İklim Değişikliğine Sanatsal Çözüm: Eat Me

Paylaşmayı unutmayın.

Disiplinlerarası sanatçı Spike Dennis, her biri “etrafımızdaki dünyayı karalayan, saçma bir mizah ve hafifçe ısrarlı sorgulama” ile birleştirilen dijital, tekstil ve web tabanlı projeler üzerinde çalışıyor.

Son projesi olan Eat Me ile Aaron McCright ve Riley Dunlap tarafından yayınlanan 2011 senesindeki muhafazakar beyaz erkeklerin iklim değişikliği kavramını inkar etmenin en muhtemel demografisi olduğu sonucuna varmış. 2011 Cool Dudes’un yanıtı olarak da adlandırılabilir.

Proje Adı: ”Eat Me”

Türkçe karşılığı ise ”Ye Beni” 🙂

Bu eserler ilkel iklim değişikliğini inkâr edenlerin (Trump, Jeremy Clarkson ve Jacob Rees Mogg) hepsini ortaya çıkmıştır. Doğrudan ya da dolaysız olarak eylemsizlikleriyle katkıda bulunan“ kapitalist ve siyasi seçkinler ” içinde yer alanlar ile soruna parmak basmış.

Dennis’in Eat Me projesi bu soruna radikal bir çözüm öneriyor aslında. “Mevcut iklim krizine en büyük katkıda bulunan faktörlerden ikisinin hayvan tarımı ve aşırı nüfus olduğu net bir biçimde bildirildi, o halde neden iki kuşu bir taşla öldürüp insanları yemezsiniz?” dedi. Şaşırtıcı değil mi? Ve çok da düşündürücü…

“Son Paleolitik dönemden yirminci yüzyılın sonlarına kadar insanlık tarihi boyunca yamyamlık yaşandıktan sonra bu da normal kabul edilebilir.”

Spike Dennis

Bazı durumlarda, bu uygulamalar kültürel nedenlerden ötürü gerçekleşti; ancak birçoğunda, örneğin Rus Kültür Devrimi sırasında veya 571 numaralı uçuşun çöküşünü takiben,bir hayatta kalma meselesinden ileriye gitmedi.

“Mevcut iklim krizi, insanlığın yaşadığı en büyük tehdittir. Radikal bir eylemde bulunmazsak, hayatta kalmamız tehlikede olabilir. ” sözleri ile de projesini netliğe kavuşturdu.

Sonuç olarak, bu çalışma bir ters köşe ve geldiğimiz noktayı çok ciddi bir biçimde düşündürüyor. Bu haliyle de övgüyü hak ediyor. Zira olaya oldukça farklı bir noktadan bakıyor. Bu da etkili olur mu hep birlikte göreceğiz. Hoş sanat da bunun için değil mi zaten? Bazı durumlarda tek çare radikal kararlar almaktır. Bu durum da tam öylesi olan bir kavram. Dünya hızla kötü bir noktaya gidiyor. Birileri bir biçimde ”Dur!” demeli. Hem de hemen şimdi!

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar