Geçmişten Günümüze Elektrikli Arabalar

gecmisten-gunumuze-elektrikli-arabalar

Paylaşmayı unutmayın.

Geçmişten Günümüze Elektrikli Arabalar – Gündelik hayatta önemli ihtiyaçlarımız arasında yer alan, araçlar ve elektrik yakın geçmişte birleşerek elektrikli arabaları ortaya çıkarmıştır. Bu teknoloji, araçlarda özellikle fosil yakıtların kullanılması ve çevrenin kirletilmesi gibi istenmeyen durumlara karşı çok popüler bir hale gelmeye başarmıştır. 

Geçmişten Günümüze Elektrikli Arabalar

gecmisten-gunumuze-elektrikli-arabalar
@pexels

İlk Araçlar

Çağımızda elektrikli arabalar yeni bir teknoloji olarak görülmesine rağmen bu tür araçlar çok daha eski bir tarihe dayanmaktadır. Çünkü bu konudaki ilk model Profesör Straitingh tarafından ta ki 1835 yılında Hollanda’da geliştirilmiştir. Ardından 1890’lı yıllarda Avrupa ve Amerika’da elektrikli araçlar üretilip, satılan araçlar arasında yer alıyordu. Öyle ki 20. Yüzyılın ilk dönemlerinde Amerika’da elektrikli araçlar benzinli araçlardan daha fazla bir sayıda bulunuyordu. 

Ancak o dönemlerde üretilen elektrikli arabalar bugüne kadar çok gelişmiş bir yapı ile ulaşamadı. Çünkü araçlarda daha uzun menzil oluşturma ve daha hızlı gitme gibi bir fikir ortaya çıktığında, elektrik motoru ile benzinli motor birleşti ve hibrit yapı ortaya çıktı. Sonrasında ise 1930-60 yılları arasında benzin fiyatları düşerken, marş motoru bulundu ve gelişen otoyol yapıları ile birlikte benzinli araçlar daha fazla rağbet görür oldu. 

elektrikli-araba

Günümüzde Elektrikli Arabalar Yeniden Revaçta

1960’lı yıllarda içten yanmalı motorlar sayesinde daha fazla yol kat edilirken, daha hızlı bir kullanım elde edilebiliyordu. Ancak dünya kamuoyunda hava kirliliği sıkıntıları başladıktan ve dünyanın birçok ülkesinde petrol krizleri ortaya çıktıktan sonra 1980’li yıllarda hükümetler tekrar elektrikli arabalar yönünde gelişmelere teşvik vermeye başladı. 

Yaklaşık 40 yıl öncesinde elektrikli araçlar yeniden popüler olurken, 2000’lerde Toyota markası Prius adlı seri üretim hibrit aracıyla yeniden gün yüzüne çıktı. Üstelik bu araç çok yüksek sayıda satış rakamı etti. Çünkü Toyota bu araçla hem kaliteli bir kullanım hem de daha fazla yol kat etme şansı sağlıyordu. 

gecmisten-gunumuze-elektrikli-arabalar
@pexels

Günümüzde elektrikli arabalar denildiğinde aslında insanların aklına ilk olarak 2008 yılında 330 kilometre üzerinde yol kat etme iddiası ile piyasaya çıkan Tesla Motors tarafından geliştirilen Tesla Roadster gelmektedir. Tesla bu konuda büyük bir başarı elde etmiştir. Bu başarı sonrasında günümüze kadar Reanult, Peugeout ve Nissan gibi markalar ile 100’ün üzerinde elektrikli araç modeli gelişmiştir. 

Son yıllarda yeni pil teknolojileri geliştirilmesi ve daha düşük maliyet sağlanması ile birlikte elektrikli arabalar daha popüler bir yapı almaya devam ediyor. Bugün Türkiye’de Çin üzerinden ithal edilen hibrit ve elektrikli araba satışları yüksek bir rakama ulaşırken, özellikle Yogomo, Jmstar Cabrio ve Omnia marka düşük bütçeli araçlar sayesinde oldukça ilgi görüyor. 

Dünyanın Geleceğinde Elektrikli Arabalar

@pexels

Aslında günümüzde elektrikli araçlar giderek daha fazla tercih edilen bir yapı oluşturmakta. Fakat halen yeterli menzile ulaşmadığı ve şarj istasyonları kısıtlı olduğu için tercih edilmeyen modeller arasında da yer alıyor. Fakat özellikle Elon Musk’ın Tesla’sının geliştirdiği araçlar ve öte yandan her ülkenin geliştirdiği teknolojiler göz önüne alınırsa, yaklaşık birkaç sene sonrasında dahi daha hızlı ve kaliteli elektrikli araçlar göz önünde bulundurulacaktır.

Gelecek yıllarda elektrikli taşıtlar konusunda 100 kilometre hıza 2 saniye gibi bir sürede ulaşan araçlar görebileceğiz. Aynı zamanda full depo ile 1000 kilometre gibi menzil sağlayan araçlar beklenmektedir. Günümüzde kurulan bu hayaller ile birlikte özellikle 2023 yılından sonrasında dahi 1000’in üzerinde elektrikli araç modeli ile karşılaşmamız olasıdır. Çünkü halihazırda BMW, Honda, Jaguar, Kia, Mercedes, Toyota ve Volvo gibi birçok farklı marka daha yüksek teknolojilere sahip hibrit ve full elektrikli araç modelleri üzerinde çalışmalarını sürdürmektedir.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar