Flutter Nedir? Nasıl Kullanılır?

flutter-nedir?-nasil-kullanilir?

Paylaşmayı unutmayın.

Flutter Nedir? Nasıl Kullanılır? – Flutter mobil alanında uygulama geliştirmenizi sağlayan, C, C++, Dart ile geliştirilmiş bir programlama dilidir. Arkasında Google’ın olması kısa sürede Flutter’ın ünlü olmasını sağlamıştır. Türkiye’de henüz aktif olarak tanınmasa da yabancı kaynaklarda her aradığınızı bulabilirsiniz.

Flutter Nedir? Nasıl Kullanılır?

Dart diliyle bilinen Flutter’ın elbette kısa sürede tanınmasının tek sebebi arkasında dev bir şirketin olması değil. Flutter’ın ünlü olmasının birincil sebebi sunduğu özellikler.

flutter-nedir?-nasil-kullanilir?
@youtube

Flutter aşağıdaki özellikleri sunar;

  • Her iki platform içinde geliştirebilir: Flutter ile hem iOS hem de Andorid platformlarında eş zamanlı olarak geliştirme yapabilirsiniz. Özellikle şirketler iki yazılımcı ile çalışmamak ve herhangi bir güncellemede performans artışı kazanmak için bu özelliği çok tercih etmekte. Bu sebeple Flutter öğrenen bir yazılımcının iş bulma olasılığı artmış oluyor.
  • Hot Reload: Türkçe karşılığı “Hızlı Yenileme” anlamına gelen bu özellik ile küçük değişiklikler yaptığınız uygulamanızı baştan başlatmadan değişiklikleri görebilirsiniz. Bazen bu özellik stabil çalışmadığı için projeyi tamamen yeniden başlatmanızı önermekteyiz. Hot reload ile yaptığınız değişiklik geçerli olmayabilir ve saatlerce sebebini ararsınız. Bunun yerine tam yenileme yaparak her şeyi yeniden başlatın. Korkmayın. Flutter sadece birkaç saniye içerisinde tüm uygulamayı yeniden başlatabilir.
  • Kütüphane Kolaylığı: Diğer diller gibi Flutter’da içerisinde yüzlerce kütüphane ile birlikte gelmektedir. Yazılım kısmında işlerinizi kolaylaştıracak kütüphanelerin yanı sıra tasarım kısmında göze hitap edebilecek güzel kütüphaneler de barındırmaktadır.

Flutter Nasıl Kullanılır?

Daha önce Javascript, Dart ve PHP gibi programlama dilleri ile programla geçmişiniz var ise Flutter’ı kısa bir sürede öğrenebilirsiniz. Birkaç değişiklik haricinde yukarıdaki diller ile neredeyse birebir aynı yapıya sahiptir.

Eğer yeni öğrenmeye başladıysanız maalesef sizin için durum biraz zor çünkü daha önce de dediğimiz gibi kaynağınız bir hayli kısıtlı. Tabii ki biraz İngilizce biliyorsanız birçok Youtube kanalına erişebilirsiniz fakat İngilizce bilginiz de yetersiz ise Udemy kurslarına bakabilirsiniz. Şu an için sadece birkaç kurs bulunsa da sizin için yeterli gelecektir.

Flutter Kullanmak İçin Gerekli Programlar

Flutter kullanabilmek için bilgisayarınızın üst düzey olması gerekmiyor. Sadece Android Studio ve Genymotion kurarak eğitime başlayabilirsiniz.

Android Studio: Android Studio programlamayı yapacağınız programdır. Eğer sizin için biraz ağır geldiyse alternatif olarak Visual Studio Code’da (VS Code) kullanabilirsiniz.

Genymotion: Genymotion bir android emülatör. Yaptığınız uygulamayı APK olarak çıktı almadan denemenizi sağlar. Tıpkı bir android işletim sistemi gibi çalıştığından biraz fazla kaynak tüketebilir. Bilgisayarınızın yetersiz geldiği durumlarda telefonunuzu bilgisayara bağlayarak telefonunuzu emülatör olarak kullanabilirsiniz.

Ayrıca telefonunuzu emülatör olarak kullanmak uygulamanızın tam verimini görmenizi de sağlar. Daha hızlı işlem yapabilirsiniz.

Programlama dili öğrenmenin heyecanını ve zorluğunu bildiğimiz için başarılar dileriz. Sorunlarınızın çözümünü araştırırken İngilizce kaynaklara göz atmayı unutmayın.

Paylaşmayı unutmayın.

Enes ibrahim Aydeniz

Merhaba sevgili Gager. Yaşım 19 Denizli'den katılıyorum. Oyuncu Hesabı ve TeknoDizi sitesini geliştiriyorum. Bu kadar :)

İlgili Sayfalar