Geçmişten Günümüze Marka: Spotify

spotify

Paylaşmayı unutmayın.

Geçmişten Günümüze Marka: Spotify – An itibariyle müzik dünyasının tepesinde oturan Spotify’ı biliyorsunuzdur. Ya kullanıyorsunuzdur ya da kullanan birini tanıyorsunuzdur. Peki Ülkemizde de aktif bir şekilde operasyonlarını sürdüren Spotify’ın tarihi hakkında ne kadar bilgiye sahipsiniz? 

Bir zamanların korsan müzik sektörüne darbe vuran; LimeWire,The Pirate Bay ve Napstes gibi siteleri bitiren Spotify’ı biraz daha yakından tanımaya ve bu dev şirketin kökenini keşfetmeye ne dersiniz? Cevabınız evet ise sizi aşağıya bekliyoruz! 

Spotify Nasıl Kuruldu? 

2000’li yılların başlarında nasıl müzik dinlediğinizi aklınıza getirin. Walkman’ler, iPod’lar, MP3 çalarlar derken 4 dakikalık bir müzik keyfi yapmak büyük bir işkenceye dönüşebiliyordu. Orijinal parçalar oldukça pahalı ve bulunması zor olduğu için insanlar LimeWire gibi korsan müzik platformlarına yönelmişti. Bu durum müzik sektörüne oldukça maliyet getirdiği gibi kullanıcılar da istedikleri kalitede müzik dinleyemiyorlardı. 

2006’da İsveçli girişimciler Daniel Ek ve Martin Lorentzon bu soruna bir çözüm getirmeye karar verdiler. 2006’da “Spotify” isimli şirketi kurdular ve 2008’e kadar sistemlerini geliştirdiler. 

2 senelik geliştirmeden sonra 7 Ekim 2008 tarihinde hizmete giren Spotify başlangıçta sadece davet ile ücretsiz aboneler alıyordu. Ücretli abonelik hemen arkasından başlatıldı fakat Spotify o sene 4.4 Milyon zarar etmişti bile… 

Sonrasında ücretsiz deneme hesabıyla Premium abonelikler sunmaya başlayan Spotify, 2009’da İngiltere pazarına, 2011 yılında da 100 milyon dolarlık yatırımla ABD pazarına açıldı. 

2012 yılında Android desteğiyle birlikte abone sayısını neredeyse 2 katına çıkartan Spotify müzik yayın sektörünü domine etmeye başladı. 

Spotify Kimlerle Rekabet Ediyor? 

Spotify aslında pazarda tek başına değildi. Birçok şirket müzik yayın piyasasına giriş yapmaya çalışıyordu fakat Spotify’la baş edemiyorlardı. Örneğin Apple iTunes Mağazası daha öncesinde kullanıcılarından her şarkı indirme başına para alıyordu. Bu satış politikası Apple’a oldukça zarar ettiriyordu. 2015’te Apple Music ile beraber Apple’da sınırsız müzik kütüphanesine aylık abonelikle erişim hakkı verdi ve Spotify’a rakip oldu.

Spotify’ın zirve yarışında karşılaştığı diğer bir zorlukta bazı şarkıcıların Spotify hakkındaki görüşleriydi. Spotify bağımsız sanatçıların yanı sıra büyük plak şirketlerinden de şarkı satın alıyordu. Sanatçılara ve söz yazarlarına ise bu şarkıların yayını için ödeme yapıyordu.

Bu durumdan şikayetçi olan ünlü şarkıcı Taylor Swift, Spotify için şu sözleri sarfetmiştir: “Hayatımın çalışmalarını müziğin, sanatçıların, yapımcıların ve yazarların adil bir şekilde değerlendirilmediği bir ortamda harcamak istemiyorum.” Bu sözlerin üzerine Swift, Spotify’dan tüm şarkılarını çekmiştir. Jay-Z’de bu iddiayı destekleyen bir diğer sanatçıydı. Bunun üzerine kendi müzik yayın hizmeti olan Tidal’ı kurmuştur. Hala Jay-Z ve Beyonce’un çoğu şarkısı Tidal üzerinden yayınlanmaktadır. 

Spotify’ı Gelecekte Ne bekliyor? 

Gelecekte Spotify’ı zor günlerin beklediğini söyleyebiliriz. Özellikle Amazon, Apple, YouTube gibi devlerin müzik piyasasına girişiyle oldukça kızışan müzik yayın sektörü, büyük bir rekabete tanık olacakmış gibi gözüküyor.

Son raporlar, Spotify’ın Amazon’un Alexa ve Music Unlimited hizmetinin artan gücüne rakip olmak için kendi ses asistanı ve akıllı hoparlörü üzerinde çalıştığını ileri sürüyor. Şimdilik tasarım aşamasında olan bu proje bitene kadar Spotify; Apple, Amazon ve Sonos’un yaptığı hoparlörlere güvenmek zorunda. 

Aynı zamanda Spotify bağımsız sanatçılara ve canlı etkinliklere olan desteğini de arttırmaya devam ediyor. Dijital olarak yeterliliğini kanıtlayan Spotify, Apple’ın izinden giderek canlı etkinliklere gidecek ekipler kiralayarak bu alandaki gücünü arttırmaya çalışıyor. 

2008’de İsveç’in Stockholm şehrinde kurulan Spotify, 61 farklı ülkede 159 milyon aktif kullanıcıyla hizmet vermeye devam ediyor. Küçük bir girişim olarak başlayan Spotify’ın bugünkü değeri ise tam olarak 21 milyon dolar. Bu dev müzik yayın şirketi gelecekte kendisini büyük bir rekabetin beklediğini biliyor ve hamlelerini yapıyor. Bakalım Spotify kurtardığı müzik sektörünü domine etmeye devam edebilecek mi? 

BONUS : Küçük dostlarınız için müzik listesi yapmaya ne dersiniz? 

Evcil hayvanınızı evde yalnız bıraktığınız zaman üzülüyor musunuz? Peki ona biraz müzik açmaya ne dersiniz? 

Nasıl sevgiliniz için bir müzik listesi oluşturabiliyorsanız artık Spotify’da evcil hayvanınız için de bir liste oluşturabilirsiniz. Spotify’a sadece evcil hayvanınız hakkında birkaç bilgi verin ve gerisini ona bırakın.

Spotify’daki Pet Playlist kısmına gidin ve evcil hayvanınızı tanıtın. Kediniz, köpeğiniz ve hatta İguananız için bile bir liste oluşturabilirsiniz. Seçiminizi yaptıktan sonra ise çalma listeniz otomatik olarak karşınıza çıkıcaktır. Şimdiden iyi eğlenceler! 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar