Gerilla Pazarlama Taktikleri – Markalardan Gerilla Pazarlama Örnekleri

Paylaşmayı unutmayın.

Gerilla Pazarlama Taktikleri – Markalardan Gerilla Pazarlama Örnekleri – Verilerin günümüz dünyasında anlık olarak aktığı, değiştiği ve evrimleştiği bir dönemde markalar reklamlarını yaparken daha ince eleyip sık dokumak zorunda kalıyor. Çünkü bir reklam anında viral da olabilir anında veri yığınları arasında kaybolup gidebilir de. Akılda kalıcı, sosyal medya da kendine yer edinen reklam fikirleri bulmak gün geçtikçe zorlaşıyor. Ama bir bakıma da bunun sayesinde markalar daha yaratıcı fikirler daha yaratıcı reklamlarla tüketici  karşısına çıkabiliyorlar. Özellikle sosyal medyanın hayatımızın tam ortasında olduğunu varsayarsak gerilla pazarlama çok çabuk tüketilecek bir içerik . Aynı zamanda çok çabukta birçok tüketiciyi harekete geçirebilecek bir pazarlama taktiği. Bu yazımızda markaların çarpıcı gerilla pazarlama taktiklerinden bahsedeceğiz. Ana konumuza geçmeden bu pazarlama taktiğinin tam olarak ne demek ona değinelim.

Gerilla Pazarlama

Aslında en basit tanımıyla gerilla pazarlama bir reklam kampanyasında maksimum sonuç veren fakat sonuca göre düşük maliyetli geleneksel olmayan pazarlama taktiklerine dayanan reklam stratejisidir.

Gerilla terimin doğuşu da aslında sonuca odaklı. Güney Amerikalı devrimci lider Che Guevara “gerilla taktikleri” terimini ortaya çıkarmıştır. Bu taktikler de şunları kapsamaktadır. Sürpriz etkisiyle , sabotaj ve pusu kullanarak mutlak sonuca ulaşma. Bu taktiklerin en can alıcı noktası da kaynakları az olan küçük gruplar tarafından uygulanabilir olmalarıdır.

Kelimenin tam anlamıyla resmiyet kazanması Jay Conrad Levinson’ın 1984’te ortaya sunmasıyla olmuştur. Özellikle büyük ve dişli rakiplerle mücadele etmeye çalışan küçük firmaların, düşük bütçelerle, yaratıcı fikirleri ortaya koyarak, marka bilinirliğini artırmalarını sağlayan bir pazarlama yöntemidir.

Peki gerilla pazarlamanın özelliklerini sıralayacak olsak bunlar ne olurdu?

  • Alışılmadık
  • Sıra dışı
  • Beklenmedik
  • Klasik reklam ve pazarlama stratejilerinden bağımsız
  • Orijinal
  • Yaratıcı
  • Harekete Geçirici
  • Ekonomik
  • Etkili bir şekilde eylem odaklı
  • Viral: “Sana daha fazlasını anlatmalıyım!”

Markalardan Gerilla Pazarlama Taktikleri

Markalar daha önce de dile getirdiğimiz gibi günümüzde gerilla pazarlamayı çok fazla kullanıyor. Eskiden sadece küçük ölçekli markaların yapmakta olduğu bu pazarlama taktiği artık büyük markaların da vazgeçilmezi diyebiliriz.

Coca-Cola

Örneklendirecek olursak geçtiğimiz yıllarda Coca-Cola çok çarpıcı bir gerilla pazarlama örneğine imza attı. Aslında bu pazarlama taktiğini en yaratıcı şekilde kullanan markalardan biri de Coca-Cola diyebiliriz. Çünkü marka neredeyse tüm reklam filmleriyle ses getiriyor.2010 yılında yaptığı aşağıdaki pazarlama stratejisi sayesinde hem milyonlarca kullanıcı hem de milyonlarca olumlu geri dönüş elde etti. Şuan videonun Youtube’da 11 milyonu aşkın görüntülenmesi bulunuyor.

Coca-Cola bu reklam kampanyasından sonra bu tür içerikler üretmeye devam etti. Ve sayısız başarıya imza attı.

Coca Cola’nın Güney Kore’deki “mutluluk otomat makinası” da çok konuşulan başarılı bir gerilla pazarlama örneği. Video ’da kola kazanmak için dans eden insanları göreceksiniz. En iyi dans eden en çok kolayı kazanıyor.

Toblerone

Çikolata sevmeyen sanırım yoktur. Tablerone da bisiklet park alanını yaratıcı bir şekilde bir paket Tablerone çikolataya dönüştürmüş. Bisiklet binip enerji harcadıktan sonra bir çikolata iyi gider değil mi?

gerilla-pazarlama-taktikleri-markalardan-gerilla-pazarlama-ornekleri

Nike

Başarılı bir gerilla pazarlamanın en önemli bileşenlerinden biri, marka değerlerini birleştirmesi veya somutlaştırmasıdır. Sınırları zorlayan marka kişiliğiyle tanınan NIKE reklam geçmişiyle marka tutarlılığını birleştiriyor. Sonuç olarak mükemmel gerilla pazarlama örnekleri ortaya çıkıyor. Aşağıda bu örneklerden birkaç tanesini görebilirsiniz.

gerilla-pazarlama-taktikleri-markalardan-gerilla-pazarlama-ornekleri

Jeep

gerilla-pazarlama-taktikleri-markalardan-gerilla-pazarlama-ornekleri

Sanırım bu listede en agresif marka konumlandırmasını yapan Jeep oluyor. Çünkü marka park edilmesi çok zor alanlara Jeep için park alanı çiziyor. Park etme kurallarını çiğneyerek. Aslında bu sosyal anlamda tartışmalara yol açmış olması muhtemel. Ama gerilla pazarlamanın amacı da bu  değil mi zaten kışkırtıcı, alışılmadık ve orijinal olmak.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar