İş Dünyasında Duyguların Gücü – İlham Veren Liderler Araştırması

Paylaşmayı unutmayın.

Geçtiğimiz günlerde Harvard Business Review’de yayınlanan bir makale İlham Veren Lider isimli kitap için yapılan bir araştırmadan bahsediyordu. Hayatımızın her alanında düşüncelerimizi etkileyen asıl şeyin duygularımız olduğu gerçeğini ihmal edebiliyoruz. Ancak yüksek performans seviyelerine ulaşmak, başkalarına ilham vermek ve onları motive etmenin yolu duyguların gücünden geçiyor. İlham Veren Liderler kitabı için yapılan araştırma da bunu gösteriyor. 

Araştırma 25 bin lideri ve 360 derece liderlik sorularını kapsıyor. Liderler arasından en ilham verici olanların, yani ilk %10’unun benzersiz bir ortak noktası var. O da çalışanlarıyla güçlü bir duygusal bağ kurma yetenekleri.

Duygusal bağlar neden önemli? – İlham veren liderler

Bugün iş dünyasında iyi bir liderin özelliklerini sıralarken ve duygusal bağları tartışırken ölçülülüğü esas alıyoruz. Ancak unutulmaması gereken liderlerin ve çalışanların görev odaklı bir otomat değil insan olduğu gerçeği. İyi bir lider, iyi bir çalışan, iyi bir dost iyi bir partner olmanın yolu elbette diğerlerinde uyandırdığınız duygulardan geçiyor. Ve bu sağlanırsa karşımızdaki insanların içlerindeki en iyiyi ortaya çıkarması oldukça kolaylaşıyor. 

Binlerce yıl öncesine gidelim. Aristoteles’in iletişim ve iknada kritik bir öneme sahip olduğunu söylediği ‘’pathos’’a kadar… Pathos, felsefe ve retorikte, kişinin dinleyicilerinde belirli duyguları uyandırmak için duyguya amaçlı çağrının adı aslında. Aristoteles pathos için insanların birbiriyle olan bağlarını harekete geçirme de büyük bir fark yarattığını anlamıştı. ‘’Mantık bizi düşündürür ama duygular bizi harekete geçirir.’’

Peki iyi bir lider, etkili bir yönetici, başarılı bir insan olmak için duyguların gücünden nasıl yararlanabiliriz?

Gelin sundukları 3 etkili yolu birlikte inceleyelim. İlham veren liderler neler yapıyor?

1. Geliştirmeye odaklanarak daha derin bir etkileşim sağlayın

Başkalarına koçluk, mentorluk yapmak ya da onları geliştirmek, liderin yüksek performans seviyelerine ulaşmaları için çalışanlarına verdiği en güçlü yetkinlikler arasında. İstatistikler de bunu söylüyor. 

Mentorluk ve koçluk yoluyla kurulan duygusal bağlantılar da yine aynı şekilde her iki taraf için de uzun vadede karşılık veriyor. Araştırmanın sonuçlarına göre ekiplerinde geliştirmeye öncelik veren liderler, bu yolla kendini güçlü, değerli ve önemli hissediyor. Zira uzmanlıklarını paylaşmaktan ve çalışanlarının büyümesini ve başarısını görmekten gurur duyuyorlar. Bu doğrultuda iki taraf da kazanıyor. Ki kendine olan güveni artan çalışanlar da performanslarının iyileştiğini bildiriyor. 

Örnekler ise şu şekilde; 

  • Profesyonel gelişiminiz benim ve ekibimiz için önemlidir.
  • Yeteneklerine ve potansiyeline güveniyorum.
  • Hedeflerine ulaşman için yardımcı olmak isterim. Bunun için gereken zamana ve kaynaklara yatırım yapmaya hazırım.

2. Enerjinizi geliştirin 

Çoğumuz bir proje ya da yaptığımız iş için heyecanlanıyoruz. Sonrasında ise yelkenlerimizde ek bir rüzgar hissedebiliyoruz. Bir lider olarak, elde edilmesi gereken sonuçların da farkındaysanız bu enerjinin yayılmasını sağlayabilirsiniz. Sizin tutkuyla bağlanmanız bir duyguyu, duygu ise enerjiyi açığa çıkaracaktır. Sizin çalışanınıza yansıttığının tutkunun ondaki karşılığı görmek ve aynı duyguda olmanın ne demek olduğunu anlamak için harika bir yol. 

Araştırma da ekibi için sıradan şeylerle gelecek vizyonu arasında sürekli olarak bağlantı kuran liderlerin, çalışanları üzerinde çok daha etkili olduğunu gösteriyor.

3. Öfke de bir duygu (Onu doğru kullanın)

Her duygunun her insan da farklı biçimde bile olsa yeri var. Öfkenin de her insan da olduğu gibi liderlikte… GÜçlü duyguların insanları harekete geçirdiği ise aşikar. Kısacası Endişe ve korkuları sakin bir biçimde tartışabilmek ve acil bir durumda değerli bir enerji yaratmak da oldukça etkili bir yol. Öfkeyi kötüye kullanmak yerine faydasına odaklanmak iyi bir seçenek olarak değerlendirilebilir gibi. Ne dersiniz?

İnsanları geliştirmeye odaklanmak, uzun vadeli iş sonuçları sağlayan bir yatırım. Daha iyi performans göstermelerine yardımcı olmak için harcanan zamana bakalım bir de. Araştırmaya göre gelişime odaklanmak, çalışan bağlılığına, motivasyona ve başarıya yol açıyor. Hatta duygusal bağı harekete geçiriyor.

Kısacası başkalarıyla bağlantı kurmak amacıyla ne hissettiğinizi paylaşmaya istekli olduğunuzda başarı kendiliğinden geliyor. Bunun için ne yapabiliriz derseniz, başkalarının da nasıl hissettiğini anlamaya çalışın deriz. Liderler bu konuda ne kadar çok çalışırsa, liderlik ettikleri kişilerin sonuçları da o kadar iyi olacaktır.

Bonus: Düşünce Lideri Olmak İsteyenlerin Sahip Olması Gereken 3 Özellik

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar