Feynman Tekniği ile Öğrenme – Öğrenme Yöntemleri

Paylaşmayı unutmayın.

Feynman Tekniği ile Öğrenme – Öğrenme Yöntemleri – Richard Feynman, Nobel Ödüllü bir Fizikçidir. Bu teknik de, adını bilim adamından alan bir tekniktir. Feynman Tekniği her türlü şeyi öğrenmenize yardımcı olacak, basit bir şekilde uygulanan kişisel bir öğrenme tekniğidir. “Bir şeyin adını bilmek ile bir şeyi bilmek arasındaki farkı çok erken öğrendim.” diyen Richard Feynman, bu tekniği geliştirmiştir.

Feynman Tekniği ile Öğrenme – Öğrenme Yöntemleri

Feynman tekniği ile öğrenme 4 adımdan oluşur. Öğrenmenin bir çok yönetimi vardır. Ancak öğrenme bilimsel olarak bir süreçtir. Ayrıca bu süreç ve bu adımları izleyerek yöntemi öğrenebilir, öğrenmeyi öğrenebilirsiniz…

Teknikte 4 Adım Kuralı

1. Adım:

Kavramın ismini boş bir kağıdın üzerine not edin.

2. Adım:

Kavramın bir tanımını sayfaya yazın. Sade bir dil kullanmaya özen gösterin. Sanki yeni bir öğrenciye öğretiyormuş gibi anlatmaya çalışın. Bu, anladığınız şeyi vurgulamalıdır. Fakat daha da önemlisi tam olarak bilmediğiniz bir şeyi tespit etmelidir.

3. Adım:

Bilmediğiniz konuları gözden geçirin. Kaynak araca geri dönerek yeniden okuyun ve tekrardan öğrenin. Adım 2’yi yineleyin.

4. Adım:

Çok fazla karışık ya da kafa karıştıran bir dil kullanıyorsanız içeriği filtrelemek adına yeniden deneyin. Diğer yandan sadece kaynak aracı farklı kelimeler ile ifade ediyorsanız da tekrardan deneyin. Dilinizi sadeleştirin ve mümkün olduğunca basit benzetmeler kullanın.

Bu yöntemi 70’li yıllarda geliştiren Richard Feynman’ın tekniğini bugüne uyarlayacak olursak;

  1. Bir konu düşünün ve herhangi bir not alma programına başlık olarak not edin.
  2. Konuyu Google ya da wikipedia da araştırın ve uygun gördüğünüz cevapları not ettiğiniz başlığın altına yazın. Bunu bir yakınınıza okuyun, anlatın ya da gönderin.
  3. Yakınınızda ve çevrenizden gelen geri dönüşler ile konuyu tekrar araştırın ve notlarınıza ilaveler yapın.
  4. Yazı dilinizi mutlaka sadeleştirin. Basit kelimeler ile konuşmak son derece zor bir iştir. Ancak bu, konu üzerinde ne kadar hakim olduğunuza gösteren bir unsurdur.

Sonuç olarak bu teknik, yeni kavramları ve bilgileri hızlı bir şekilde öğrenmenizi sağlamaktadır. Son derece basit ve güçlü bir teknik olan Feynman Tekniği, her konuyu daha iyi anlamanızı sağlar. Özellikle de öğrenmekte zorlanılan kavramlar için kullanıldığı zaman tekniğin ne kadar değerli olduğu daha iyi anlaşılmaktadır. Son olarak bir konuyu daha iyi anlamak ve üzerinde derinleşmek için bu tekniği kullanabilirsiniz.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar