Instagram Amazon’un Yeni Rakibi Mi Oluyor?

instagram alışveriş

Paylaşmayı unutmayın.

Instagram’da alışveriş yapmak gün geçtikçe daha da yaygınlaşan ve özellikle yurt dışında tüketicilerin tercih ettiği bir yöntem haline gelmeye başladı. Instagram yakın zamanda e-ticaret alanındaki iki önemli gelişmenin haberini verdi. İlki; haziran ayında testleri yapılmaya başlanan markaların story kullanımlarından doğru direkt alışveriş yapılabileceği. İkincisi ise Instagram’ın Keşfet sekmesinde özel alışveriş kanallarının yer alacağı.

Storylerden Online Mağazalara

Günümüzde birçok marka ve işletme, ürünlerini tüketicilerle buluşturmanın çeşitli yollarını arıyor. Bu arayış esnasında ürüne  “kolay ulaşılabilirlik” en çok yatırım yapılan konu. Markaların yatırım yaptıkları standart Instagram story kullanımlarından farklı olarak, aşağıda da ekran görüntüsünü görebileceğiniz direkt story üzerinden satın alma işlemini yapabileceğiniz, ürünlere bağlantı veren etiket kullanımları yapılıyor. Tabii sınırlı sayıda marka için oldukça popüler olan bu özellik, şu anda 46 ülkede faaliyet gösteriyor. Bir örnekle anlatmak gerekirse; bir markanın storysinde gördüğünüz pantalonun etiketine bastığınızda, sizi o markanın alışveriş sayfasına yönlendiriyor. Bu etiketler sayesinde kullanıcılar markaların alışveriş sitelerini ziyaret edebilecek, ister storyde gördüğü ürünü alabilecek ister sitede gördüğü farklı ürünleri satın alabilecek. Tabii burada kritik nokta bu story modelinin kullanılabilmesi için o markanın bir e-ticaret sitesine sahip olması gerektiği.

Bu özelliğin yanı sıra, Keşfet sekmesinde yer alacak olan yeni alışveriş kanalları, diğer kişiselleştirilmiş konu kanallarıyla birlikte kullanıcıların ilgi alanlarına dayanan ürünleri kişilerin karşısına çıkartacak.

Instagram uygulaması için yapılan tüm bu güncellemeler, Instagram’ın e-ticaret alanını genişletme iştahını ortaya koyuyor. Henüz agresif bir yaklaşımı gözlemlemesek de Instagram için e-ticaret kanalı büyük bir fırsat olarak görülüyor ve önümüzdeki dönemde bu kanalın büyümesi için büyük adımlar atılacağının sinyali yapılan bu iki güncelleme ile verilmiş oluyor.

Amazon’a Rakip Olmak…

Facebook COO’su Sheryl Sandberg, Facebook’un Instagram üzerinden elde edebileceği kazanç yöntemlerine bakıldığında, Instagram’da 25 milyondan fazla iş profili olduğunu ve uygulamanın alışverişe daha da eğilip büyümeye devam etmesinin muhtemel olduğunu gözlemlediklerini belirtti. Yakın zamanda The Verge tarafından hazırlanan bir rapora göre ise Instagram’ın bağımsız bir alışveriş uygulaması üzerinde çalışıyor olabileceği söylendi.

Shopify şirketinin Ürün Başkan Yardımcısı Satish Kanwar, “Sahip olduğumuz ticaret kanalları arasında en hızlı büyüyen kanallardan biri Instagram” diyor. Instagram’da aktif olan birçok şirket tarafından kullanılan Shopify’ın e-ticaret platformu, bu yılın başlarında story üzerinden direkt satış yapılabilen reklam modelini kullanan ilk firmalardan biri oldu.

Instagram için, sadece yeni reklam modellerine yatırım yapmaktansa e-ticaret özelinde yatırım yapmak çok daha kazançlı hale geliyor. Tabii bu durum marka ve işletmelerin Instagram’da yer alma istediğini arttırıyor. Bir milyardan fazla kullanıcısı olan ve değeri 100 milyar doları bulması öngörülen uygulama, yakın zamana kadar tüketici ihtiyacına yönelik özelliklerine öncelik verdi. Ancak son birkaç yıldır büyümesi göz önüne alındığında, gözünü marka ve işletmelere dikti ve onların Instagram’da aktif olabilmesi için yeni satış yöntemleri arıyor.

Bu strateji işe yararsa Instagram sadece bir sosyal medya mecrası değil, gerçek bir Amazon rakibi olabilir. Ne dersiniz?

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar