Influencer Yaratan Yaklaşım – Mobil Viral Pazarlama

influencer-yaratan-yaklasim-mobil-viral-pazarlama

Paylaşmayı unutmayın.

Influencer Yaratan Yaklaşım – Mobil Viral Pazarlama -Teknoloji ve mobil iletişim alanındaki gelişmeler, pazarlama profesyonellerini geleneksel yöntemlerin dışına çıkarıp, yeni uygulamalar geliştirmeye itmiştir. TV ve internet oldukça etkin ve verimli pazarlama araçlarıyken, mobil cihazların yaygınlaşması, yepyeni fırsatlar doğurmuştur. Bunların en tazelerinden influencer pazarlama nedir, nasıl doğmuştur, sorularına cevap arayacağız.

Mobil Viral Pazarlama

Mobil Pazarlama

Mobil cihazların yaygınlaşması 90’lı yılların ortalarına denk gelir. 2000’li yıllarda ise internetle birlikte kullanılmaya başlanan cihazlar, pazarlamacılar için yeni bir faaliyet alanı haline gelmiştir. Kısaca tanımlarsak mobil pazarlama; mobil telefonlar yoluyla hedef müşterilerle
pazarlama iletişiminin kurulması ve mal, hizmet ve fikirlerin tutundurulması yönünde mesajlar gönderilmesidir.

influencer-yaratan-yaklasim-mobil-viral-pazarlama

Viral Pazarlama

Viral (etkileşimli) pazarlama yöntemi de, geleneksel ağızdan ağızdan (word of mouth) pazarlamanın teknolojik halidir. Ağızdan ağıza pazarlama bir öğüt ve tavsiye, viral pazarlama da internet aracılığı ile, en düşük maliyetle, markaya ait mal veya hizmetlerle ilgili söylenti yaratma aracıdır. 2008 tarihli aşağıdaki video, viral pazarlamanın erken örneklerinden biridir.

Mobil Viral Pazarlama

İşletmeler, pazarlama kanalları ile satışlarını arttırma peşinde koşarken, yeni medya aracılığı ile bu faaliyetlerinin yükünü bölme şansı bulmuşlardır. Yukarıda saydığımız iki yöntemin bütünleşik yaklaşımı, mobil viral pazarlamayı ortaya çıkarmıştır. Mobil viral pazarlama stratejisinde kullanıcılar, işletmelerin gönüllü temsilcileri konumundadırlar ancak gönüllülük esasının haricinde, işletmelerin ücretli temsilcileri de influencer olarak hayatımıza girmişlerdir.

Influencer Kimdir, Ne İş Yapar?

Influencer, etki eden kişi anlamına gelir. Bugün sosyal medyada belli bir güce, tanınmışlığa ve sadık takipçi kitlesine erişmiş olan popüler hesap sahiplerini influencer olarak adlandırıyoruz.

Takipçileri onlar gibi olmak içi iki dudağının arasından çıkacak söze bakıyorlar. Onun gibi ipeksi bir cilde sahip olmak için kullandığı ürünleri paylaşsın diye binlerce mesaj atıyor, o muhteşem güneş gözlüğünün modelini yazsın diye mesaj kutusunu dolduruyorlar. Ve, azımsanamayacak bir çoğunluğa hitap eden internet bilirkişileri dünyaya gelmiş oluyor.

influencer-yaratan-yaklasim-mobil-viral-pazarlama

Geçmişten günümüze, medyatik isimlerin, kitlelerin davranış ve fikirlerini yönlendirmeleri, daima pazarlama faaliyetlerinde kullanmıştır. Günümüzde, büyük reklam bütçelerine kıyasla, bir internet fenomeni aracılığı ile tüketicilerin düşüncelerini etkilemek ve satın alma davranışını gerçekleştirmek çok daha ucuz ve hedef kitleye ulaşma yüzdesi çok daha yüksektir. Influencer’lar oyuncu, sunucu, gazeteci, Youtuber, blogger ya da instagram ünlüsü olabilir.

influencer-yaratan-yaklasim-mobil-viral-pazarlama

Influencer’lar karşımıza bazen bir marka elçisi, bazen de sadece ürün bazında tavsiye veren kişiler olarak çıkabilirler. Hitap ettikleri yüzbinlerce hatta milyonlarca aktif kullanıcıya, kendi tarzlarında, orijinal içerikler sunmaktadırlar. Markalar için en önemli kısım ise hazırda bulunan güven ortamından faydalanıyor olmaktır.

Binlerce kişiye erişen içerikler, gerçekçi bir soruna çözüm ürettiği senaryosu, fenomene özel indirimi, birkaç takipçiye verilecek hediye ve akabinde memnuniyet mesajlarının yayınlanması ile amacına ulaşmış oluyor.

Gelişen ve değişen teknoloji ile pazarlama stratejileri de bazen bütünleşerek, bazen eskiyi yıkarak ya da yepyeni bir yöntem olarak karşımıza çıkmaya devam edecektir.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar