Instagram TikTok Rekabeti Kızışıyor Mu?

Paylaşmayı unutmayın.

Instagram TikTok Rekabeti Kızışıyor Mu? – Dünya devi sosyal medya platformu Instagram son günlerde yeni bir özellik güncellemesiyle Tiktok uygulamasındaki eklentilere benzer hatta birebir benzer özellikler eklenmiş olan  Reels aracının eklendiğini duyurdu. Güncelleme yapan kullanıcılar özellikle Tiktok kullanmayan kullanıcılar özelliği çok başarılı buldu. Fakat Tiktok ile beraber Instagram kullanıcıları eklenen  özelliğin tamamen Tiktok yapımı olduğunu ve Instagram ‘a gelen güncellemenin gereksiz olduğunu savunuyor.

@ltnetwork.co

Instagram TikTok Rekabeti Kızışıyor Mu?

Tiktok platformu Çin menşeili bir uygulama sosyal medya sektöründe çok da  alışık olmadığımız bir ülke aslında Çin ve sosyal medyaya dair pek çok yasağın da olduğu bir ülke. Peki nasıl oluyor da böyle bir ülkeden dünya devi bir uygulama çıkabiliyor ve hatta taklit edilebiliyor. Biraz bunlara değinelim.

TikTok Uygulamasının Doğuşu Ve Evrimleşmesi

@industrialmusical

TikTok uygulamasının Çin menşeili bir uygulama olduğunu daha önce dile getirmiştik.Çin’de ilk piyasaya sunulan ismi Douyin hala da Çin de bu isimle kullanılmakta.2014 yılında çıkan Musicial.ly isimli uygulamanın çıkması ve şuan ki TikTok uygulaması gibi yükselmesi alternatif uygulamaların ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır.

Musicial.ly uygulaması Amerikan menşeili bir uygulama olmasından dolayı tüm Avrupa ülkelerinde aktif olarak kullanımdaydı. 2016 yılına kadar piyasa değeri katlanarak artan uygulamaya alternatif olarak Çinli bir şirket olan BtyeDance tarafından piyasaya yeni bir uygulama sunuldu , TikTok .Sunulduğunun ilk bir yılı sadece Çin sınırları içerisinde popüler olan uygulama aradan geçen bir yılın ardından Endonezya’da yayılmaya başladığında şirket uluslararası pazara uygun olması için isim değiştirdi ve Douyin isminden TikTok ismine geçiş yapıldı.Sonraki bir yıl içerisinde Tayland uygulama marketinde en çok indirilen mobil uygulama oldu.Müzik ağırlıklı bir uygulama olmasından dolayı bir müzik şirketi olan Modern Sky ile ortaklık başlattı. 2017 yılında Musicial.ly uygulaması 1 milyon Abd dolarına TikTok uygulamasının sahibi olan BtyDance şirketi tarafından satın alındı. Musical.ly platformunda kayıtlı olan kullanıcılar TikTok uygulamasına aktarıldı.

instagram-tiktok-rekabeti-kizisiyor-mu?
@thenextweb

Aktif kullanıcı sayısı bölgeler bazında sürekli olarak artmaya devam ediyor. WeAreSocial platformunun yayınladığı son raporuna göre TikTok en hızlı büyüyen sosyal medya platformu unvanını Instagram’dan aldı. Aktif olarak 800 milyon kullanıcısı var.Ve gün geçtikçe de artmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde ABD başkanı Donald Trump TikTok uygulamasını yasaklayacağını duyurmuştu.Gelen tepkilerle beraber ikinci bir açıklama henüz yapmadı.

Instagram Reels Nedir?

instagram-tiktok-rekabeti-kizisiyor-mu?
@theguardian

Instagram Reels aslında uygulamada hali hazırda olan IGTV ve story’lere benzer bir özellik diyebiliriz. Aslında Reels eklentisi tamamen TikTok özellikleri bazında oluşturulmuş bir eklentiye benziyor. Ekstra olarak TikTok uygulamasına benzer yönlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • TikTok uygulamasıyla benzer efektlerin eklenmesi.
  • Videoların hızını ayarlayabilme(Normal Instagram videolarının hızını belirleyemiyorduk.)
  • Reels özelliğini başlatmadan önce timer(zamanlayıcı)ekleyebilme. Normal kamera özelliği gibi.
  • TikTok uygulamasındaki gibi efektler ekleyebilme.Aslında normal Instagram efektleri ekleniyor şuan yeni bir güncelleme yapılabilir gibi duruyor.
  • Müziğin hızını ayarlayabilme.
  • Maskeleme tarzında düzenleme yapabilme.
instagram-tiktok-rekabeti-kizisiyor-mu?
@businessinsider

Ve oluşturduğunuz Reels içeriği tıpkı IGTV yada Instagram videoları gibi kullanıcıların ana sayfasına düşüyor. Aynı zamanda Instagram Keşfet bölümünde de Reels videoları için özel alan eklendi. Instagramın yaptığı ilk benzer özellikteki eklentileri uygulamayla entegre etme olayı değil aslında .Daha önce de SnapChat uygulamasını popülerleştirdiği hikayeler özelliğini Instagram’a entegre etmişti. SnapChat’ın kullanıcı sayısı günden güne düşmeye başlamıştı. TikTok uygulamasında da kullanıcı azalması olacak mı gelecek günlerde göreceğiz.

Instagram Reels Nasıl Kullanılır?

Instagram Reels özelliğini kullanmak için yapacağımız tek şey aslında hikayeler bölümüne son güncellemeyle beraber gelen Reels özelliğine tıklamak ve istediğiniz içeriği üretmek .Düzenleme yapmak tamamen sizin hayal gücünüze ve Reels eklentilerine kalmış. Daha sonra Reels içeriğinizi post olarak paylaşabiliyorsunuz .Aynı zamanda hikayelere de ekleyebiliyorsunuz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar