Geleceği Tahmin Etmek İçin 5 İpucu: Covid-19 Sürümü

geleceği tahmin etmek için beş ipucu

Paylaşmayı unutmayın.

Geleceği Tahmin Etmek İçin 5 İpucu: Covid-19 Sürümü – Covid-19 dünyayı değiştirdi, alışkanlıklarımızdan yaşam biçimimize ne varsa bu köklü değişiklikten payını aldı ve pandeminin en kötü hali bittikten sonra bile etkilerinin devam edeceğinden de şüphe yok. Ama tam olarak ne değişecek? Ürün stratejisinden pazarlama yatırımına kadar önemli konular hakkında karar vermeye çalışan liderler için, geleceğe dair öngörülerde bulunma hususunda tartışmasız daha zor bir ortam olmamıştır. Peki geleceğe dair daha doğru tahmin ve öngörüler için ne yapılmalıdır? İşte Covid-19 sırasında daha akıllı tahminler yapmak için beş ipucu:

Geleceği Tahmin Etmek İçin 5 İpucu: Covid-19 Sürümü

1- Var Olan Yüksek Belirsizliği Kabul Edin

Pandemi sırasında daha bilinçli tahminler yapmanın ilk adımı, var olan büyük belirsizliği kabul etmektir. Gelecek, koronavirüs yayılmadan önce biraz sisliyken şimdi daha sisli.

Gelecek Covid-19 sebebi ile şimdi daha belirsiz ve sisli
@Gabriela Palai

Gerçek şu ki, kimse gelecek hafta, bundan bir ay sonra, bir yıl sonra veya birkaç yıl sonra ne olacağını bilmiyor. Bu da düşünme konusunda daha fazla esneklik gerektirir. Belirsizliği kabul edin ve tahminlerinizi öyle yapın.

2- Anketlere Şüpheyle Yaklaşın

Anketler genellikle eğilimleri tanımlamak için yararlı bir yoldur, ancak bireylere gelecek hakkında soru sormak söz konusu olduğunda, anket verileri bugün Covid-19’dan öncekinden çok daha az değerlidir. Çünkü şu anda tüketici hissi son derece istikrarsız ve büyük olasılıkla eğilimleri güçlü şekilde hissettikleri korkuları tarafından yönlendiriliyor. Örneğin, restoran endüstrisini ele alalım. Anketler, pandemi öncesinde öncelikle gündelik olarak restoranlarda yemek yiyen tüketicilerin önemli bir bölümünün, yasaklamalar bittikten sonra altı ile on iki ay içinde evde yemek yiyeceğini öngördüğünü gösteriyor.

anketlere şüpheyle yaklaşın
@Lukas

Davranıştaki bu değişim mantıklı görünse de, çok kısa bir süre içinde birçok şey değişebilir. Örneğin, bir aşının geliştirilmesi veya yeni tedaviler, şu anda birçok tüketicinin sahip olduğu korkuları ortadan kaldırmasa da önemli ölçüde hafifletebilir. Tüketiciler kaçınılmaz olarak uzun süren yasaklamalardan çıktıklarında Covid-19 yorgunluğu ve normale dönme isteği, pandeminin en korkunç dönemlerinde tüketicilerin ifade ettikleri ile tutarsız olarak harcamalarını artırabilir ve diğer davranışları değiştirebilir. Bu da bugün anketlere verilen cevaplar ile yarın verilen cevapların aynı olmayabileceğini ve anketlere şüpheyle yaklaşılması gerektiğini gösterir.

3- Uzun Vadeli Eğilimleri Göz Önüne Alın

Covid-19 salgınının dünyayı değiştirdiğinden ve kalıcı etkilere sahip olacağından şüphe olmasa da, pandeminin trendler üzerindeki etkilerini değerlendirirken, bu eğilimlerin pandemiden önce var olup olmadığını düşünün.

eğitimde dijitalleşme Covid-19 döneminde hızlanan uzun vadeli olacak bir eğilimdir
@Oberholster Venita

Covid-19 uzaktan çalışma, eğlence ve eğitim gibi birçok alanda dijitalleşme eğilimini hızlandırdı. Bu alanlarda yaşadığımız dijitalleşme eğilimlerinin ve değişimlerin uzun vadeli olduğu ve kalıcı olabileceği söylenebilir. Dolayısıyla basitçe söylemek gerekirse, Covid-19 sırasında gözlenen eğilimlerin ömrünü tahmin etmeye çalışırken, bu eğilimlerin uzun vadeli olup olmadığını sorun. Uzun vadeli olan bu eğilimlerin pandemi geçtikten sonra devam etme olasılığı daha yüksektir.

4- İkili Opsiyonlar Konusunda Dikkatli Olun

İkili opsiyonlara dayalı tahminler riskli birer önermedir. Örneğin, yakın gelecekte Covid-19 için bir aşı bulunmasına dayalı tahminler, muhtemelen bir şekilde yanlıştır çünkü bir aşının asla geliştirilmemesi olasılığı vardır.

covid-19 döneminde aşının bulunup bulunmaması hakkında ikili opsiyonlar dikkate alınmalıdır
@bpcraddock

Bunun yerine, planlama amacıyla tahminler yaparken, senaryolar açısından düşünmek yararlı olacaktır. Senaryolar nerede farklılık gösterir? Nerede örtüşürler? Bu sorular sorulduğunda, şirketler çeşitli senaryolar için geçerli olan daha akıllıca tahminler yapabileceklerini görebilirler.

5- Güçlü Görüşleriniz Olsun Ancak Onlara Çok Bağlı Kalmayın

Geleceğe yönelik tahminler, dünyanın nereye yöneldiğine dair görüşler oluşturulmasını gerektirir. Ancak şimdiki gibi belirsiz zamanlarda, güçlü görüşler oluşturmak ve aynı zamanda onlara çok fazla tutunmamak önemlidir.

geleceği tahmin etmek için güçlü görüşler oluşturun ama belirsiz zamanlarda bunlara çok da bağlı kalmayın
@Michal Jarmoluk

Basitçe söylemek gerekirse, tahminlerde bulunmanın yanı sıra, durum değiştikçe tahminlerinize ilişkin görüşlerinizi ne kadar güçlü olursa olsun düzeltmeye veya tamamen değiştirmeye istekli olun. Kesin olan bir şey var ise o da bunun kesinlikle gerektiğidir.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar