İki Kadından Biri Koşulsuz Şartsız Tüm Sporları Yapabileceğine İnanıyor

Paylaşmayı unutmayın.

İki Kadından Biri Koşulsuz Şartsız Tüm Sporları Yapabileceğine İnanıyorING Türkiye, Adgager’ın katkıları ile 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda “Spor ve Toplumsal Cinsiyet Araştırması” yayımladı. Adgager’ın Bu araştırmasına göre, kadınların yüzde 53’ü ”kadınların şartsız koşulsuz her sporu yapabileceğine” inanıyor. Kadınların her sporu yapabileceğine inanmayanların payı kadınlarda yüzde 47 iken, erkeklerde yüzde 36 olarak çıkıyor. ING Türkiye’nin desteklediği bu araştırmada, kadınlar ve spor arasındaki ilişki hakkında, erkeklere göre daha kalıplar içerisinde düşünüyor. Benzer bir şekilde, kadınlar kendileriyle ilgili sahip oldukları algıdan daha farklı olarak çocukların cinsiyet bağımsız olarak farklı sporlarla ilgilenmesini istiyor.

KADINLAR ÇOCUKLARIN CİNSİYET BAĞIMSIZ OLARAK FARKLI SPORLARLA İLGİLENMESİNİ İSTİYOR AMA KENDİLERİ TÜM SPORLARI YAPABİLECEKLERİNE İNANMIYOR

-Adgager

Sorumlu bankacılık anlayışıyla cinsiyet eşitliği ve spor alanlarında toplumsal yatırımlarını sürdüren ING Türkiye, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda Adgager’ın kapsamlı katkıları ile “Spor ve Toplumsal Cinsiyet Araştırması” yayımladı.

iki-kadindan-biri-kosulsuz-sartsiz-tum-sporlari-yapabilecegine-inaniyor-adgager

Sağlığın önemini belirten ING Türkiye yaptığı bu toplumsal spor anketi sonucu, pek çok kadının spor alanında cesaret duymadığını da gözler önüne serdi. Adgager’ın anketine katılan kadınların, yüzde 53’ü “Herhangi bir koşul gerektirmeden kadınların tüm sporları yapabileceğini düşünüyorum.” derken; kadınların yüzde 47’si, erkeklerin de yüzde 36’sı; ancak gerekli özelliklere sahip kadınların belli spor dallarını yapabileceklerini dile getiriyor. Kadınlar, yine kadınlara uygun sporları tanımlarken yüzde 21’i vücut yapılarına uygun olması, yüzde 16’sı spor dalının ağır güç gerektirmemesi, yüzde 5’i estetik olması gerektiğini ifade ediyor.

iki-kadindan-biri-kosulsuz-sartsiz-tum-sporlari-yapabilecegine-inaniyor-adgager

Güreş Erkeklere, Jimnastik Kadınlara Uygun Görülüyor

Spor dallarının cinsiyete göre uygunluğunun da sorulduğu Adgager araştırmasında, kadınlar ve erkekler arasında çocukların cinsiyetlerine göre spor tercihlerinde belirgin bir fark gözlemlenmedi. Buna göre, her iki cinsiyete de uygun olduğu düşünülen sporlar yüzde 99 ile yüzme, yüzde 98 ile kayak, yüzde 97 ile atletizm ve tenis olarak sıralandı. Bazı spor dallarında ise cinsiyete göre uygun bulunma oranının değiştiği gözlendi. Katılımcıların yüzde 48’i güreşin, yüzde 41’i halterin erkeklere daha uygun bir spor dalı olduğunu düşünüyor. Katılımcıların yüzde 20’si jimnastiğin, yüzde 12’si ise voleybolun kadınlara daha uygun spor dalları olduğunu ifade ediyor.

iki-kadindan-biri-kosulsuz-sartsiz-tum-sporlari-yapabilecegine-inaniyor-adgager

Sporun Okul Başarısı ve Disiplini Artırdığı Düşünülüyor

Adgager’ın, sporun önemini belirtmek için yaptığı bu araştırmaya, katılanların yüzde 96’sı çocukluk döneminde yapılan sporun, çocukların geleceğini olumlu etkilediğini düşünüyor. Katılımcılar spor yapan çocukların, öz disiplin, zaman yönetimi ve okul başarı konularında başarılı olduklarına inanıyor.

Ebeveynlerin Kız ve Erkek Çocukları İçin Ortak Tercihi: Yüzme, Tenis Ve Kayak

Ebeveyn katılımcılar, kızlarının yüzme, tenis, jimnastik, voleybol ve kayakla ilgilenmesini isterken, buna paralel şekilde erkek çocuklarının da yüzme, basketbol, tenis, kayak ve futbolla ilgilenmesini arzu ediyorlar.

iki-kadindan-biri-kosulsuz-sartsiz-tum-sporlari-yapabilecegine-inaniyor-adgager

Bazı Spor Dallarını Kendimize Uygun Bulsak Da O Kadar Sık İlgilenemiyoruz

ING Türkiye ve Adgager’ın ortak araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’nin yüzde 55’i haftada birkaç kez veya daha sık sportif bir aktivitede bulunduğunu belirtiyor. Bu grup içerisinde rutin yürüyüşü de sportif aktivite olarak görenlerin yoğun olduğu gözlemleniyor, çünkü bu şekilde spor yapanlar içerisinde en yüksek oran yüzde 75 ile yürüyüş kategorisinde. Hemen ardından yüzde 23 ile fitness, yüzde 19 ile koşu geliyor.

Türkiye genelinde yapılan bu kapsamlı Adgager araştırmasında, kişilerin kendine uygun bulduğu spor dallarını başında yüzde 85 ile yüzme geliyor. Ancak gerçekte bu sporu düzenli yapanların oranı yüzde 4.

Tenis de kişilerin kendilerine en uygun buldukları sporlardan biri. Genel kitlede yüzde 68, bu sporu da gerçekte düzenli olarak yapanların oranı genel kitlede ve kadınlarda yüzde 1.

Takım sporlarında da benzer bir tablo Adgager sayesinde ortaya çıkıyor. Genel kitlenin yüzde 39’u futbolu, yüzde 51’i basketbolu, yüzde 56’sı voleybolu kendine uygun buluyor. Ancak gerçekte bu sporları veya bu spora yönelik antrenmanları düzenli yapanların oranı sırayla yüzde 3, yüzde 3 ve yüzde 2.

Yoga ve Koşuda Covid-19 Etkisi

Covid-19 salgını kısıtlamaları sona erdiğinde düzenli yapılması planlanan sportif aktivitelerde, Covid öncesine göre en büyük fark yoga ve koşu kategorilerinde gözlendi. Genel kitle içerisinde düzenli (haftada birkaç defa veya daha sık) “yoga” yapılma oranı Covid öncesinde yüzde 11 iken Covid sonrasında düzenli olarak yapacağını belirtenlerin oranı yüzde 23 oldu. Kadınlarda bu oran yüzde 15 iken Covid sonrası yüzde 31’e yükseldi.

Genel kitle içerisinde düzenli koşu yapanların oranı yüzde 19 iken Covid sonrasında düzenli olarak koşu yapacağını belirtenlerin oranı yüzde 30 oldu. Kadınlarda da bu oran yüzde 12’den yüzde 22’ye yükseldi.

Araştırma Künyesi: Spor ve Toplumsal Cinsiyet Araştırması: Online anket yöntemi ile demografik özellikler Türkiye geneli dağılıma uygun olacak şekilde geçekleştirildi. 1. Faz çalışması Şubat 2020’de 601 kişi ile, 2. Faz çalışması ise Mayıs 2020’de 311 kişi ile gerçekleştirildi.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar