Instagram Seyahat Fotoğraflarının Şaşırtıcı Benzerliği

instagram seyahat fotoğrafları arasındaki benzerlik

Paylaşmayı unutmayın.

Farklı olan benzerlerinin arasından sıyrılır ve şaşırtır değil mi? Bazen de benzerliklere şaşırırız. Sosyal medya farklılıklara ev sahipliği yaptığı kadar benzer paylaşımları da barındırıyor. Bu benzerlikler ise adeta orijinalliği yok ediyor. Instagram’da  Insta Repeat adlı kullanıcı, birbiriyle ilgisi olmayan hesaplardan paylaşılan ve birbirinden ayırt edilemeyecek kadar benzer fotoğrafları bir araya getirerek sosyal medyanın orijinalliği nasıl azalttığını ortaya koydu.

Seyahat hesapları ile hayatımıza giren sosyal medya turizminin provoke ettiği kıskançlık, seyahate çıkıp aynı pozları vermek için büyük bir itici güç. Bu tür hesapların her yerde bulunması, aralarında en çarpıcı olanı bile tahmin edilebilir kılıyor ve Instagram ‘a yeterince göz attığınızda seyahat fotoğraflarının hepsi aynı görünmeye başlıyor. Manzara önünde sırtları objektife dönük insanlar, benzer eylemleri gerçekleştirirken verilen aynı pozlar. Sporda, yogada, dansta… Belki aralarındaki tek fark filtrelerin yoğunluğu ya da azlığı.

Dejavu Vibes

Insta Repeat projesine Dejavu Vibes adını vermiş.

Instagram fotoğraflarının benzerliği

@instarepeat

Insta Repeat, Dejavu Vibes adını verdiği projesiyle bizlere birbiriyle alakası olmayan seyahat hesaplarından aldığı on iki fotoğrafı kolaj halinde sunuyor ve aralarındaki benzerliği gösteriyor.

instagram fotoğraflarının bezerliği

@instarepeat

Hesabı yöneten film yapımcısı Emma Sheffer bunun sebebinin popülerliği korumak için olduğunu düşünüyor. Çünkü bu bir arz talep meselesi, fotoğraflar popülerliğini koruyor ve bu nedenle hala üretilmeye devam ediyor. Design Boom’a göre, Instagram’ın influencer pazar değeri 2019’da 2.38 milyar dolara ulaşacak. Hal böyleyken bir popülerlik yarışına dönen sosyal medya kullanımında popülerlik risk almayı ve özgünlüğü desteklemiyor. Kazanç elde edebilme arzusu aşinalığı ve aynılığı yüreklendiriyor.

benzer instagram fotoğrafları

@instarepeat

Emma Sheffer “Genel olarak,  fotoğrafların değerinin ne olduğu ve neyin neden olduğu konusunda hakemlik yapmaya çalışmıyorum. Instagram’da popüler olan homojen içerik hakkında gözlemler yapıyorum. Yapılmış olanın üzerine geliştirmenin ve inşa etmenin sanatın evriminin önemli bir parçası olduğunu düşünüyorum. ” diyor.

instagram seyahat fotoğrafları arasındaki benzerlik

@instarepeat

Sadece Instagram’da değil birçok yerde bir sürü taklit var. Emma Sheffer’ın da dediği gibi sanat var olanın üzerine geliştirmek ve inşa etmek. Sonra üretilen hep bir öncekinden izler taşıyacak, özgün bir eser üretmek için öncekilerden beslenmiş olacak. Insta Repeat’in benzer fotoğrafları bir araya getirdiği kolajları da tekrarın sanatsal çekiciliğinin bir kanıtı. Sosyal medya orijinalliği azaltıyor olsa da benzerliğin güzelliğini de yukarıdaki fotoğrafları gördükten sonra inkar edemiyoruz.

Kaynak

 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar