Duygusal Zekası Yüksek Olmak ve Dezavantajları

Paylaşmayı unutmayın.

Duygusal Zekası Yüksek Olmak ve Dezavantajları– Duygusal zeka, kişinin kendisinin ve yabancıların duygularını çok iyi anlaması ve yönetmesi anlamına gelir. Bilimsel adı EQ‘dur.  Duygusal zekanın kendini tanıyabilme, kendini ayarlayabilme, motivasyon, sosyal beceriler ve empati olarak beş önemli ögesi bulunur. Kimi insanlarda bu özelliklerin tamamı yoğun bir şekilde vardır. Kimi insanda daha az vardır. Bu özelliklere sahip kişiler sinir krizi, öfke gibi kavramlara ve duygulara oldukça yabancıdır. Kendilerini iyi bir şekilde kontrol edebilirler.

Duygusal zekaya yoğun bir şekilde sahip kişiler liderlik, iş performansı, üretkenlik ve yenilik konularında genellikle çekingen ve negatif olurlar. Stres eğilimi yüksek olan bu insanlar, risk gerektiren olaylar için gereken cesareti gösteremezler. Ancak sahip oldukları yoğun empati duyguları sayesinde saldırgan, kaba bir tutum içinde bulunmazlar. Bu kişiler duygularınca kontrol edilirler. Bu kişilerin genellikle insan ilişkileri çevrelerine karşı duyarlı olduklarından dolayı oldukça başarılıdır. Diğer yandan duygusal zekası yüksek biri olmak sorumluluk bilincine sahip olma, kendini kontrol edebilme gibi avantajlara sahip olsa da kişinin sosyal ve meslek hayatını her zaman olumlu etkilemediğini söyleyebiliriz.

duygusal-zekasi-yuksek-olmak-ve-dezavantajlari
@unsplash

Duygusal Zekası Yüksek Olmak ve Dezavantajları

Bu kişiler; çevrelerinde gelişen olumsuz bir olaya karşın en yoğun duyguları hissedebilirler. Gelişen olaylar kişilerle doğrudan ilgili olmasa bile en çok etkilenen yine onlar olurlar. Sosyal hayatta, insan ilişkilerinde oldukça başarılıdırlar. Yabancılarla kolay bir şekilde iletişim kurabilirler. Ancak duygusal zekanın bu ilişkilerde olumsuz birçok etkisi de vardır. Çoğu zaman karşılarında bulunan kişileri üzmemek düşüncesiyle kendi isteklerinden, fikirlerinden ödün verirler. Bu durum çevreye karşı tüm algıların duygusal bir şekilde açık olmasından kaynaklanır. Ayrıca yaşadığımız bu dönemde, duygusal zekası yüksek insanların gösterdiği iyi niyet kişiler tarafından suiistimal edilir.

İş hayatına atılan duygusal zekası yüksek biriyle çalışmak, normal bir birine göre daha zordur. Ayrıca bu duyguya yoğun bir şekilde sahip insanlar iş hayatlarında başlarına gelebilecek yapıcı bir eleştiriye bile katlanma konusunda zorluk yaşalar. Negatif bir geri dönüt almak onlar için kabusa dönüşmektedir. Aynı şekilde karşılarındaki insanları kırmamak için gerçek fikirlerinden ödün verebilirler, yapıcı bir eleştiri yapmakta zorlanabilirler. İş hayatında ilerlemekten, dürüst bir şekilde fikirlerini söylemekten kaçınan kişiler kaçış yolu olarak anlaşmayı seçer. Bu durum onların üst düzey bir lider veya yönetici olmasını engeller.

duygusal-zekasi-yuksek-olmak-ve-dezavantajlari
@unsplash

Duygusal Zekası Yüksek Olmak ve Dezavantajları – Sonuç;

Yeni bir işe, yeni bir hayata başlamak için cesarete sahip olunması gereken bir özelliktir. Yenilikçi bir girişime başlamak risk ve cesaret gerektirir. Duygusal zekası yüksek insanlar ise bu riski almaktan genellikle kaçınırlar. Ayrıca yüksek duygusal zeka vicdanla ilişkili olduğundan riskli kararlar almak zordur. Onlar için her zaman daha zorlayıcı ve imkansızca olur.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar