Fiat Chrysler ve Peugeot Birleşti

Paylaşmayı unutmayın.

Fiat Chrysler ve Peugeot Birleşti – Fiat Chrysler ve PSA Peugeot’nun hissedarları geçtiğimiz Pazartesi günü oylama yaparak dünyanın en büyük dördüncü otomobil şirketini oluşturmak ve mimarlarının umduğu gibi sektörde muazzam bir teknolojik değişimi daha kolay oluşturmak adına onay verdi.

PSA Peugeot CEO’su Carlos Tavares ve Fiat Chrysler Yönetim Kurulu Başkanı John Elkann, ayrı görüşmelerde, Birleşik Devletler, Fransa ve İtalya’nın endüstriyel tarihlerinin yazılmasına yardımcı olan otomobil şirketlerini birleştiren birleşmenin “tarihi” öneminden bahsetti. Yeni şirketi Tavares yönetecek, Elkann ise başkan olarak kalacak.

Fiat Chrysler ve Peugeot Birleşti

fiat-chrysler-ve-peugeot-birlesti
@apnews

Yeni Şirket , her iki şirketinde değer kazanmasını sağladı

Anlaşmayı kapatmak için geriye kalan tek gerçek engel, Stellantis olarak adlandırılan yeni şirketin hisselerini borsalara bildirmeleri kaldı. Şirketler, 18 Ocak’ta Milano ve Paris’te ve 19 Ocak’ta New York Borsasında işlem gören birleşik şirket hisseleriyle kesinleşti. Fiat Chrysler hisseleri Pazartesi günü New York’ta 18.13 $ ‘dan % 0.2 artarken, Peugeot % 1.7 artışla 22.75 Euro’ya yükseldi. Fiat Chrysler Pazartesi günü yaptığı açıklamada, hissedarlarının birleşme kapandıktan sonra ortak hisse başına 1.84 euro (2.26 $) değerinde özel bir nakit ödeme alacağını duyurdu. Ödemeler 2,9 milyar avroya (3,56 milyar dolar) mal olacak.

Fiat Chrysler ve Peugeot Birleşti – Yeni Şirket

Yeni şirket, Volkswagen, Toyota ve Renault-Nissan’ın ardından yılda 8,7 milyon otomobil üretme ve yıllık 5 milyar euro tasarruf etme kapasitesine sahip olacak. İtalyan-Amerikan ve Fransız rakiplerinin evliliği, elektrikli güç aktarma organlarına ve otonom sürüşe teknolojik bir geçiş sırasında sermayeye aç endüstride maliyet tasarrufu vaadi üzerine inşa edildi. Ancak, hala pandemiden muzdarip olan küresel bir pazarda işleri ve miras markalarını koruyup koruyamayacağı görülecek.

“Birlikte bireyselden daha güçlü olacağız,” diyen Tavares hissedarlar  ile yaptığı online toplantıda. “İki şirketin sağlık durumu iyi. Bu iki şirketin pazarlarında güçlü konumları var. ” dedi. Yeni şirket, Fransız kitle pazar otomobil üreticileri Peugeot ve Citroen, en çok satan Jeep ve İtalyan lüks ve spor markaları Maserati ve Alfa Romeo’yu bir araya getirecek. Geçmişleri 75 ile 120 yıl arasında değişen iki otomobil devi kendi iç pazarlarında güçlü bir duygusal çekişme yaratacak.

fiat-chrysler-ve-peugeot-birlesti
@apnews

Yeni Şirket Hedefleri;

Fiat’ın kurucu Agnelli ailesinin varisi ve Fiat Chrysler’in en büyük hissedarı Elkann, “Sektörümüzde köklü bir değişim çağını yaşıyoruz” dedi. “Önümüzdeki on yılın mobiliteyi bildiğimiz şekliyle yeniden tanımlayacağına inanıyoruz.” dedi. Ve gelecekten umutlu olduklarını vurguladı. Fiat Chrysler CEO’su Mike Manley, Tavares’in 2014 yılından beri işlettiği Fransız otomobil üreticisine ABD’de bir yer edinme hedefinin anahtarı olan ve Fiat Chrysler’in açık para kazananı olan Kuzey Amerika operasyonlarının başına geçecek.

Manley, tasarrufların yaklaşık % 40’ının platformların, araçların temellerinin, motorların ve şanzımanların birleştirilmesinden geleceğini söyledi. Tasarrufların bir diğer % 35’inin de özellikle elektrikli ve yüksek teknolojili bileşenlerle ortak satın alımdan geleceğini, % 7’sinin ise satış, genel ve idari maliyet tasarruflarından geleceğini söyledi.

fiat-chrysler-ve-peugeot-birlesti
@dw

Şirketler, lojistik, tedarik zinciri, kalite ve parça satışları dahil olmak üzere diğer alanları optimize etmekten geri kalan tasarrufları elde edeceklerini söyledi. Böyle bir anlaşma, sektörde konsolidasyonun gerekliliğini öngören Fiat Chrysler’in uzun süredir CEO’su Sergio Marchionne tarafından yönetiliyordu. Temmuz 2018’deki ani ölümünden önce bir anlaşma sağlanamadı. Tavares, maliyet düşürücü ve yetenekli bir yönetici olarak ün kazanarak, 2009’dan 2011’e kadar Nissan’ın Kuzey Amerika operasyonlarının başı olarak kullanmaya ve 2017’de satın aldıktan sonra Opel ve Vauxhall’ı PSA Peugeot ailesine entegre etme özelliklerine sahip yeni göreve geliyor. Uzmanlar, para kazanmayan araçlar veya girişimler için çok az tolerans gösteren bir planı takip edeceğini söylüyor.

Bu, Stellantis markasının barındıracağı 14 otomobil markasından herhangi birini, PSA’dan beşi ve Fiat Chrysler’den 9’u artı işaretine sokabilir. Şirketlerin Avrupa’daki imalat ve mühendislik operasyonlarında da önemli örtüşmeleri var. Fiat Chrysler, herhangi bir tesisi kapatma planlarının olmadığını söyledi. Fransız ve İtalyan ekonomi bakanları ortak bir açıklamada, yeni şirketin Avrupa’nın endüstriyel liderliğini güçlendireceğini söylediler. Stellantis’in inovasyonu, Avrupa’ya geçişte Avrupa’nın bir rol oynamasına yardımcı olacak.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar