Formula 1 2020 Değerlendirmesi ve 2021’e Hazırlık

Paylaşmayı unutmayın.

Formula 1 2020 için bir isim düşünürsek herhalde çok zorlanmadan “pandemi sezonu“ diyebiliriz. Mart ayında başlayacak sezon bir anda pandeminin patlamasıyla Temmuz ayına kadar sarktı ve bir çok soru işaretiyle birlikte takvim tabiri caizse darmadağın oldu. Takvimde yer alıp da hiç yapılamayan yarışlar ve ilk kez yarış yapılan pistler ile değişik bir sezon geçirdik.

Son altı yılda beş şampiyonluğu bulunan Mercedes’li Hamilton’ın yine açık ara favori olduğu sezona takım arkadaşı Bottas’ın Melbourne’de galibiyetle başlaması ve Hamilton’ın 4. olup podyuma çıkamayışı aklımıza biraz daha soru işaretleri koydu. Fakat bir hafta sonrasında ilk kez Formula 1 takvimine giren Styrian GP ile Hamilton’ın art arda galibiyetleri başlamış oldu.

11 yarış kazanan Hamilton’ı ikişer yarış kazanan Bottas ve Verstappen takip ederken birer kez de Gasly ve Perez’in kazanmasıyla sadece beş farklı pilotun yarış kazanabildiği bir sezon izledik.

Toplamda 13 pilot podyuma çıktı. Gasly ve Perez kariyerlerinde ilk kez yarış kazandı. Özellikle Perez’in kariyerinde 190 yarış sonra yarış kazanabilmesi mental olarak ne kadar güçlü biri olduğunun gösgtergesiydi.

Toplamda 4 takım (Mercedes, RedBull Racing, Alpha Tauri, Racing Point) yarış kazanırken 7b takım da (Mercedes, RedBull Racing, Ferrari, McLaren, Renault, Racing Point, Alpha Tauri) podyuma çıktı.

Sezonun belki de en şanssız takımı Williams, sezonu hiç puan alamadan kapattı.

Toplamda 10 pole pozisyonu ile Hamilton kariyerinde 98 pole pozisyonuna ulaşmış oldu ve “Pirelli Pole Pozisyonu Ödülü”’nün bu sezonki sahibi oldu. Genel toplamda 68 pole ile Michael Schumacher ve 65 pole ile Ayrton Senna arkasında bulunuyor.

Sezonu 347 puan ile Hamilton şampiyon, 223 puanla Bottas ikinci ve 214 puanla Verstappen üçüncü bitirdi ve sezon tahminlerinden uzak olmayan bir sonuç ortaya çıkmış oldu.

Formula 1 2020 Pilot Performansları
@racefans.net

Formula 1 2020 Pilot Performansları ve Gelecek Sezon Koltukları

Formula 1 2020 sezonundan 2021 sezonuna geçiş biten kontratlar ve kontrat sonuna gelinmemesine rağmen sona eren işbirlikleri ile pilotlar açısından bol aksiyonlu olacak. 2020 performanslarını ve pilotların geleceğini teker teker inceleyelim.

Lewis Hamilton

Rekortmen şampiyon ! Altında Formula 1 tarihinde üretilmiş belki de en iyi araba olması onun sürüş yeteneklerini, sabrını, yarış içerisinde arkalarda kalsa da galibiyeti nasıl bir açlıkla kovaladığını göz ardı etmemize neden olmuyor.

Kontratı sona ermiş olmasa önümüzdeki sezon Mercedes’teki koltuğu onun ağzından çıkacak bir evete bakıyor. Takım patronu Toto Wolff’un da kontratının sezon sonu itibariyle bitmiş olması belki de ortak bir karar alma yolunda onun beklemesine sebep olmuş olabilir.

Valtteri Bottas

Russell’ın Sakhir GP’deki performansı zaten halihazırda Bottas ile ilgili olan soru işaretlerine daha da darbe vursa da, birkaç ay önce 2021 için bir yıllık sözleşme imzalaması ve Toto Wolff’un 2021’de Bottas bizimle olacak açıklamasıyla koltuğu garanti altına alınmış oldu.

İyi başladığı sezonu inişli çıkışlarla bitirdi fakat hala birinci pilot olduğu zaman takımı ne kadar sırtlayabileceği konusunda soru işaretleri var.

Max Verstappen

Mercedes’in arkasında çok istikrarlı bir sezon geçirdi ve hızlı bir olgunlaşma yaşadığı bir sene oldu. Bu istikrarına galibiyetler ve podyumlar ekleyerek gelecek için ciddi bir şampiyonluk adayı olduğunu kanıtladı. 2023 sezonuna kadar 3 yıllık bir kontratı bulunuyor. Hakkında Mercedes iddaaları olsa da Hamilton orada olduğu sürece sadece iddaa olarak kalmaya devam edecek.

Alex Albon

RedBull sürücü programının yetenekli pilotu olarak 1,5 sene önce Gasly ile yer değiştirerek takımda yerini aldı. Kendisiyle ilgili beklentiler çok olsa da beklenen patlamayı yapamadı. Şu an Albon mu yoksa Perez mi RedBull’un ikinci koltuğuna oturacak soru işaretleri devam ediyor. Belki de bir anda koltuksuz kalarak seneyi boşta geçirebilir.

Sergio Perez

Hem sezon içerisinde hem de yarışlar içerisinde ciddi bir istikrar abidesiydi. Oturduğu araçtan maksimum verimi alarak sezonu 125 puanla dördüncü sırada bitirdi. Teknik arızalardan ötürü bitiremediği yarışlar olmasa daha da yüksek puanla sezonu tamamlayacaktı.

Herkes tarafından takdirle karşılanan Perez’in şu anda bir koltuğu yok. Koltuğunu Vettel’e kaptırmış durumda ve şu anda aday olduğu tek takım RedBull. Eğer RedBull’a gidemezse bir sene bekleyip tekrar Formula 1’e dönmek için elinden geleni yapacağını söyledi.

Daniel Ricciardo

Formula 1’in güleryüzlü, eğlenceli pilotu Eifel GP’de üçüncü olarak podyuma çıktı ve Renault’a 2011’den beri ilk podyumunu kazandırdı. Çıkıştı olduğu bir senenin sonunda McLaren’de Sainz’dan boşalan koltuğa oturdu. Yerine de 2021 sezonunda oturmak üzere 2005-2006 iki kez dünya şampiyonu Fernando Alonso geldi.

Carlos Sainz

O da sezonun iyi performans gösteren pilotlarından biriydi ve Ferrari’nin ilgisini çekmesiyle sözleşmesi biten Vettel’in yerine gelecek sezon Ferrari’deki yerini alacak.

Sebastian Vettel

4 kez dünya şampiyonu Vettel, Ferrari ile beklentilerin altında bir kariyer geçirdi. Belki de sezon ortasına kadar lider götürdüğü 2018 yılında şampiyon olsa şu an bambaşka bir Vettel ve bambaşka bir Ferrari izliyor olacaktık. 2021’de Racing Point, yeni adıyla Aston Martin takımında Perez’in yerine oturacak. Eski şampiyondan daha iyi bir araçta beklentilerin yüksek olduğu bir sezon olacak.

Max Verstappen, Red Bull, Yas Marina, 2020
@racefans.net

Charles Leclerc

O da kırmızıların genç umudu olarak sezon içerisinde araçtan alabildiği en yüksek performansla zaman zaman iyi sonuçlar alarak iyi bir yıl geçirdi. Ferrari araç performansını arttırırsa şampiyonluk için büyük bir aday olacak.

Lando Norris, Pierre Gasly, Lance Stroll, Esteban Ocon sezonu orta sırada bitiren isimler olsalar da zaman zaman podyumlar ve galibiyetler ile sene içerisinde heyecanlı yarışlarda boy gösterdiler. Halihazırdaki koltukları sabit ve herhangi bir tehlikeleri yok.

Kevin Magnussen ve Romain Grosjean HAAS’a ve Formula 1’e veda ettiler. Grosjean’in son Formula 1 yarışının alevler içindeki bir araçta bitmesi sezonun en korku dolu ve en hüzünlü anlarından biriydi.

Kimi Raikkonen ve Antonio Giovinazzi gerilerde bitirdikleri sezon sonunda yeni kontratlar imzalayarak 2021’de de Alfa Romeo ile yarışacaklar.

George Russell, Mercedes’in geleceğe yatırım yaptığı bir isim olarak sene içerisinde takım arkadaşı Latifi’nin arkasında hiç kalmadı. Sakhir GP’de Covid19 olan Hamilton’ın yerine Mercedes ile yarışarak neredeyse kazanacağı bir yarışı teknik ekibin hatalı pitine rağmen lastiği patlamasıyla 9. bitirdi ve kariyerinin ilk puanını almış oldu. Önümüzdeki sene de Williams ile yarışmaya devam edecek.

Daniil Kvyat’ın önümüzdeki sezon Alpha Tauri’de olup olmayacağı henüz belli değil. Büyük ihtimalle koltuğunu Yuki Tsunoda’ya kaptıracak.

Nicholas Latifi sezonun puansız tek sürücüsü. Önümüzdeki sezon da Williams için yarışacağı açıklandı.

HAAS takımı ayrıldığı iki sürücüsünün yerine F2 şampiyonu oğul Mick Schumacher ve Nikta Mazepin’in yarışacağını açıkladı.

Racing Point’i Aston Martin adıyla, Renault’u da Alpine adıyla izleyeceğiz.

Son olarak takımlarla ilgili konuşmak gerekirse, Mercedes için yine gurur dolu bir sezon oldu. RedBull, Mercedes için hala en ciddi rakip konumunda ve yer yer onları zorlayarak bunu gösterdi. Ciddi bir 3.lük çekişmesi yaşandı ve galibi McLaren Mercedes oldu. Racing Point ve Renault da son yarışa kadar kafa kafaya mücadele verdiler. Yılların tecrübeli fabrika takımı Ferrari bu seneyi de hüsranla bitirdi.

Sezonun bizim için en heyecanlı, turnuvanın da şampiyonunu sonuçlandıran yarışını anlattığımız “Formula 1 2020 Türkiye GP Notları” yazısını okuyabilirsiniz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar