Hashtag Nedir? Nasıl Etkili Kullanılır?

hashtag nedir

Paylaşmayı unutmayın.

Hashtag Nedir? Nasıl Çalışır? – Sosyal medyanın en çok kullanılan kavramlarından biri olan hashtag, günümüzde neredeyse her gün gündemi belirleyen faktörlerden birisi oluyor. Hem sosyal medyada hem de blok platformlarında çok sık şekilde kullanılan ve paylaşımları belirli bir grup içerisine sokan söz öbekleri hashtag şeklinde adlandırılır. Amacı söz öbekleri oluşturmak ve aramaları kolaylaştırmak olsa da insanlar bir dönem oldukça farklılaştırmıştır. Artık dikkat çekmek ve tamamı ile “gündemi takip ediyorum” demek için bile kullanılabiliyor.

Hashtag kullanımı gerçekleştirmek için belirli bir kelime veya kelime grubunun bir arada yazılması ve başında “#” işareti bulunması gerekmektedir. Bu işareti ve bu kelimeleri bir araya getirerek kullanıp yaptığınız tüm paylaşımlar, belirli bir grup altında toplandığı için daha rahat fark edilir bir yapı oluşturur. 

Hashtag Nasıl Ortaya Çıktı?

Dünyada internet kullanımında hashtag yani “#” etiketi ilk defa Twitter ile kullanılan bir kavram oluşturdu. Sonrasında ise yavaş yavaş Facebook, Tumblr, Google+, Vine ve Instagram gibi popüler sosyal medya uygulamalarında da aktif bir hale geldi. 

hashtag
@later.com

Hashtagler Nasıl Çalışır?

Oluşturulan her hashtag için öncelikle yapılan gönderimler ve buna bağlı olarak da rekabet ve trafik önemli olacaktır.

  • İlk aşamada 300k altında gönderim yapan bir hashtag oluşturduğunuzda, düşük bir rekabet ve düşük bir trafik elde edebilirsiniz. Takriben birkaç yüz gösterim elde etmesi ile birlikte sıralamaya girebilir ve sonraki seviyelere ulaşmanız için bir analiz elde etmenize yardımcı olabilir.
  • Orta miktarda bir metin içeriğine sahip olan hashtagler ise genellikle 300K-1M arasında yer alırken, orta düzey bir rekabet ve trafik sağlar. Bu sayede daha üst sıralarda yer almanız mümkün hale gelirken, birkaç bin gösterim sağlanabilir ve içeriğiniz rahatlıkla bir sonraki aşamaya geçiş sağlayabilir. 
  • Gönderi miktarı çok daha yüksek olan yani 1M-10M arasında yer alan hashtagler ise hem yüksek bir rekabet hem de çok fazla bir trafik sağlayabilir. Üst sıralara ulaşma ihtimali ile birlikte yaklaşık 10000 gibi bir gösterim elde edebilirsiniz. 
  • En üst noktada ise 10 milyon üzerinde bir gönderiye sahip olan hashtagler, çok büyük bir rekabet ve çok büyük bir trafik oluşturabilir. İşte bu durum da bir ikramiye olarak görülebilir. 
hashtag nedir

Hashtagler Nasıl Kullanılır?

Eğer bir hashtag kullanmak istiyorsanız, 4 farklı adımı göz önünde bulundurabilirsiniz. Bu çerçevede;

  • Taglama işlemi yaparken, genellikle 30 adet etiket kullanmaya özen gösterin. 
  • Her tabakadan seçim gerçekleştirerek, 20 adet düşük rekabet oluşturacak ve 10 adet de orta rekabet oluşturacak etiket ile başlangıç sağlayın. Nereden anlayacağım rekabetin az olduğunu diye soracak olursanız; arama hacimleri bir çok platformda yazıyor. Buna ek olarak sırf bu konuya hizmet eden bir çok websitesi bulunmaktadır. Bu her kesimden etkileşim almanızı sağlayacaktır.
  • Katılım artışı elde ettikten sonra daha büyük etiketleri hashtag içerisine dahil edebilirsiniz. Artık büyük dilim için rekabet ediyorsunuz ve elinizde kitleniz var.
  • Son olarak mutlaka performans ölçümü gerçekleştirin ve ayarlamalarınızı doğru yapın. 

Not: Bu içerikte paylaşılan hiçbir bilgi, bilimsel bir araştırmaya dayanmamaktır. Tamamen araştırma ve kişisel deneyimleri içermektedir.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar