Huawei ‘den Sonra Xiaomi ABD Kara Listesine Girdi

Paylaşmayı unutmayın.

Huawei ‘den Sonra Xiaomi ABD Kara Listesine Girdi – Akıllı telefon üreticisi Xiaomi, Trump yönetiminin son günlerinde ABD ticaret kara listesine eklenen dokuz Çinli şirketten biri oldu. Giden Trump yönetimi, Çin şirketlerinin çıkarlarına yönelik baskısını artırarak Pekin ile gerginliği artırırken, Çinli akıllı telefon üreticisi Xiaomi, Amerikan şirkete yatırımını kısıtlayacak bir Amerika kara listesine eklendi.

ABD Savunma Bakanlığı Perşembe günü Xiaomi’yi Çin ordusuyla bağlantılı olduğu iddia edilen şirketler listesine ekledi. Ekleme, Xiaomi’nin ABD teknolojilerine erişimini kısıtlayan dünyanın 2 numaralı akıllı telefon üreticisi olan vatandaşı Huawei‘ye yönelik bir baskının ardından geldi. Çin’in en iyi yonga üreticisi Semiconductor Manufacturing International Corp., Amerikan tedarikçileriyle işlerini kısıtlamak ve ABD yatırımcılarını şirketteki hisselerini satmaya zorlamak için birden fazla kara listeye eklendi.

huawei-den-sonra-xiaomi-abd-kara-listesine-girdi

Huawei ‘den Sonra Xiaomi ABD Kara Listesine Girdi

Kara liste, Xiaomi’nin küresel büyüme için iddialı bir teklif vermesiyle geliştiği iddia ediliyor. Geçen yıl Temmuz-Eylül çeyreğinde yapılan gönderilerle ilk kez Apple’ı geride bıraktılar. Amerikan teknoloji devini 10 yıl sonra ilk kez küresel ilk üç arasında geride kaldığı gözlemlendi. Nikkei’nin daha önce bildirdiğine göre Çinli akıllı telefon üreticisi, Huawei’nin ABD’nin baskısı sırasında kaybettiği pazar payını ele geçirme umuduyla tedarikçilerine agresif siparişler verdi.

Xiaomi Cuma günü yaptığı açıklamada: “Çin ordusuna ait olmadığını, Çin ordusu tarafından kontrol edilmediğini veya bağlı olmadığını” söyledi ve ABD yasalarına göre Çin askeri şirketi tanımına uymadığının altını çizdi.

huawei-den-sonra-xiaomi-abd-kara-listesine-girdi

Xiaomi’nin Gelişimi

2010 yılında kurulan ve ilk günlerinde “Çin’in Elması ” lakaplı Pekin merkezli akıllı telefon üreticisi Xiaomi, o zamandan beri uygun fiyatlarla birinci sınıf özelliklere sahip ürünler sunarak adından söz ettiriyor. Xiaomi aynı zamanda dünyanın en büyük iki mobil çip geliştiricisinin yani ABD’den Qualcomm ve Tayvan’dan Mediatek’in önde gelen müşterilerinden biridir. Aralık ayında tanıtılan en son amiral gemisi akıllı telefonu Mi 11 yine zirveyi hefeliyor. Mi 11 Qualcomm’un en kaliteli mobil işlemcisi Snapdragon 888 5G yonga üzerinde sistemi kullandı.

Amerika-Çin Savaşı Kızışıyor

Başkan Donald Trump, geçtiğimiz Kasım ayında bir icra emri çıkarttı. Çin’i ordusunun gelişmesini ve modernizasyonunu sağlamak için ABD sermayesini giderek daha fazla kullanmakla suçladı. 11 Ocak’ta yürürlüğe giren bu emir, “herhangi bir Birleşik Devletler kişisinin” Çin ordusuyla bağlantısı olduğu düşünülen şirketlerde doğrudan veya fon yoluyla menkul kıymet bulundurmasını yasaklıyor. Halihazırda bu tür varlıklara sahip olan yatırımcıların bunları elden çıkarmak için Kasım 2021’e kadar zamanları olacak.

huawei-den-sonra-xiaomi-abd-kara-listesine-girdi
@hwnews

Xiaomi, Hong Kong’da işlem görmektedir. Vanguard Group, BlackRock Institutional Trust Company, Wells Capital Management ve Geode Capital Management gibi birçok önde gelen ABD fonları, önde gelen yatırımcıları arasındadır. Hong Kong’da Cuma günü sabah işlemlerinde hisse fiyatı % 9’dan fazla düştü.

GF Securities’de bir akıllı telefon analisti olan Jeff Pu, eklemenin Xiaomi’nin işleri ve operasyonları üzerinde anında bir etkisi olmayacağını söyledi. Ancak ABD sermayesinin yükselen Çinli telefon üreticisine akmasını kısıtlayacağını söyledi.

Xiaomi ABD Kara Listesine Girdi – Kara Listede Başka Hangi Şirketler Var?

Xiaomi’ye ek olarak, Perşembe günü Amerika Savunma Bakanlığı da birkaç Çinli şirketi “Komünist Çin askeri şirketleri” olarak adlandırdı. Bunlar arasında, çipli ekipman yapımında Çin’in ulusal şampiyonlarından biri olan, AMEC olarak bilinen Advanced Micro-Equipment Fabrication Co. Şirket, 2019’dan beri Şangay’ın teknoloji ağırlıklı STAR yönetim kurulunda yer alıyor.

Listeye eklenen diğer Çinli şirketler arasında:

Boeing ve Airbus ile nihayetinde rekabet etmeyi amaçlayan Çin’in en iyi uçak üreticisi olan Commercial Aircraft Corporation of China yer alıyor.Şimdiye kadar 40’tan fazla Çinli kuruluş Çin askeri şirketi olarak adlandırıldı. Buna, 11 Ocak’tan itibaren New York’tan kaldırılan ülkenin en iyi mobil operatörleri China Mobile ve China Telecom da dahil. Bunlarında yanı sıra dünyanın en iyi güvenlik kamerası üreticisi Hikvision ve önde gelen Çinli sunucu üreticisi Inspur da dahildir. Listede hem Huawei hem de SMIC de bulunmaktadır.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar