Instagram, Snapchat’in Özellikleri İle Yükseliyor!

instagram snapchat rekabeti

Paylaşmayı unutmayın.

Hepimizin bildiği üzere Snapchat son birkaç yılda sosyal medyanın zirvesine ulaşan uygulamalardan biri. 2016 senesi ise Snapchat için altın bir yıl haline geldi. Taa ki Instagram yeni özellikleri ile tekrar devreye girene kadar!

Snapchat’in yaptığı anlık fotoğraflar, videolar ve en sevilen özelliklerinden biri olan “Hikaye” paylaşımı Snapchat’i, özellikle gençler ve son zamanlarda ise markalar için vazgeçilmez bir sosyal medya platformu haline getirdi. Markalar “Hikaye” özelliğini reklam ve pazarlama alanlarında sıkça kullanmaya başladı. Dijital pazarlamanın atağa geçtiği bu yılların kaymağını Snapchat de bu özellik ile fazlasıyla yedi ve büyük markaları kendine çekerek ciddi bir reklam kanalı oluşturdu.

instagram mı snapchat mi

@goforthbesocial

Uygulamanın sıkı takipçileri de biliyordur; People Dergisi, Mashable, CNN, National Geographic gibi markalar bu hikaye özelliğini reklam kanalı oluşturarak kullanmaya başladı ve aslında Snapchat’in ciddi büyümesi bu özellik sayesinde sağlandı. Bu şekilde her gün kullanıcısı ve müşterisi artan Snapchat de zirvedeki yerini korumaya devam ediyordu. Bir yandan da reklam konusunda Twitter, Facebook, Instagram gibi platformların gücünü azaltıyordu.

Instagram Boş Durur mu?

Instagram bir gece ansızın bir güncelleme ile geldi ve güncelleme sonrası uygulamayı açan kullanıcılar yukarıda küçük dairelerle karşılaştılar. Bunlar Instagram’ın yeni “Hikaye” daireleriydi. Instagram bir atakla Snapchat’in öncülük ettiği bu özelliği kendi platformuna taşımıştı. Böylece son zamanlarda ağırlık verdiği reklam uygulamalarına yeni bir soluk kazandırdı. Markalar ve reklam alan kullanıcılar bu kanalı da yoğun bir şekilde kullanmaya başladı. Bu da aslında Snapchat’ten Instagrama kaymalara sebep oldu. Her ne kadar iyi kötü pekçok eleştiriye maruz kalsa da Instagram, bu güncelleme ile birçok markaya reklam kanalı oluşturarak, son zamanlarda Snapchat’e kaptırdığı koltuğunu geri almak için ciddi bir adım atmış oldu.

Facebook’un bünyesinde yer alan Instagram, kullanıcılarına sunduğu özellikler ile sektördeki tüm rakiplerini geride bırakmayı başardı. Snapchat’i kendi silahı ile vuran Instagram’ın açıklamasına göre; Nisan 2017 itibari ile 700 milyondan fazla kişi Instagram kullanıyor. Bu rakam Twitter’ın neredeyse iki katı. Canlı yayınlar, hikayeler, fotoğraf ve video paylaşma, ve direkt mesajlar gibi özellikleri ile sürekli büyüyen Instagram’a, son 1 ayda 100 milyondan fazla kullanıcının katıldığı belirtiliyor.

Mark Zuckerberg’in paylaşımına göre ise; Instagram’ın hikayeler özelliği günde 200 milyon aktif kullanıcıya erişti. Bu rakam daha üç ay önce 150 milyon olarak açıklanmıştı. Platformun üç ay gibi kısa bir sürede katettiği aşama oldukça etkileyici görünüyor. Snapchat’in aktif kullanıcı sayısının 158 milyon olduğu düşünülünce açıklanan rakamların önemi daha net bir şekilde ortaya çıkıyor.

İnstagram Story Stickers

@pexels

Instagram “Selfie Stickers”ı Da Hikayelere Eklemişti…

Instagram bu önemli kilometre taşını kullanıma sunulan yeni özelliklerle kutluyor. “Selfie Stickers” isimli özellik, paylaşılan fotoğraflara çıkartma eklemeye olanak sağlıyor. Üstelik isterseniz bu çıkartmaları sizin hareketlerinize uyumlu hale getirebiliyorsunuz. Böylece çıkartma sizin üzerinize yapıştırılmış gibi görünüyor. Bunun yanı sıra kendi fotoğraflarınızı da çıkartmalara dönüştürebiliyorsunuz. Böylece eşsiz çıkartmalara sahip olabiliyorsunuz. Yerel filtreler sayesinde bulunduğunuz şehre veya bölgeye özel çıkartmaları kullanabiliyorsunuz. Ayrıca sık kullandığınız çıkartmalar artık tek bir başlık altında toplanıyor.

İnstagram Location Stickers

@elitedaily

Intagram Yine Snapchat’ten Rol Çalıyor!

Instagram, hız kesmeden Snapchat’te olan yüz emojilerini de uygulamasında kullanıma sundu. “Yüz Filtreleri” özelliğini tanıtan Instagram, bu hamlesiyle kullanıcıları daha çok hikaye paylaşmaya teşvik edecek gibi görünüyor. Yeni özellik sayesinde Instagram’da paylaşılan hikayeler artık çok daha farklı içeriklere sahip olabilecek. Ayrıca bu özellik sadece fotoğrafta değil; boomerang ve video kayıtlarında da yeni yüz filtreleri uygulanabiliyor.

instagram yüz filtreleri

@voanews

Diğer taraftan Snapchat CEO’su Evan Spiegel, geçtiğimiz hafta verdiği demeçte Facebook için şu sözleri sarf etmişti:

“Eğer büyük işler yapmayı hedefleyen bir şirket kurmak istiyorsanız, temelde sizi taklit edebilecekleri fikrine alışmanız gerekiyor. Yahoo’nun da arama yapma özelliği var. Ama bu onu bir Google yapmaz.”Son olarak belirtmeliyiz ki; eğer bir dijital pazarlama içindeyseniz ya da herhangi bir şekilde reklam kanalına ihtiyaç duyuyorsanız “hikaye” özelliği şu an en verimli günlerini yaşıyor ve değerlendirmenizde fayda var.

“Herkes bir gün 15 dakikalığına ünlü olacaktır.” demiş Andy Warhol.
Bu Hikaye uygulamaları ile 10 saniyeliğine ünlü olmaya yaklaşıyoruz! Bunu iyi kullanan kullanıcılar 15 dakikadan çok daha fazla süreliğine ünlü olmaya ve akıllarda kalmaya başladı bile!

Konu Instagram’dan açılmışken; o platformda yaşanmış inanılmaz bir fiyaskoyu “Bir Instagram Çekilişi Faciası: Sunny Co!” başlıklı yazımızdan okuyabilirsiniz…

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar