Geçmişten Günümüze Adını Taşıyanlar Hakkında Bilinmeyenler

Paylaşmayı unutmayın.

Geçmişten Günümüze Adını Taşıyanlar Hakkında Bilinmeyenler. İlk olarak Birinci Dünya Savaşı’nda önemli görevlere asker alımında sıkça başvurulan IQ testi daha sonra 1926’da psikolog Lewis Terman tarafından zeki çocuklar üzerindeki araştırmalarda da kullanmaya başladı. O zamandan bu zamana bilim insanları zeka ile ilgili birçok çalışma yaptılar. Çoğumuz zeki insanlara imrenerek bakarız. Peki, ”Zeka” dediğimiz şey tam olarak nedir? Nasıl fark edilir? Zekayı belli kalıplara sokmak mümkün müdür? Maalesef ki bu soruların net cevaplarına tam olarak ulaşamadık. Ancak fark edilen bir şey varsa, zeki insanların diğerlerine göre biraz daha “farklı” olması.

Geçmişten Günümüze Adını Taşıyanlar Hakkında Bilinmeyenler

Franz Kafka

@DW

Kafka, eserlerinde günlük yaşantıyla olağanüstü olayları bir araya getirerek okuyucularını insan doğası, siyaset ve toplum üzerine düşünmeye davet etti. Ne yazık ki Kafka’nın yaşamı pek çok yönden sarsıcı öyküleriyle aynı kaderi paylaştı.

Babası ile İmtihanı

Edebiyata olan ilgisini desteklemeyen otoriter babasıyla zor ve karmaşık bir ilişkisi vardı. İlişkileri çoğu eserinin ilham kaynağı olsa da 36 yaşında babasına yazdığı yaklaşık 100 sayfalık bir mektup vardır. Fakat bu mektup bile ilişkilerini tamamen açıklamaya yetmemiştir. Hatta Kafka, mektubunun bir satırında “Sevgili babacığım, bir keresinde senden neden korktuğumu sormuştun. Her zamanki gibi nasıl cevap vereceğimi bilememiştim çünkü hem senden korktuğumdan hem de bu korkunun çok detaylı olmasından konuşurken hislerimin yarısını bile dile getiremeyecektim.” Cümlesini kurmuştur.

@pinterest

Tüberküloza yakalanmadan önce bile hep sağlık sorunlarıyla uğraştı: depresyon, migren, uykusuzluk, anksiyete. 1924’te durumu ağırlaştığında boğazındaki acı nedeniyle hiçbir şekilde yemek yiyemiyordu ve 3 Haziran’da açlıktan öldü.

Leonardo Da Vinci

@BBC

Leonardo di ser Piero da Vinci, Rönesans döneminde yaşamış İtalyan hezârfen, döneminin önemli bir filozofu, astronomu, mimarı, mühendisi, mucidi, matematikçisi, anatomisti, müzisyeni, heykeltıraşı, botanisti, jeoloğu, kartografı, yazarı ve ressamıdır.

Gayrimeşru Bir Çocuk

Da Vinci’nin ailesi birbiriyle hiç evlenmedi. Anlayacağınız, Da Vinci gayrimeşru bir çocuk olarak dünyaya geldi. 5 yaşına kadar annesiyle birlikte yaşadı. Sonra babası başka bir kadınla evlendi ve babasının evinde yaşadı.

Leonardo Da Vinci bir vejetaryendi. Müthiş derecede bir hayvan hakları savunucusuydu. Hatta kafeslerde satılan kuşları sırf onları serbest bırakabilmek için satın alırdı. Özellikle parasının çoğunu buna harcadığına dair söylentiler var.

Resmi Eğitimi Yok

Diğer tanınmış Rönesans sanatçılarının aksine, da Vinci’ nin hiçbir zaman resmi bir eğitimi olmadı. Ancak evde aldığı okuma, yazma ve matematik eğitimi ona fazlaca yetti. Toskana’nın kırsal kesiminde büyüyen da Vinci, zamanının çoğunu açık havada geçirdi ve burada doğanın güzelliğine hayran kaldı. Özellikle günlüklerinde, suya ve yırtıcı kuşların hareketlerine büyük ilgi duyduğundan bahsediyor. 

@LOG

Ağır İthamlar

Da Vinci 24 yaşındayken, birkaç erkek arkadaşıyla birlikte oğlancılık suçlamasıyla tutuklandı. Fakat sanatçı ve arkadaşları aleyhine ifade verecek tanık gelmeyince suçlamalar düştü. 

Albert Einstein

Einstein’ın babası, Einstein henüz 5 yaşındayken ona bir cep pusulası verdi. Pusulayı inceleyip, iğneyi belirli bir yönde yönlendiren şeyin ne olduğunu merak etti. Bunun üzerine Einstein’ın bilime olan hayranlığı babasının verdiği cep pusulası sayesinde başladı.

gecmisten-gunumuze-adini-tasiyanlar-hakkinda-bilinmeyenler
@BBC

Evlilik Sözleşmesi

Mileva Maric ve Einstein’ın iki oğlu vardı. Einstein akademik çalışmaları sebebiyle sık sık seyahate çıkıyor, bu yüzden ilişkilerinde sorunlar yaşıyorlardı. Einstein bir dönem ayrıldığı eşiyle aynı evi paylaşırken bir evlilik sözleşmesi yaptı. Evlilik sözleşmesinde;  3 öğün yemek vermek, çalışma masasına dokunmamak, gerekli olmadığı taktirde çok fazla iletişim halinde olmamak gibi maddeler barındırıyor.

Salvador Dali

@sofiapress

Salvador Dali‘nin bir ağabeyi vardı. Onun da adı Salvador Dali idi. Kendisinin doğumundan 9 ay önce bağırsak iltihabı nedeniyle vefat etti. Aslında onlar birbirleriyle hiç tanışamadı. Annesi ve babası, ölen ağabeyine benzerliklerinden dolayı ressamın, ağabeyinin reenkarnasyonu olduğunu düşünüyordu.

Nikola Tesla

gecmisten-gunumuze-adini-tasiyanlar-hakkinda-bilinmeyenler
@timeturk

Tesla, 1800’ lü yıllarda şiddetli bir yıldırım fırtınası sırasında doğmuştur. Anlatılanlara göre, doğumu yapan ebe, düşen yıldırımların kötülüğün işareti olduğunu, doğacak çocuğun da “karanlığın çocuğu” olacağını söylemiş. Bunun üzerine annesi ise, “Hayır, o ışığın çocuğu olacak” demiş.

“Wizard: Life and Times of Nicola Tesla” kitabının yazarı Marc Seifer, bir çok kişinin, Tesla’nın ne kadar mükemmel bir espri anlayışına sahip olduğunu bilmediğini anlatmaktadır.

Akım Savaşları

@unknown

Tesla, kariyerinin henüz başında, Doğru Akım jeneratörü tasarlayan Edison için çalışmış ancak hemen herkesin bildiği gibi, kendi Alternatif Akım indüksiyon motoru projesini sürdürmek için Edison’dan ayrılmıştır. Daha sonra “Akım Savaşları” olarak adlandırılan ikilemde, Edison, Doğru Akım, Tesla ise Alternatif Akım kanatlarını temsil etmişlerdir.

Kulaktan kulağa anlatılarak yayılan aykırı bir hikayeye göre Tesla, Manhattan’daki laboratuvarında bir Deprem makinası yapmış ve bununla ilgili deneyleri sırasında az kalsın çevredeki bütün binalarla birlikte kendi bulunduğu binayı da yıkacakmış.

Vincent Van Gogh

gecmisten-gunumuze-adini-tasiyanlar-hakkinda-bilinmeyenler
@pinterest

Vincent Van Gogh’ un dünya tarihinin en önemli ressamlardan biri olduğu tartışılmaz bir gerçek. Öyle ki, ressamlık kariyeri kısa sürse de bize 900 adet tablo bırakmayı başardı.

Ama hayattayken sadece tek bir resmini satabildi; sanatının taktir edildiğini hayattayken göremedi. Hep küçük kardeşi Theo’ nun maddi desteğine muhtaç kaldı. Ölümünden sonra ise Theo’nun eşi Jo, Van Gogh’un tüm eserlerini topladı ve hak ettiği taktiri görebilmesi için elinden geleni yaptı.

Paul Gauguin

gecmisten-gunumuze-adini-tasiyanlar-hakkinda-bilinmeyenler
@BBC

Son olarak Paul Gauguin‘in agresif  bir yapısı vardı. Bu da insanları ürkütürdü. Bir eskrim ustası olan Paul’ nun Van Gogh ile yakın ancak git-gelli bir arkadaşlığı vardı. Kılıçtaki ustalığı ve insanlar üzerindeki kötü imajı yüzünden kimileri Van Gogh’un kulağını sanılanın aksine kendisinin değil de Gauguin’ in kestiğine inanırdı.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar