Güvenli İnternet ve Siber Zorbalık Nedir?

Paylaşmayı unutmayın.

Güvenli İnternet ve Siber Zorbalık Nedir? – Günümüz dünyasında İnternet, hayatımızın büyük bir bölümünü kaplıyor. Her ne kadar hayatımızı kolaylaştırıcı bir araçmış gibi gözükse de İnternetin siber zorbalık gibi negatif alanları da bulunuyor. Hiç beklemediğimiz bir anda rahatsız edici mesajlar, tehditler, dolandırıcılık ya da kişisel bilgilerin sızdırılması gibi durumlarla karşılaşabiliyoruz. Bu noktada ise güvenli İnternet kullanımı kavramı ortaya çıkıyor. Hem siber zorbalıktan korunma hem de İnterneti güvenli kullanmak için bu kavramı dikkate almamız gerekiyor. Bütün bu durumlardan kurtulmak için güvenli İnternet kullanımı maddelerine uygun şekilde İnterneti kullanmalıyız.

Güvenli İnternet ve Siber Zorbalık Nedir?

Sosyal Medya Nasıl Kullanılır?

Sosyal medya neredeyse her gün ziyaret ettiğimiz ve hayatımızı paylaştığımız bir platformdur. Tanımadığımız insanlar bile bu hesaplarımız sayesinde hakkımızda pek çok bilgiye rahatlıkla ulaşabilmektedir. Dolayısıyla sosyal medyayı doğru bir şekilde kullanmamız son derece önemlidir. Hesaplarımızı herkese açık değil gizli yapmalıyız. Sadece tanıdığımız kişilere erişim vermeliyiz. Sosyal medya platformlarında çift faktörlü kimlik doğrulmasını aktifleştirmeliyiz. Böylelikle hesaplarımız tam anlamıyla güvenli olacaktır. Güvenli İnternet kullanımı olarak bu temel adımları yapmak bile her türlü kötü niyetli faaliyetlerin önüne geçecektir.

Akıllı Telefonlarda Güvenlik Nasıl Sağlanır?

Akıllı telefonlar özel bilgilerimizin bulunduğu cihazlardır. Dolayısıyla cihaz güvenliği oldukça önemlidir. Özellikle siber zorbalık gibi durumlarla karşılaşmamak için telefon numaralarımızı güvendiğimiz kişilere vermeliyiz. Bunun yanında telefonumuza gelen her mesaj, mail, dosya ve bağlantıları açmamalıyız. Açmamız halinde telefonumuza kötü niyetli insanlar erişim sağlayabilr. Böyle bir durum gerçekleşmesi halinde de özel fotoğraf, video ve bilgilerimiz ele geçirilebilr ve çeşitli tehditlerle karşılaşılabilr. Özellikle özel fotoğraf ve videolara karşılık çeşitli isteklerde bulunabilirler. Bütün bu durumlarla karşılaşmamak için ise güvenli İnternet kullanımı adımlarına göre telefonumuzu kullanmalıyız.

guvenli-internet-ve-siber-zorbalik-nedir
Photo by Glenn Carstens-Peters on Unsplash

İnternet Arkadaşlığı Ne Kadar Güvenli?

Sosyal medya hayatımıza girdiğinden beri insanlar artık çok daha hızlı bir şekilde yeni insanlarla tanışabiliyor. Bu ise yeni bir tehdidi ortaya çıkarıyor. Özellikle yaşça küçük kişilerin de sosyal medyaya dahil olmasıyla beraber siber zorbalık oldukça arttı diyebiliriz. Kötü niyetli kişiler sahte hesaplarla birlikte sosyal medyaya dahil olarak kendilerini başka bir insanmış gibi tanıtarak insanların karşısına çıkıyor. Bu kişilere karşı son derece dikkatli olmalıyız. Sosyal medyada tanımadığımız insanlara özel bilgilerimizi vermemeliyiz. Her ne kadar iyi niyetli gibi gözükseler de özel bilgilerimiz her zaman bizde kalmalıdır. Güvenli İnternet kullanımı için bu madde büyük önem arz ediyor diyebiliriz.

Siber Zorbalıktan Korunma Yöntemleri Nelerdir? – Siber Zorbalık Nedir?

Son olarak siber zorbalık konusuna değinecek olursak ne yazık ki günümüzde pek çok insan buna maruz kalıyor. Genel olarak küçük yaştaki çocukların sahte hesaplarla birlikte gerçekleştirdiği bu eylemler ölüm tehditlerine kadar ulaşabiliyor. Özellikle çocuklarımızı bu gibi durumlara karşı bilinçlendirmemiz gerekiyor. Siber zorbalıktan nasıl korunabiliriz sorusuna gelecek olursak da öncelikle zorbalık yapan kişilerin mesajlarına bakmamalıyız ve cevap vermemeliyiz. Bu kişiler sizden yanıt alana kadar bu faaliyetlerini devam ettirecektir. Siz cevap verdiğiniz andan itibaren de dikkate alındıklarını anlayarak bundan zevk alacaklardır. Dolayısıyla zorbalıklarını size karşı yapmaya devam edeceklerdir.

guvenli-internet-ve-siber-zorbalik-nedir
@

Siber zorbalık önlemleri olarak bu kişileri telefondan ve sosyal medyadan kara listeye alarak mesaj ve aramaları engelleyebiliriz. Eğer telefon numaramız bu kişilerin elinde ise yeni bir numaraya geçmeliyiz. Bunun yanında sosyal medya hesaplarımızı da gizli olarak güncellersek zorbalık faaliyetleri kesilebilecektir. Güvenli İnternet ve siber zorbalık hakkında yazılı kaynak arayanlar için; Nurseli Tamer’in “İnternet Sır Tutmaz” kitabını tavsiye edebiliriz. İnternetin doğru kullanımı, siber zorbalık önlemleri, çocuklarda İnternet kullanımı gibi konular için daha detaylı bilgi sahibi olunacaktır.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar