İlklerin Kadını – Kamala Harris

Paylaşmayı unutmayın.

İlklerin Kadını – Kamala Harris – Geçtiğimiz günlerde ABD Başkanlık seçimleri sonuçlandı. Olaylı geçen seçimlerin ardından ABD ilkleri yaşamaya başladı diyebiliriz. Çünkü ilk defa bir kadın hatta siyahi bir kadın bu pozisyona geldi. Yani ilk kadın başkan yardımcılığına. Aslında başlığımızda da dediğimiz gibi Kamala Harris birçok konuda, alanda ilklere imza atan bir kadın. ABD’de bir siyahi olarak hayatının bu zamanına kadar yaşadığı tecrübelerin ona çok fazla şey kattığını  neredeyse her konuşmasında dile getiren Kamala Harris ‘in özellikle siyahi kadınlar başta olmak  üzere kadınlara seslenmesi bize biraz eski First Lady Michelle Obama ‘yı hatırlatıyor.

Kamala Harris nasıl ilklerin kadını rolünü üstlenmeyi başardı biraz ona değinelim.

İlklerin Kadını – Kamala Harris

Ötekileştirme Onu Asla Yıldırmamış

ABD ‘de ten renginden dolayı insan ötekileştirme yabancı olmadığımız bir durum.Eskiye göre büyük oranda önüne geçilmiş olsa da bu tür davranışlar maalesef ki hala devam ediyor.Kamala Harris de özellikle çocukluk dönemlerinde bundan dolayı çok fazla tecrübe edindiğini her daim dile getirmekten çekinmiyor.Fakat bu tür davranışların onu yıldırmaktan çok güçlendirdiğine de değiniyor.

ilklerin-kadini-kamala-harris
@startribune

O zamanlar annesiyle babası ayrılmış olan  annesi ve kız kardeşiyle yaşayan Kamala ,Berkeley Üniversitesinde vatandaşlık hakları eylemlerine katılan annesinin ona hep güç verdiğini ve ten renginden dolayı dışlanmaması gerektiğini söyleyen Harris, annesinin şu sözünün onun şu anki Kamala Harris olmasında büyük rolü olduğunu söylüyor.’’ Oturmayı bırakıp bir şeyler yapmaya başlayın’’(Aynı zamanda bu söz otobiyografisi olan The Truths We Hold’ da geçiyor.)Ve de ekliyor ‘’Annem  bizi güçlü kadınlar olarak yetiştirdi’’

İlklerin Kadını Olmaya Atılan İlk Adım

ilklerin-kadini-kamala-harris
@vogue

Washington’daki Howard Üniversitesi’nde siyaset bilimleri ve ekonomi okuyan Harris, ardından da San Francisco’da hukuk eğitimi alır. Mezun olmasını ardından savcı olarak çalışmaya başlayan Harris mücadeleci ruhu ve zekası sayesinde 2003 yılında San Francisco’nun ilk kadın eyalet savcısı olur .7 yıla yakın bu görevi sürdüren Harris 2010 yılına gelindiğinde rakiplerini eleyerek 32.Kaliforniya Eyalet Başsavcısı seçilmiştir. ABD ‘de Başsavcılık ‘’ Attorney General” olarak adlandırılıyor yani , başsavcı ile adalet bakanı görevlerini birleştiren bir görev. Harris bu göreve gelen ilk kadın olmakla yetinmiyor aynı zamanda bu göreve gelen ilk siyahi kadın rolünü de alıyor.

İlklerin Kadını Kamala Harris – ABD‘nin Geleceği

Harris, 2015 yılında Senato’ya adaylığını koydu. Demokratların çoğunun desteğini alan Harris’in destekçileri arasında dönemin ABD Başkanı Barack Obama ile Başkan Yardımcısı Joe Biden da yer alıyordu. Harris, tarihteki ikinci siyah olarak 2017 yılında Senato’ya seçildi. Harris’in adı sürekli olarak Demokrat partinin başkan adayı olarak geçti. Ta ki 2019 yılında adaylığını koyana kadar .Adaylığını koyduğunda en başlarda zirvelere oynayan Harris’e destek oranı git gide azalmaya başladı. Son anket sonuçlarına göre bu yarışı kazanamayacağını anlayan Harris adaylığını geri çekti. Seçim öncesinde Biden ile zıtlaşmasına rağmen Biden Harris’i başkan yardımcılığına aday gösterdi. Ve stratejik bir başarıya imza attı.

ilklerin-kadini-kamala-harris
@thenationpress

Günümüz Amerika Birleşik Devletleri nüfusunun neredeyse yarısı siyahilerden oluşuyor. Bu oran  gelecekte çoğu araştırmacıya göre siyahilerin sayısal olarak üstünlük sağlayacağına işaret. Yeni ABD Başkanı Joe Biden ‘ın da bunu öngörenlerden sanırım. Çünkü gelecekte beyaz Amerikalıların aksine siyahi Amerikalıları başkan olarak göreceğiz. Bunun adımı da belki de ilklere imza atan ve atmaya da devam edecek olan Kamala Harris ile olabilir. ABD seçimleri sadece Amerika için geçerli olmuyor. Tüm dünyayı etkileyen seçimler oluyor. Seçilen başkan da çoğu konuda ABD halkıyla beraber dünya üzerindeki insanları da düşünmek durumunda. Dünya’daki en büyük ekonomik paya sahip olan bir ülkeden bahsediyoruz

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar