Formula 1 2020 Türkiye GP Notları

Formula 1 2020 Türkiye GP

Paylaşmayı unutmayın.

Tam tamına 9 yıl. İstanbul Park’ta 2005-2011 yılları arasında 7 yıl bu harika organizasyonu izledikten sonra uzunca bir süre uzak kaldık. Aslında sadece Türkiye’de organizasyonun düzenlenmemesi değil Formula 1’in de kendisinden oldukça uzak kalmamızın bir çok sebebi var. Yarışların ücretli yayıncı kuruluşlara geçmesi, hayranı olduğumuz bir çok sürücünün artık kariyerine devam etmemesi gibi sebeplerle zaman içerisinde Türkiye için eski tutkusundan uzak bir spor haline geldi. Yine de hiç bitmeyen bir soru vardı; “Formula 1 Türkiye Grand Prix’i geri dönecek mi ?”. Ta ki pandeminin hayatımıza girmesine kadar bu sorunun olumlu bir sonucu da yokken bir anda ihtimallerin artması ve şansımızın elimize gelmesiyle kendimizi bu unutulmaz yarış haftasında bulduk. Resmen Formula 1 2020 Türkiye Grand Prix’i hafızalardan hiç çıkmayacak bir organizasyon oldu.

Buz Pistinde Açılış

İstanbul Park, yarışmış yarışmamış tüm pilotlar tarafından teknik açıdan oldukça sevilen bir pist ve özellikle burada hiç sürüş yapmamış pilotlar için çok heyecanlı bir ilk gündü. Yarışa hazırlanırken komple yenilenmiş asfalt yağmurun yağması ve soğukla birleşince sürpriz bir açılışa sahne oldu. Pilotlar araçları pistte tutmakta inanılmaz zorlanarak bolca spinli bir antrenman turu geçirdiler.

Bir diğer konu da eriyip giden lastiklerdi. Aslında Pirelli hem hava koşulları hem de zemini göz önünde bulundurarak elindeki en sert 3 tür lastiği getirmişti fakat yine de pilotlar telsiz konuşmalarında isyandaydı. Verstappen’in orta hamuru 10. turda, Leclerc’in yumuşak hamuru 5. turda bitti.

Kaygan zemin tartışmaları bir yandan sürerken o gece Twitter’a bir McLaren garaj teknisyeni tarafından video düştü. İstanbul Park’ta gezinen araçların olduğu bir videoydu. Anlaşılan o ki zeminin bu kayganlığını almak ve daha sürülebilir hale getirmek adına ne kadar işe yarayacağı bilinmez böyle bir fikir uygulandığı görüldü.

Formula 1 2020 Türkiye GP
@formula1.com

Kırmızı Bayraklı Sıralama Turları

Yağmurun şiddeti arttırmasıyla pilotların oldukça sık spin attığı ilk sıralama turu bitimine 6 dakika 56 saniye kala kırmızı bayrak ile durduruldu. Yağmurun dinmesiyle devam etse de ilk sıralama turunun bitimine 3 dakika 30 saniye kala Romain Grosjean’in 1. virajda çakıl havuzuna kayması sonucu tekrar kırmızı bayrak ile FIA Yarış Kontrol tarafından durduruldu.

Gün sonunda sürpriz bir sonuçla kariyerinin ilk pole pozisyonunu alan Racing Point’ten Lance Stroll oldu. İkinci sırayı Red Bull’dan Max Verstappen alırken, Racing Point’ten Sergio Perez üçüncü sırayı aldı.

En yoğun eleştirilerden birini de turnuva lideri Lewis Hamilton yaptı; “Burası mükemmel bir pist ve zemini yeniden asfaltlarken milyonlar harcadılar, farkındayım burada uzun süre boyunca yarışmadık, ancak bu kadar çok para harcamak yerine belki de temizlemek yeterli olabilirdi”.

Sonuç olarak kısa bir süre önce yenilenen pistin yanı sıra hava sıcaklığı da 15 derecenin altında olunca tekerlekler gerekli ısıya ulaşamayıp istenilen verim alamayınca soru işaretleri ve sürpriz bir pole sonucuyla yarış gününe geldik.

Formula 1 2020 Türkiye
@formula1.com

Formula 1 2020 Türkiye’de Tarihi Bir Yarış

Verstappen’in neredeyse durduğu, Racing Point takımının ilk ikiyi alarak iyi bir start aldığı, Hamilton ve Vettel’in arkalardan çok iyi startlar alarak kendilerini öne attığı ve daha ilk virajda Bottas ve Ocon’un spin atmasıyla heyecanlı bir başlangıç oldu.

Yarışın ilk kırılma anlarından birisi 19. turda Verstappen’in hırçın bir hamle ile Perez’i geçmeye çalışırken yüksek hızda tehlikeli bir spin attı fakat toparlayarak büyük bir kazadan kurtuldu. Bu atak aslında onun yarış için podyuma veda etmesi anlamına da geliyordu.

Diğer kırılma anlarından biri de aslında pistin kurumasıyla 30. turda DRS’in açılması ve böylelikle Hamilton’ın rakiplerini tek tek geçmeye başlaması oldu. 6. turda pit stop yapan Hamilton 52 tur boyunca aynı lastikleri koruyarak 6. sırada başladığı yarışı kazanıp kariyerinin 7. şampiyonluğunu kazandı ve Michael Schumacher ile şampiyonluk sayılarını eşitledi.

Pole pozisyonundan iyi bir start alarak yarışı lider götüren Stroll, zeminin kurumasıyla performans düşüklüğü yaşayarak ve lastik sorunuyla birlikte gerilere düşerek yarışı 9. sırada bitirdi.

İyi başlangıç yapan diğer isimlerinden biri olan Vettel de pit ekibinin 5.3 saniyelik yavaş performansının kurbanı olarak geriye düştü. Son turda o ana kadar iyi bir strateji yürüten takım arkadaşı Leclerc, Perez’i geçmek için iyi bir hamle yaptı fakat devamında ideal çizgiyi bulamadığı için tekrar Perez’e geçildi. Tam arkalarında takip eden Vettel bu hatadan faydalanarak takım arkadaşını geçerek yarışı üçüncü bitirdi ve podyumu yakaladı.

Formula 1 2020 Türkiye, antrenmanların başlamasından yarışın bitimine kadar her anının çok konuşulduğu, yarışın gerçekten nefes kestiği, sürpriz pole sonuçları yaşanan ve şampiyonluk yarışı olmasıyla da hiç unutulmayacak bir Grand Prix olarak tarihe geçti.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar