Gelecekte Yok Olacak Meslekler

Paylaşmayı unutmayın.

Gelecekte Yok Olacak Meslekler – Meslek seçimi yaparken önümüzdeki dünyanın nasıl olacağını bilmiyoruz. Zaten yeterince stres oluyorken seçtiğimiz mesleğin gelecekte ne durumda olacağını bilmeden yaşayamayız.

Gelecekte Yok Olacak Meslekler

Gelecek çok büyük bir kavram olduğu için çoğu mesleğin yok olacağını söyleyebiliriz. Bilim kurgu filmlerinde de anlatıldığı gibi robotlar çoğu işimizi elimizden alacak fakat anlatılmayan bir şey var; yeni iş imkanları.

Örneğin geçmişte çalar saat olarak kiralanan insanlar vardı fakat şimdi her telefonda çalar saat var. İnsanlar, çalar saatlik mesleği yapmak yerine telefon üretimine geçti. Böylece meslekler sadece şekil değiştirmiş oldu.

1-) Çilingir

gelecekte-yok-olacak-meslekler
@pexels

2 Bin yıllık geçmişe sahip bu meslek, muhtemelen gelecekte yok olacak. Bunun sebebi ise şuanda kullandığımız çelik kapıların yerlerini parmak izi veya yüz taramayla açacağımız için anahtar kopyalama ihtiyacımızın kalmayacağı. Fakat çilingircilik mesleği daha önce de yaptığı gibi evrim geçirerek, yeni sistemlerin kurulumunda rol oynayabilir.

2-) Şoför

gelecekte-yok-olacak-meslekler
@pexels

Navigasyonun ve otomatik pilotların çoğalması ile gelecekte yok olacaklar listesine şoförlerde dahil oluyor. Şu an için biraz sorunlar olsa da (Yapay zekanın gittiği yol şeridini net olarak seçememesi ve karar verilmesi gereken durumlarda yanlış kararlar verebilmesi) yakın gelecekte arabaların kendi kendilerini kullandığını görebiliriz.

3-) Seslendirmen

gelecekte-yok-olacak-meslekler
@pexels

Animasyonlarımıza ses veren o muhteşem insanlara yakında ihtiyaç kalmayacak olabilir. Artık yapay zeka ile ses frekansları oluşturularak bir metin seslendirilebilir. Ülkemizde Google Çeviri gibi çok profesyonel olmayan örneklerle karşılaşsak da; Yurt dışında Alexa gibi günlük konuşma dilini akıcı olarak konuşabilen cihazlar var.

Bu, yeni bir sesin oluşturulmasıyla veya bir seslendirmenin sesinin kaydedilmesiyle yapılacak bir işlem olabilir. Yapılış şekli maalesef mesleğin geleceğini kurtarmıyor.

4-) Müşteri Temsilcileri (Call Center)

@pexels

Tuşlarla bir yerlere yönlendirilmeye başladığımızdan beri müşteri temsilcileri azalmaya başladı. Yakın gelecekte özel firmalar hariç çoğu hizmet veren yer numaralandırma sistemine geçerek müşteri hizmetlerini iptal edecek. Bu durum mesleğin yok olması anlamına gelse de her şey daha hızlı ilerleyebilecek.

Ayrıca gelecek, bankacılık ve vergi memurluğu gibi mesleklerin taleplerini de azaltacak gibi görülüyor. Yapay zekanın hayatımıza katılması ile birçok meslekte talepler azalacak çünkü robotlar insanların yaptığından daha az maliyetle daha fazla çalışıyor.

İnsanlığın çalışmayla alakalı sorun yaşamaması için bazı teknolojilerde ileriye gidilemeyebilir. Örneğin şuan Tesla otomatik pilotuyla çok iyi sürüş yapabilirken belirli aralıklarla bir insanın direksiyonu hareket ettirmesini istiyor. Böylece şimdilik bir mesleğin eksilmesine gerek kalmıyor. Ayrıca yok olacak meslekler arasına daha onlarca meslek katılabilir. Durumun nasıl ilerleyeceğini bilmediğimiz için muhtemel meslekleri sıraladık.

Önemli Not: Yukarıdaki liste tamamen tahmin amaçlı yapılmıştır. Doğrulayacak kaynak bulunmamaktadır. Meslek seçimlerinizi yaparken bu listeye güvenmek yerine özel olarak araştırma yapmanız ileride sorun yaşamamanız açısından daha iyi olabilir. Sizinde yok olacak meslekler arasında gördüğünüz meslekler var mı? Yorumlar kısmından diğer Gager’lar ile paylaşabilirsiniz.

Paylaşmayı unutmayın.

Enes ibrahim Aydeniz

Merhaba sevgili Gager. Yaşım 19 Denizli'den katılıyorum. Oyuncu Hesabı ve TeknoDizi sitesini geliştiriyorum. Bu kadar :)

İlgili Sayfalar