Geçmişten Günümüze Marka: Pepsi

Paylaşmayı unutmayın.

Bir Gager ve bilinçli bir tüketici olarak markaların pazarlama stratejilerine bir ses olma sorumluluğumuzun farkındayız. Bu nedenle de dünyadaki önemli markalara yer veriyoruz. Geçmişten Günümüze Marka serisi ile önce onları ve markanın fikirlerini inceliyoruz. Sonrasında o marka ile ilgili olumlu olumsuz tüm düşüncelerimizi Freewall’a haykırıyoruz. Çünkü bu karşılıklı olarak bir iletişim ve birimiz olmadan diğerinin olabilmesi adeta imkansız. Bugün ise size çok özel bir markadan bahsedeceğiz. İçecek deyince akla gelen ilk markalardan. Kola deyince bazı insanların ilk ve son tercihi. Ne demek istediğimizi anladığınız değil mi? Bu yazımızın konusu dünü, bugünü ve yarını ile Pepsi .

Pepsi’nin Doğuşu

Pepsi, 1903 yılında ABD’de yaratılmış, PepsiCo tarafından üretilen dünyada en popüler alkolsüz içecek markalarından biridir. En büyük rakibi olan Coca Cola ile yıllardır rekabet halinde olan bir kuruluştur. Karamel renginde olan içecek formülü, Coca Cola markasının tersine bilinen bir içecektir.

Pepsi, 1867 yılında ABD’nin eyaletlerinden biri olan Kuzey Karolina’da doğan ve yine burada yaşayan Caleb Bradham isimli eczacı tarafından icat edilmiştir.

Pepsi

Bradham, 1893’te ilk denemelerini kendi eczanesinde yaptığı içeceği bir yandan da geliştirmeye çalışmıştır. 1898 yılında yine bu eczanede içeceği üretir ve New Bern şehrinde “Brad’s Drink” yani “Brad’in İçeceği” olarak piyasaya sürer. Karbonatlı su, şeker, vanilya, nadir yağlar ve kola fındığından oluşan içecek, ilk başta piyasaya mide ilacı olarak tanıtılır. Bradham, 1898 yılında rakibinden 100 dolar karşılığında “Pep Cola” ticari ismini satın alıp kullanmaya başlar.

Caleb Bradham, Pepsi’yi en başta sindirime yardımcı olması ve enerji vermesi amacıyla geliştirmiştir. Böylece 1903 yılında Bradham, sindirim enzimi olan ‘pepsin’den esinlenerek yarattığı ürünün adını değiştirip “Pepsi-Cola” yaptı ve bu içeceğin resmi kaydını yaptırarak patentini aldı.

İlk Satış Değerleri ve Logo

Aynı sene 7.968 galon içecek satmayı da başardı. Sonraki sene “Pepsi” kendine özgü, özel tasarım şişelerde satılmaya başlandı. Satışlar 19,848 gallona kadar da arttı. 1905 yılına gelindiğinde ise Bradham, Pepsi’nin logosunu 1898 yılındaki orijinal tasarımından sonra ilk kez değiştirdi.

pepsi logo gelişimi
@logaster

Buhranlar Dönemi ve Yükselme

1906 yılında ABD Gıda Enstitüsü’nün içecek içerisinde zararlı bir madde olmadığına kanaat getirmesi ile beraber ürünün satışı serbest bırakıldı. Yoğun talebin de etkisiyle ilk şişeleme fabrikası Kuzey Karolina eyaletinin Durham ve Charlotte kentlerinde kurulmuştur.

1923 senesine gelindiğinde ise şirket iflas etti. Bu olaydan sekiz yıl sonra, 1931 yılında şirket tekrar iflas etti. Bu kez işletmeyi “Loft Inc” şirketinin sahibi olan Charles Guth satın aldı. 1922 ve 1933 yıllarında arasında üç kez, Coca-Cola, Pepsi-Cola şirketini satın almak için teklifte bulunsa da türlü bahanelerle bu talepler reddedildi. Buhran dönemlerinde ise Pepsi çok ciddi ilerlemeler kaydetti.

1939 yılında “The Pepsi Cola Company” şirketinin tekrar satılması gündeme geldi ve şirket, “Phoenix Securities” in başkan yardımcısı olan Walter Staunton Mack Jr. tarafından satın alındı. Pazarlama alanında bir dahi olan Mack, eski İngiliz balladının müziğini kullanarak reklamlar hazırladı. Bu reklam Pepsi’nin başarısına büyük katkı verdi ve reklam 55 dilde yayımlandı. Mack’in olağanüstü çabaları sayesinde Pepsi, hem ABD hem de ABD dışında Coca-Cola’nın en büyük rakibi haline geldi. O artık dünya çapında bir marka idi ve Coca Cola’dan sonra en çok satılan içecekti.

Bugüne Gelirken Neler Oldu?

1963 yılında şirketin başkanı olan Donald M. Kendall ve Frito-Lay’in başkanı Herman Lay, 1965 yılında şirketlerini bir çatı altında birleştirerek PepsiCo şirketini kurdular. Bugün dünyanın birçok ülkesinde şişeleme ve üretim fabrikası bulunan Pepsi, hemen hemen tüm ülkelerde satılmaktadır ve dolayısıyla büyük bir pazar payına sahiptir. Kuruluş tarafından dünyanın değişik yerlerinde üretilen başka gazlı içecekler ve besin maddeleri de vardır.

Formülü ve Temel Ürünler

Üreticisi tarafından iflas sürecinde mahkemeye sunulan formülü şu şekildedir: 1200 galon su, 2 ons hindistan cevizi yağı, 4 ons tarçın yağı,
7500 libre şeker, 12 galon karamel, 12 galon misket limonu suyu, 58 libre fosforik asit, 6 ons limon yağı, 5 ons portakal yağı, 0.5 galon Etanol, 2 ons kişniş yağı.

Bugün Pepsi olarak ülkemizde satılan kutuda ve şişede litrelik olan ürünler şunlardır:

  • Pepsi
  • Pepsi Max
  • Pepsi Light
  • Pepsi Twist

Her bir ürün, farklı bir beklentiye hitap eder türde bir içecektir.

Şimdi düşünelim!

Bir markanın geçmişten bugüne yolculuğunda olumlu/olumsuz birçok şey yaşadığına eminiz. Markaların ana hedefinin doğru bir strateji ile müşteri deneyimini yüksek tutmak olduğunu düşünürsek onların sizin geri bildirimlerinize ihtiyacı var. Sizin de çok daha iyi bir hizmete…

Freewall’da #Pepsihashtagi ile sesimizi duyurmaya yardımcı olmak istiyorsan düşüncelerini bize ilet! Markalar hakkında fikirlerini paylaş ve sen değiştir!

Geçmişten Günümüze Marka serimizin geçen haftaki konuğu Adidas ile ilgili Geçmişten Günümüze Marka: Adidas yazımızı da okumanızı öneririz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar