Her Yaşa Hitap Eden Kitaplar

Paylaşmayı unutmayın.

Her Yaşa Hitap Eden Kitaplar – Kitaplar etkileşimlidir; çocukların düşünmesini tetikler. Kurgu ve kurgusal olmayan kitaplar bilincimizi genişletip bize yeni düşünme yolları ve yeni fikirler verirler. Evrenimizi zaman ve mekanın ötesine genişletirler ve kendi orijinal düşüncelerimize ilham verirler. Bazı kitaplar vardır ki, yaşları yoktur. Çocuklardan yetişkinlere herkesin okuması ve ders alması gereken anlamlar içerir. Bu kitapları çocuklarımızla beraber okuyup hem onları okumaya teşvik edebilir, hem de kendimizi geliştirebiliriz.

Her Yaşa Hitap Eden Kitaplar

1) Simyacı

Brezilyalı eski şarkı sözü yazarı Paulo Coelho’nun, yayınladığı 1988 yılından bu yana dünyayı birbirine katan, eleştirmenler tarafından bir fenomen olarak değerlendirilen bir romanıdır. Simyacı, altı yılda kırk iki ülkede yirmi altı dile çevrildi ve yedi milyondan fazla sattı.

her-yasa-hitap-eden-kitaplar
@medium

Simyacı İspanya’dan kalkıp Mısır Piramitlerinin eteklerinde hazinesini aramaya giden Endülüslü çoban Santiago’nun masalsı yaşamının felsefi öyküsü. Sanki bir ‘nasihatnâme’: ‘Yazgına nasıl egemen olacaksın mutluluğunu nasıl kuracaksın?’ sorularına yanıt arayan bir hayat ve ahlak kılavuzu.

2) Şeker Portakalı

Brezilyalı yazar José Mauro De Vasconcelos’un 1968 tarihli romanı. Brezilya’nın Minas Gerais bölgesinde yaşayan fakir bir ailenin beş yaşındaki oğlu olan hayal gücü çok gelişmiş Zeze adlı çocuğun başından geçenleri konu edinir. Orijinali Portekizce olan eser 16 dile çevrilmiştir. 

her-yasa-hitap-eden-kitaplar
@fikriyat

Yoksul bir ailenin oğlu olan Zeze, yaramazlıkları ile tüm mahalleye yaka silktiren bir çocuktur ve herkes onu “şeytanın vaftiz oğlu” olduğunu söyler. Zeze, yaramaz olmasının yanında hayal gücü geniş, okumayı tek başına sökecek kadar akıllı ve öğretmenini mutlu etmek için her gün ona bir çiçek götürecek kadar duygulu bir çocuktur. Çok küçük yaşta okula başlayan Zeze, okulda uslu ve çalışkan bir öğrenci olur; sokakta ise yaramazlıklarını sürdürür.

3) Küçük Prens

Fransız yazar ve pilot Antoine de Saint-Exupéry tarafından yazılan ve 1943’te yayımlanan masal. Dünyanın en çok satan ve okunan kitaplarından biridir. Eserde bir çocuğun gözünden büyüklerin dünyası anlatılır. 

@twitter

Küçük Prens, kendi galaksisinde, kendi dünyasında tek bir gül ile yaşayan bir Küçük Prens’in başka galaksileri gezmek için tek gülünü tek başına bırakıp yolculuk yapmasını anlatır. Ancak bu yolculuk esnasında vurgulamak istediği şey büyümektir.

4) Sol Ayağım

Sol Ayağım, beyin felci geçiren İrlandalı yazar, ressam ve şair Christy Brown’un 1954’te kaleme aldığı otobiyografisidir. Yazar, kitapta sol ayağıyla kalem tutmayı, konuşamamanın verdiği acizlikleri ve annesiyle babasının yardımıyla tekrar hayata ümitlendirilmesini ve buna yardımcı olan insanları anlatmakta, engellerin nasıl aşılabileceğini söylemektedir.

5) Çocuk Kalbi

Çocuk Kalbi, İtalyan yazar Edmondo De Amicis tarafından 1886 yılında tamamlanmış, ilkokul çağındaki Enrico adındaki İtalyan bir çocuğun okul ve sosyal yaşamını, çocuğun kendi ağzından anlatan bir romandır. Yazarın kendi oğlunun günlüklerinden esinlenerek yazdığı bir kitaptır. Yazarın kendi oğlunun günlüklerinden esinlenerek yazdığı bir kitaptır. Dünyanın çoğu diline çevrilmiştir. Eğitim bilim uzmanlarınca “dünyanın en yararlı çocuk kitabı” olarak kabul edilmiştir.

@kitapsarayı

6) Siyah Lale

Hollanda’nın Dordrecht kentindeki zengin ve soylu bir tüccarın oğlu olan Cornelis van Baerle, aynı zamanda Hollanda Başbakanının kardeşi olan Cornelis de Witt’in vaftiz oğludur. Tıp eğitimini tamamladıktan sonra, 24 yaşında olduğu sırada, 1668 yılında babasını kaybeder. Babası öldükten sonra kendisine büyük bir miras kalan Cornelis, kendisini lale yetiştiriciliğine adar ve serveti sayesinde bu alanda hızla uzmanlaşır. Uzun yıllardır kendi evindeki imkanlarıyla lale yetiştirmiş ve önemli başarılar elde etmiş olan komşusu Isaac Boxtel ise, Cornelis’in bu girişiminden memnun olmamış, başta rekabet etmeye hatta komşusunun lale soğanlarını tahrip etmeye çalışmış, sonunda vazgeçip bütün gün onu penceresinden gizlice izlemeye başlamıştır.

her-yasa-hitap-eden-kitaplar
@NurseryLive

7) Çizgili Pijamalı Çocuk

Çizgili Pijamalı Çocuk İrlandalı John Boyne tarafından yazılan 2006 tarihlibir Holokost romanıdır. Nazi Almanyası Bruno’nun babasını görevli olarak Polonya’ya gönderir. Bruno, kasabadaki toplama kampının tel örgülerinin öbür yanındaki bir çocukla arkadaş olur. Bruno ve ailesinin yeni evleri bir buçuk milyon Yahudi’nin Nazilerce öldürüldüğü Auschwitz toplama ve yok etme kampı’nın bitişiğindedir.

@aklınızıkeşfedin

Kitap, romanı ahlaki bir hikâye olarak öven olumlu eleştirilerle karışık eleştiriler alırken, olumsuz eleştiriler kitabın tarihsel yanlışlıklarına ve Holokost hakkında insanların eğitimine verebileceği olası zarara saldırıyor. Hem 2007 hem de 2008’de, İspanya’da yılın en çok satan kitabı oldu ve NYT en çok satanlar listesinde bir numaraya yükseldi .

8) Son Ada

Son Ada, Zülfü Livaneli’nin yazdığı alegorik bir romandır. 2008 yılında yayımlanan roman, 2009 yılı Orhan Kemal Roman Armağanı’nı kazandı. Tahsin Yücel başkanlığındaki Seçici Kurul, “toplumsal sorunlara gerçekçi yaklaşımını fantastik bir anlatımla yansıtmadaki başarısı nedeniyle” romanı bu ödüle değer gördüğünü açıkladı.

@kooplog

Romanda, varlıklı bir adamın satın aldığı doğal zenginliklerle dolu küçük bir adada, kendi kaynaklarıyla geçinen 40 evden oluşan bir topluluğun arasında darbeci bir devlet başkanının yerleşmesiyle yaşanan kurgusal olaylar anlatılır; çevreci ve siyasi mesajlar verilir.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar