Hangi Mesajlaşma Uygulamasını Kullanmalısınız?

Paylaşmayı unutmayın.

20 yıl öncesine gidelim ve Yahoo diyelim… Bu platformun iletişim kurma biçimimizi değiştiren basit gibi görünen ancak derin bir hamle olduğunu tahmin edemedik. Yahoo Instant Messenger’ı getirdi ve bu insanların dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar arkadaşlarına ve aile üyelerine anında bir mesaj göndermesine olanak verdi. Bakınca “anlık” sözcüğünün tamamıyla bugünkü anlamını taşıdığı söylenemez belki ancak bu asil bir fikirdi ve iletişimde yeni bir çağı başlattı.

yahoo

@Simon

Yahoo’nun Instant Messenger’ı kapatması büyük bir olaydı. Yahoo Messenger’ın 1990’ların sonlarında ne kadar önemli olduğunu açıklamamız biraz zor. Herkesin interneti yoktu (asla hafife alınacak bir durum değil), bu nedenle bu ekstra iletişim seviyesi (e-postanın ötesinde) bahsi arttırdı. İnsanlar bu uygulamayı ilginç şeyler için kullandılar. O zamanlar, Web hala gençti ve insanlar uzun mesafeli bir romantizm yaşayabileceklerini fark ettiler. Aşk çoğu için çiçek açtı!

Dahası -daha şaşırtıcı bir şekilde- finans dünyası Yahoo Messenger’ı kullandı. Petrol şirketi anlaşmaları anlık platformda gelişti. Fırsatlar dakikalar içinde doğdu ve hepsi de Yahoo Messenger platformunda yapıldı. Büyük miktarlarda para Yahoo aracılığıyla el değiştirdi.

Bugün ise durum biraz farklı. “Biraz mı?” dediğinizi duyuyoruz. Öyleyse gelin birlikte bugüne bir göz atalım!

Whatsapp

Pek çok marka için çekim gücü yüksek bir platformdur. Hala nispeten yenilik olarak algılanıyor ve elit bir hava veriyor. İşletmeler için özel bir şey sunmasa da doğru yaklaşımla çok güçlü bir araç olabilir.

whatsapp bussines

antonbe

Markalar açısından büyük sınırlamalar içeriyor. Öne çıkanlar bir grupta en fazla 256 kişi ile sohbet etmek, telefon numarasına üzerinden konuşma zorunluluğu şeklinde sıralanabilir. Neticede niçin pek çok markanın bu platformu kullanmadığını anlamak çok zor değil. Ancak biraz daha derine inildiğinde Whatsapp’ın markalar için büyük kazançlar sağlamasına nasıl yardımcı olabileceği görülebilir. Bunlardan ilki platformun tüketici ile doğrudan, kişisel iletişime izin vermesidir. Bu çok güçlü bir özellik!

Brezilya’da Hellman Whatsapp’in nasıl kullanılması gerektiğini gözler önüne seren bir çalışma yapmış. Web sitelerinden kullanıcıların telefon numaralarını ve buzdolaplarının görüntülerini kendileri ile paylaşmlarını istemişler. Neticede şefler Whatsapp üzerinden kullanıcılar ile iletişim kurarak Hellman mayonezini kullanarak onlara yemek tarifi fikirleri vermişler. Kullanıcılar ise bu durumdan oldukça memnun kaldırlar. Hellman hedefi 12’den vurmuş!

Kısaca söylemek gerekirse bu platform ile ilgili öne çıkan şey, müşterilere yüksek düzeyde hedeflenmiş bir yaklaşım gerektirmesidir. Marka bunu anlar ve uygulayabilirse diğer her şey kendiliğinden gelecektir.

Facebook Messenger

Bu platform kesinlikle şaşırtıcı derecede geniş bir kullanıcı tabanına sahip diyebiliriz. Dolayısıyla burada önemli kazançlar elde etme potansiyeli oldukça büyüktür. Facebook reklamlarının güncel haber bültenlerine hedef reklamlar yayınlayabilirsiniz. Ardından bunları Messenger’ınıza çekerek kullanıcılarla bir konuşma gerçekleştirirsiniz. Reklam maliyetini düşüren bir yöntem olduğunu söylemeliyiz.

facebook messenger

@kropekk_pl

Başarılı markaların çoğunluğunun Messenger’ı kullanmasının en temel yöntemi sohbet botlarıdır. Bunlar, markaların soruları yanıtlamasına ve müşterilerin kilit noktalarını yönetmesine olanak tanır. Botların ayrıca gerçek işlemlere dönüşme potansiyeli de var.

Bu çok büyük bir mecra ve reklamcılıktan en iyi şekilde yararlanıyorsanız reklam yayınlamaya dayanıyor. Tabii markalar kendi chatbotlarını da oluşturabilir. Bu nedenle orada da yararlı içerikler oluşturma fırsatı vardır.

Snapchat

Snapchat de vardı değil mi? Evet! Yine de markaların bırakmaması gereken, havalı bir anlık mesajlaşma uygulaması olduğunu söylemeliyiz. Ancak doğru kullanmanın zor olduğunu söylemek biraz gereksiz kaçacaktır. Bu platform ile ilgili söylenecek çok şey var ancak her şey bu uygulamanın çok fazla anlık olduğu gerçeğine dayanıyor.

@TeroVesalainen

Snapchat, her şeyi bir arada tutmanın harika bir yoludur. Zorlayıcı olabilir ancak haftada birkaç Snap oluşturmak izleyicilerin dikkatini çekebilir ve onları meşgul edebilir.

Tabii ki Snapchat kullanıcı adı tabanlıdır ve iletişim kurabilmek için bir arama özelliği yoktur. Ayrıca platformun iş dostu olduğunu da söylemek biraz zor. Bunu istemiyor, zorlayamayız değil mi? Yine de Snapchat’i pazarlama araçlarınızdan biri olarak kullanıyorsanız ve diğer alanlarında tanıtıyorsanız kullanıcılar eninde sonunda sizinle bağlantı kuracaktır.

SONUÇ

Markalar için anlık mesajlaşma uygulaması seçiminden önce her şeyin çok yeni olduğu unutulmamalıdır. Bahsettiğimiz bu uygulamalar şu an için okyanusta bir damladır. Şu an için yerel olarak kullanılan bazı uygulamalar önümüzdeki günlerde pazarlama cephanenizde yer edinebilir.

Genel bir öneri sunmamız gerekirse anında mesajlaşma uygulamalarından en iyi şekilde yararlanmak için markaların işlevsellik üzerinde odaklanması gerekir. WhatsApp’ı bireylere ulaşmanın bir yolu olarak kullanılması gibi, Facebook Messenger’ın reklamcılıkla iyi bir şekilde çalıştığını bilmek de bir fark yaratacaktır. Bu zor bir oyun olabilir ancak markalar ne yaptığını biliyorlarsa kazanabilirler.

Gizli ve Güvenli Mesajlaşma Uygulamaları yazımızı da okumanızı öneririz.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar