Gizli ve Güvenli Mesajlaşma Uygulamaları

gizli ve güvenli

Paylaşmayı unutmayın.

Güvenli olarak mesajlaşmayı talep etmek ve kullanabilmek için illaki yüksek nüfuzlu bir iş adamı, bir gazeteci, bir FBI ajanı ya da terörist olmak zorunda değilsiniz! Özel hayata saygı, konuşmaların ve paylaşımların gizliliği, herkesin arzu ettiği bir şeydir. Gizli ve güvenli mesajlaşma uygulamaları derken burada parmak basmak istediğimiz en önemli nokta konuşmaların güvenliği.

Bu güvenlik ihtiyacı açığını fark ederek ilk etapta bu ihtiyaçları karşılamak için bazı uygulamalar üretildi. Daha sonra, 1 milyardan fazla kullanıcısı olan WhatsApp, 2017 yılının Nisan ayında uçtan uca şifreleme diye bir hizmet yayınladığını açıkladı. Birçoğumuz “Bu uçtan uca şifreleme ne ola ki?” diye meraklanmadık değil. Hamurumuzda var ne yapalım. Sonra öğrendik ki açık kaynaklı mesajlaşma sinyalleri ile aynı teknolojiye sahip, fakat gönderilen mesaj alıcısına ulaşana kadar geçtiği hiçbir yolda deşifre edilemiyor ve uygulamanın üreticisi tarafından bile depolanamıyor. WhatsApp bu güvenli mesajlaşma akımının öncüsü oldu ama tabii ki her güvenli denilene güvenmek ne kadar doğru?!

gizli mesajlaşma

@rawpixelcom

Gizli ve Güvenli Ne Demek?

Bu güven meselesine bir açıklık getirelim o halde. Bir mesajlaşma uygulamasına güvenlik puanlaması yapabilmek için Electronic Frontier Foundation (EFF) tarafından 7 kriter belirlenmiş. Bu çerçevede en önemli olan nokta, yukarıda bahsi geçen uçtan uca şifreleme sayesinde sohbet günlükleri bunları talep edilen hükümetlere asla verilmemesidir.  EFF’nin sitesinde yayınlanan değerlendirmeye göz atmak isteyenler varsa websiteleri üzerinden ilgili sayfaya ulaşabilirler. Burada 37 tane uygulamanın EFF kriterlerine göre değerlendirilmesi var. Tabloya göre en güvensiz uygulama Mxit olarak belirlenmişken en iyi 5 uygulamaya bakalım.

Signal

San Francisco’da Open Whisper Systems ekibi tarafından Android ve iOS kullanıcıları için üretildi. Uygulamanın oluşturulması için gönüllü açık kaynak katkısında hibe yatırımı aldıklarını belirtiyorlar. EFF uygulamayı, 7 üzerinden 7 olarak puanlamış.

Telegram

EFF, Rusyalı Pavel Duroy tarafından geliştirilmiş Telegram’ın yalın olarak tam güvenli olmadığını söylüyor. Ancak Telegram içerisinde bulunan bir özellik olan gizli sohbet seçeneği EFF tarafından tam not almış. 100 milyondan fazla kullanıcıya sahip.

güvenli mesajlaşma

@AFSUSA

Slient Phone

Uygulama, kriterlerin hepsini sağlayarak tam not alıyor. iOS ve Android işletim sistemlerinde kullanılabiliyor. Özellikle gizli ve güvenli iletişim ihtiyacı olan büyük şirketler için üretilmiş ve kendi telefonu olan Blackphone satışı da yapılıyor.

Chat Secure

Yaratıcılarından biri Sivil Özgürlük Savunucularından Chris Ballinger’dir. Ayrıca Open Watch sitesini işletiyor. EFF tarafından tam not alan uygulamalardan olarak güvenliler listesine adını yazdırıyor. iOS ve Android işletim sistemi kullanıcıları uygulamayı indirip kullanabilirler.

Pidgin

Windows işletim sistemi üzerinden eş zamanlı olarak birden fazla sohbet ağında oturum açma imkanı sağlayan bir sohbet programıdır. Kayıt dışı mesajlaşma eklentisi ile EFF kriterlerinin hepsini sağlayarak tam not almıştır.

Mobil uygulamalar ilgi alanınızsa “Mobil Sadakat Uygulamaları ve Başarıya Etkisi” başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Kaynak

Sen de Gager Olabilirsin. Hemen Başvur!

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar