası, herkes kendi gözünden aynı şeyi arıyor”

Dispo’nun Instagram seviyesine erişip erişemeyeceğini henüz bilmiyoruz. Ama potansiyeli olduğu kesin. Özellikle fotoğraf dünyasına getirdiği yenilik ve nostalji şimdiden bir çok kullanıcı tarafından oldukça beğeniliyor. Bakalım ileride Instagrama gerçek bir rakip olacak mı?

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar