İnsan Cildi Her Renkte Güzel

Paylaşmayı unutmayın.

Brezilyalı sanatçı Angélica Dass, 2016 TED Talk konuşmasında insan cildi ve renginin farklı bile olsa her zaman güzel olduğunu şu sözler ile ifade etti: “Dünyada köleliğin kaldırılmasından bu yana 128 yıl ve Martin Luther King’in ‘Bir Rüyam Var” konuşmasını duyurmasının ardından 53 yıl geçti ”diyor ve ekliyor “Ama hala cildimizin renginin yalnızca ilk izlenimi vermekle kalmayıp, kalıcı olanı vurguladığı bir dünyada yaşıyoruz.”

Bu bağlamda da sanatçı insan cildi üzerine, bir başka deyiş ile insanlığın gerçekten çok renkli tonlarını vurgulamaya başladığı fotoğraf projesi Humanae‘yi örnek gösteriyor .

Bireysellik Zaferi

Humanae , ırkla ilişkili gerçek olmayan beyaz, kırmızı, siyah veya sarı değil gerçek renklerimizi vurgulamak için bir arayış” diyor. “Kodlarımızı sorgulamak bir tür oyun. Bu kişisel bir hikayeden küresel bir tarihe kadar süren bir çalışma. ”

Angélica Dass

Her Şey Burunla İlgili

Dass, “Konuları beyaz bir arka planda tasvir ediyorum” diyor. “Sonra burnundan 11 piksellik bir kare seçiyorum, arka planı boyadıktan ve ilgili rengi endüstriyel palet Pantone’den buluyorum.”

Hepiniz Hoş Geldiniz

“İlk önce ailem ve arkadaşlarımla başladım, daha sonra sosyal medyadan gelen çağrılar ile birlikte bu maceraya daha fazla insan katılım sağladı.” dedi.

“Herkesi hem bilgisayarda hem de beynindeki paylaş düğmesine basmaya davet eden açık bir kavram istiyorum.”


Biz Dünyayız

Humanae, kamusal alanlarda sergilendiğinde ve her yerde görünür olduğunda elbette farkındalık sağlayacaktı. Toplum tarafından görüldükçe; insanların birbirlerini popüler bir tartışmayı teşvik edecek ve böylece cilt rengi bir ayrım olmaktan çıkacaktı. Biz bir dünyayız ve dünyanın içindeki renkleri birbirinden ayrı kılan herhangi bir olgu yok.


Dünya Renklerle Dolu

Dass o güne kadar 13 farklı ülkede, 19 farklı şehirde, 3.000’den fazla kişinin fotoğrafını çekti. Herkese açık olan portreler, Forbes ünlüsünden Akdeniz’i tekneyle geçen mültecilere kadar” herkesi içeriyordu.

”Her türlü inanç, cinsiyet kimliği veya fiziksel bozukluk, yeni doğan veya ölümcül hasta… Hep birlikte Humanae’i inşa ediyoruz.”


Angélica Dass


Ten Renginin Tanımı Ne?

Kendini “renklerle dolu bir aileye doğmuş” olarak tanımlayan Dass için
Humanae, çok kişisel bir başlangıç ​​noktasına sahipti. Okulda, insanları tasvir etme fikrinin kafasını karıştırdığını söylüyor. Üstelik Dass etten yapılan ama pembe olmayan, kahverengi diye tasvir ettiği cildinin ona siyah olduğunu söyleyen insanlarla karşılaştığında sadece yedi yaşındaymış.

Sanat Dünyası ve İnsanlık

Proje popüler estetik kaygıların çok ötesine hitap ediyor. Dass, projenin sanatsal bağlamın dışında yeni bir yaşam bulması için uğraştığını ve bundan onur duyduğunu söylüyor. Antropoloji, fizik ve sinir bilim alanlarındaki araştırmacılar; Humanae’yi farklı bilimsel yaklaşımlar için kullandıklarını söyleyen Dass; etnik köken, optofizyoloji, yüz tanıma veya Alzheimer ile ilgili farklı alanlara da hizmet verebileceğinden bahsediyor.

Rengin Ne?

Humanae’yin en büyük hayran kitlesini oluşturan öğretmenler, eğitim projeyi eğitim amacıyla da kullanıyor. Dass, “Onların bu tutkusu beni çizim derslerine geri dönmeye teşvik ediyor, ancak bu kez bir öğretmen olarak” diyor ve ekliyor: “Hem yetişkinler hem de çocuklar, öğrencilerim kendi portrelerini boyayarak kendi benzersiz renklerini keşfetmeye çalışır.”


Aşk Olsun

“Bir birey olarak, Angélica olarak, her fotoğraf çektiğimde, bir terapistin önünde oturduğumu hissediyorum. Bir zamanlar hissettiğim tüm hüsran, korku ve yalnızlık şimdi aşk oldu. ”


İnsanlık İçin Bir Ayna

Yüzlerce insan Dass’ın çektiği fotoğraflara yorum yapıyor. Fotoğrafı çekilen kişilerden biri “Birden Humana’nın birçok insan için yararlı olduğunu anladım” diyor. ”Kendini herhangi bir etiketle yansıtmayanlar için bu çalışma bir tür aynayı temsil ediyor.”

Her portre bir hikaye anlatır!

Siyah, beyaz, sarı, kırmızı olmamızın anlamı ne? Bunu hiç düşündünüz mü? Bu portreler bunu düşünmek, birbirimizi anlamak ve bireyselliklerimizden gurur duymak için büyük bir şans. İnsanlığın ortak noktalarına parmak basan Dass’ı yıllar sonra yeniden tebrik etmek istiyoruz.

Umarız Dass hiçbir zaman kırıklığına uğramaz. Zira bu hepimiz için büyük bir umutsuzluğa sebep olur. Başta da ifade ettiğimiz gibi ”İnsan cildi her renkte güzel!”

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar