Hayatınızı Etkileyecek Bir Yaşam Felsefesi: Kaizen

Paylaşmayı unutmayın.

Yaşamda karşınıza çıkan sorunlarla nasıl baş ediyorsunuz? Küçük şeyler sizi ne kadar mutlu ediyor? Ya da bardağın boş tarafına odaklanırken dolu olan kısımları atladığınızı düşünüyor musunuz? Dünyanın farklı bölgelerinde onlarca farklı yaşam felsefesi var. Peki siz bunlardan hangisini ya da hangilerini benimseyebiliyorsunuz? Eğer böyle bir arayış içindeyseniz size hayatınızı etkileyecek bir yaşam felsefesinden bahsetmek istiyoruz: Kaizen.

Japonların birbirinden farklı birçok yaşam felsefesi var. Kaizen de bunlardan biri. İki kelimenin birleşiminden oluşan bu kavramın köklerini de inceleyelim.

Kai = Değişim

Zen = Daha iyisi için

En iyi şekilde “Sürekli İyileştirme” olarak tercüme edilebilir. Felsefenin arkasında yatan ana hedef ”her gün yüzde bir daha iyi olmak”.

Kaizen ilk nasıl ortaya çıktı?

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra bir iş modeli olarak geliştirilen Kaizen, çok kısa süre sonra genel nüfusun yaşam standardı içinde de beğeni buldu. Kişinin hedefine ulaşmak için her gün küçük ama tutarlı adımlarla ilerlemesi olarak özetlendi. Özellikle hayatında olumlu değişiklikler yapmasının bir yolu olarak görülüyordu.

Bir Japon atasözü de kültüre ne kadar entegre olduğunu gösterir nitelikte.

”Yavaş gitmekten korkma, hareketsiz durmaktan kork.”

Japon Atasözü

Elbette, ilerlemeyi görmek ve hedeflerinize ulaşmak daha uzun sürebilir. Ancak bizce denemeye değer. Zira her gün küçük ilerlemeler kaydettiğiniz sürece, er ya da geç başarıya ulaşacaksınız. Buna kesinlikle ikna oldum.

Kaizen’i hayatınıza nasıl uygulayabilirsiniz?

Eylem adımlarına ayırmakla başlayalım.

  • Hedefinizi yazın.
  • Küçük ve ulaşılabilir adımlara bölün.
  • Hedefinize yaklaşmak için bugün yapabileceğiniz en küçük şeyi yapın.
  • Bugün mutlaka bir şey yapın.
  • Her gün 3. ve 4. adımları tekrarlayın.
  • Momentumun nasıl devreye girdiğini izleyin.

Hatta gerekirse, ilerledikçe hedeflerini bölün ve odağınızı istediğiniz nihai hedeften günlük ilerlemeye kaydırarak, zihninizi zaman engelinden arındırın. Sadece her gün yüzde bir daha iyi olmaya odaklanan felsefe Kaizen ile sizi doğru yöne götüren küçük bir şey yapsanız bile, onu yapın. Çünkü bir şey yapmak hiçbir şey yapmamaktan daha iyidir.

Her gün hedefinize doğru küçük, küçük adımlar atmaya odaklanın. Günlük hedefiniz her gün yüzde bir daha iyi olmak olmalıdır. Bunu her gün yapın ve hayatınızın önümüzdeki yıllarda nasıl değişeceğini görün.

Şunu da unutmamak gerek: Hayat bir maraton, kısa mesafe koşusu değil.

Bonus: Danimarka Kültürünün Mutluluk Sanatı Hygge

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar