Her Hareketin Kaydedildiği İnternette Gizli Kalmanın Yolları

Paylaşmayı unutmayın.

Her Hareketin Kaydedildiği İnternette Gizli Kalmanın Yolları – Her tıklamanın, her hareketin kayıt altında olduğu ve izlendiği internette gizli kalmanın yolları var mıdır? Bu sorunun cevabını vereceğimiz bu yazımız sayesinde, internetteki gizliliğinizi biraz daha arttıracaksınız. Öncelikle şunu belirtelim; internette %100 gizlilik imkansızdır. Gizlenmenin binbir yolu olduğu gibi bu yolları ortaya çıkarmanın da binbir yolu vardır. Bu sebeple ne yaparsanız yapın internette tam anlamıyla gizlenemezsiniz. Ancak size ulaşabileceklerin sayısını azaltmanız mümkün. Bunlar içinde interneti kullanırken klasik yollar yerine farklı yollardan hareket etmeniz gerekecek. Bu yollardan bazıları şunlardır…

her-hareketin-kaydedildigi-internette-gizli-kalmanin-yollari
Görsel: ErcümentArı

Her Hareketin Kaydedildiği İnternette Gizli Kalmanın Yolları

VPN Kullanın

VPN neredeyse her internet kullanıcısının bildiği bir şeydir. İnternette gizli kalınmasını sağlayan en önemli yol VPN kullanımıdır. VPN’ler IP adresinizi değiştirerek sizi gizler. Konumunuzu farklı şehrin yanı sıra farklı ülke de dahi gösterebilmektedir. Ayrıca sadece gizliliği değil, reklamlar için bilgilerinizin toplanmasına da engel olur. Sonuç olarak internette gizli kalmak isterseniz öncelikle cihazınıza bir VPN kurmanız gerekmektedir. 

Görsel: Behance

Google Yerine DuckDuckGo Kullanın

2008’de kurulan bir arama motoru olan DuckDuckGo, diğer arama motorları gibi kullanıcıların arama alışkanlıkları veya IP adreslerini kaydetmez. Google, Yandex, Yahoo gibi arama motorları kullanıcıların bilgilerini kaydeder ve bunları daha sonra farklı amaçlarla kullanır. Siber saldırılarda bu bilgilerin çalınma riski de oldukça yüksektir. Ancak DuckDuckGo’da veriler kaydedilmediği için bu risk söz konusu değildir.

her-hareketin-kaydedildigi-internette-gizli-kalmanin-yollari
Görsel: Behance

Tarayıcınızı Tor Browser İle Değiştirin – İnternette Gizli Kalmanın Yolları

Kullanıcının IP adresi ve diğer bilgilerini tarayıcı bazlı gizleyen ve kaydetmeyen bir tarayıcı olan Tor Browser, geçmişte Amerikan İstihbarat Ajansları tarafından da kullanılan bir tarayıcıdır. Her ne kadar ağır çalışan bir tarayıcı olsa da gizlilik konusunda oldukça iyi bir koruma sağlar. Son olarak şunu da belirtelim; her zaman internette gizli kalmanın yolları arasında ilk sıralarda Tor Browser kullanımı gösterilir.

Görsel: Behance

Hakkınızda Toplanan Bilgileri Takip Edin

Sizinle ilgili toplanan verilerinizi her zaman takip edin. Sizinle ilgili toplanan verileri istemek sizin yasal bir hakkınız. Her arama motorunda ya da bilgilerinizi toplayan sitede, bilgileri talep etme sayfası bulunur. O sayfadan bilgilerinizi talep ederek hakkınızda nelerin toplandığını görebilir ve silinmesini talep edebilirsiniz. Ayrıca, verilerin çalınması durumlarından da etkilenmemek için bu konudaki gelişme ve haberleri sık sık takip ederek, bir veri sızıntısı olan sitedeki şifrenizi değiştirmeniz gizliliğinizi koruyacaktır.

her-hareketin-kaydedildigi-internette-gizli-kalmanin-yollari
Görsel: Behance

Girdiğiniz Sitelere Dikkat Edin – İnternette Gizli Kalmanın Yolları

Son olarak girdiğiniz sitelere dikkat etmeniz de gizlilik konusunda oldukça önemlidir. Örnek vermek gerekirse, Twitter’a twitter.com adresinden ulaşmanız gerekirken tvitter.com veya benzeri bir url ile girerseniz ve o adres kötü amaçlı insanlar tarafından kullanılıyorsa, bilgileriniz rahatlıkla çalınır. Bu sebeple girdiğiniz sitelerin adres çubuğundaki url’sine dikkat ederek girmelisiniz ve ayrıca yine url’nin solunda yer alan, sitenin güvenli olduğunu gösteren “kilit” simgesininin olmasına da dikkat etmeniz gizliliğiniz açısından önemlidir.

Görsel: Behance

👉 Huawei’nin Gizemli Uygulamaları

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar