Google Burger King Reklamını Baltaladı!

Paylaşmayı unutmayın.

Burger King, üç gün önce Google Home sistemlerini ele geçiren zekice bir reklam yayınladı. Reklam aslında 15 saniye ama anlatmak istediğini dakikalarca anlatabiliyor! Biz, Burger King’in böyle dikkat çeken reklamlarına alıştık.

Reklamı mutlaka görmüşsünüzdür ama bir kere daha bakıp incelemeye alalım.

12 Nisan’da yayınlanan bu reklam, yayınlandığı andan itibaren 2.5 milyon civarında seyredilmiş. Bu da aslında elde etmek istediği başarıyı yakaladığını gösteriyor. Peki, bu videoda Burger King ne yapmak istiyor? Videonun videosu da açıklama için çekilmiş aşağıda bizi bekliyor.

Kısacası evinizde eğer bir Google Home cihazınız varsa bu reklam sizin için tam sürüm çalışıyor demektir. “Tamam, Google” komutu ile dinleme modu aktifleşen cihaz, istenen kelime ya da kelime öbeklerine Wikipedia üzerinden ulaşabiliyor. Burger King ise videonun sonunda “Tamam, Google; Whopper Burger Nedir?” diye sorarak evlerimizde hızla yaygınlaşmaya devam eden yapay zeka sistemlerini ele geçirerek reklamını istediği gibi sonlandırıyor.

Reklam Neden Baltalandı?

Bu reklam Google cephesinde farklı bir hareketlenme oluşturdu. Reklamın yayınlanmasından üç saat sonra ilgili arama kelimelerinin bilgiye ulaşması engellendi. Çünkü istenmeyen ya da yersiz reklamlar yüzünden zaten sıkıntı çekmiş olan Google, bu konuda da sıkıntı çekmek istemedi ve tedbiri baştan ele aldı.

Wikipedia da durumu kurtarmak zorunda kalanlardan. Bu platform içeriği değiştirilebilir bir kaynak olduğu için kullanıcılar tarafından müdahale edilebiliyor. Bu ise internetin meşhur trolleri için sıcak bir ortam demek. Reklamın yayınlanmasından kısa bir süre önce Burger King’in pazarlama başkanı Fernando Machado’nun Instagram ve Twitter’da kullandığı hesapların kullanıcı adı da olan, “Fermachado123” isimli Wikipedia kullanıcısı tarafından Burger King girdisi değiştirilmiş. Tabii ki böyle bir reklam çıkacağınız zaman yolunuzdaki şartları iyileştirirsiniz. Fakat reklamın yayınlanmasının ardından troll kullanıcılar da içeriği değiştirmeye başlayınca, çeşitli sansasyonlar yankı buldu. Whopper Burger içerisinde siyanür mü ararsınız, köftesi çocuktan mı yapılır dersiniz, kanser yaptığı için sağlıksız bilgileri mi yazılır, neler neler! Bütün bunlara bakarak Wikipedia da tabii ki gardını alıp, bütün içeriği orijinal haline döndürdü ve düzenlemeye kapattı.

Burger King yaşanan bütün bu adımları planlamış mı dersek, “olabilir” cevabı düşünülebilir. Söz konusu reklamdan sonra sosyal medyada konuşulma oranı, marka sözcüsü Dara Schopp’a göre %300 artmış!  Çünkü asıl amacı, adından bahsettirmek olan hamburger devi bunu çok güzel yapıyor. Daha önce yayınlanmış yazımız olan Burger King’den Ateşlerin Arasından Çıkan Reklam Kampanyası buna örnek verilebilir.

Bu reklam hem dikkat çekmesi bakımından hem de yenilikçi bir reklam olması açısından oldukça dahice. Fakat bu bir ilk sayılmaz. Benzer örneğini 2015 yılında Toyota’nın “A Sirious Safety Message” sloganıyla başlattığı radyo reklamı kampanyasında görmüştük. O radyo reklamı, iOS kullanıcılarının sesli komut yardımcısı “SİRİ” ile iletişime geçerek telefonlarını uçak moduna alıyor. Böylelikle trafik kazalarının olmasında en önemli etken olan cep telefonu ile bağlantılarını kesmiş oluyor. Kampanya ile ilgili videoyu hatırlamak isteyenler linkten ulaşabilirler.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar