Evden Etkili Çalışma Ama Nasıl?

evden-etkili-calismak

Paylaşmayı unutmayın.

Evden Etkili Çalışma ama Nasıl? – Bugün şirketlerin bir kısmı kendi işleyiş süreçlerini yüz yüze etkileşime bağlı olarak şekillendirirse de son yıllarda home ofis çalışmaya olan merak ve bununla ilintili olarak talep arttı. Özellikle son yaşanan olaylar ışığında bu konuyu ele alacak olursak tercihe bağlı olmayıp iş operasyonlarının çok büyük bir çoğunluğunun evden çalışmak durumunda olduğunu söyleyebiliriz. Home ofis çalışmayı deneyimlememiş pek çok insan ve bu süreci daha önce yönetmemiş pek çok iş lideri var. Bu noktada hepimizin aklında bir soru var: evden nasıl etkili çalışabilirim? Bu süreçte herkesin ilk önce kendi performans yönetimini doğru yapmayı öğrenmesi gerek.

Uzaktan ekip işi nasıl yapılır, bu ekipler nasıl kontrol edilir, ekiplerin üretkenliklerinden nasıl emin olunur gibi problematiklerin ortadan kalkması için bazı çözüm yolları ve belli başlı organizasyon modelleri bulunmaktadır.

pixabay.com

Evden Etkili Çalışma

Video ile İletişim Sağlamak

Yüz yüze video iletişimini öncelik haline getirin!

Evden etkili çalışmak için, iş sürecinin en kilit noktası o işi yapacak ekibin kurduğu iletişimdir. İyi iletişim kurabilmenin başlıca yollarından biri video konferanstır. Video iletişimini arttırmak ve bu iletişimi düzenli bir hale getirmek ekip çalışması hissini arttırmak, ekip arasındaki bağları güçlendirmek noktalarında çok etkilidir. Bunun yerine telefon görüşmelerini tercih edenler de var fakat video görüşmelerinin yüz yüze iletişime en yakın model olduğunu düşünürsek telefon görüşmelerinin onun kadar etkili olmadığını söyleyebiliriz.

Nitekim insan sosyal br varlıktır dolayısıyla söylediklerine verilen reaksiyonları görmek aynı şekilde kendi reaksiyonlarını göstermek isteyecektir. Kelimelerin duygusal etkileri bizlerin jest ve mimiklerine yansır bu da iletişimimizin gücünü arttırır. Ben bundan faydalanmak gerektiğine inanıyorum. Son zamanlarda girdiğim birkaç video konferansta katılımcıların kameralarını kapattıklarına şahit oldum. Aslında bunu yapmak video konferansı monoton bir telefon görüşmesine çevirmekten başka bir şey değil. Dolayısıyla bu tip görüşmelerde katılımcıların kameralarını kapatmamaları çok daha iyi olur.

Çeşitli İş Birliği Araçları Edinin

İş yönetim sürecinde ekip içindeki herkesin aynı bilgileri görmesine, iş birliği yapmasına izin veren pek çok araç var. Bunlara örnek olarak günlük ve genel görevleri yönetmek içi kullanılabilecek olan Jira, sohbet ve yazılı iletişim için Slack, ortak çalışmalar için Google Suite gibi araçlar örnek olarak verilebilir. Ortak çalışma araçlarını daha da etkili hale getirmek için bu araçları video konferanslarla desteklemekte büyük fayda var.

Kendi organizasyon modelinize ve takım içi dinamiğinize göre uygun araçları denemekten korkmayın! Gerçek manada ekipteki kimin yapılan işin hangi sürecine dahil olduğunu ve işi nasıl ele aldığını görebiliyor olmak ekiptekilerin kendi çalışmalarını düzenlemelerine yardımcı olur. Ayrıca, bu düzen ekip liderine iş sürecini takip etme ve doğru yönlendirmeleri yapabilme imkanı verir.

Daha Fazla İletişim Kurun

pixabay.com

Her ne kadar çok iletişim kurduğunuzu düşünsenizde de muhtemelen kurduğunuz iletişim yeterli değildir. Yukarıda da bahsettiğim gibi bu  yeterliliği sağlamının yollarından birkaçı iletişimi çok kurmanın yanı sıra bunu düzenli bir şekilde yapmak, doğru araçlarla desteklemek ve en önemlisi mümkün mertebe görüntülü iletişim kurabilmek. Uzaktan çalışan ekiplerin karşılaştıkları sorunlar en temel manada iletişimden kaynaklı oluyor. Yazılı iletişim pek çoğumuz için biraz daha hileli. Yüz yüze çok çabuk anlaşılacak meseleler yazılı şekilde belirtildiğinde yanlış anlamalar daha olası hale gelir ve kolay halledilebilecek meseleler karmaşık birer soruna dönüşür. Bu noktada çabamız iletişim kurmak değil doğru iletişim kurmak yönünde olmalı.

Yalnızlıkla Savaş

pixabay.com

Çalışıyor olmanın insan hayatındaki sosyalleşmenin bir parçası olduğunu göz önünde bulundurursak yalnızlık ve bunun yanı sıra fazla izolasyon  evden çalışan ekiplerin sıklıkla karşılaştığı ve aşılması gereken sorunlardır. Nitelikli bir iş liderinin takım üyelerine -hala bir çalışma ortamı ile beraber gelen- sosyal bağlantılarını, sürekli bir şekilde sağladığını hissettirmesi gerekmektedir. Ekip çalışması ekiptekilerin kişisel etkileşimleri ve sağlıklı iletişimleri ile beraber güven ortamında dijital bir biçimde de elbette sürdürülebilir. Muhakkak her ekipte ekip içindeki arkadaşlığı hissetmek isteyen, sosyal etkileşimle beslenen üyeler vardır.

Bu noktada ekip üyeleri arasında çevrimiçi etkinlikler planlamak, ekip ile iş lideri arasındaki iletişimin yanı sıra ekip üyelerinin kendi aralarındaki iç iletişimi de sağlamak önemlidir. Evde de olsa takımdakilerin iş dışında da sohbet edebilecekleri sanal öğle yemekleri veyahut kahve molaları günlük plana dahil edilebilir.

Evden etkili çalışma bizlere iş süreçleri ile alakalı her şeye hem yakın hem uzak olabilme imkanı verir. Eğer kendimiz için doğru mekanizmayı bulup onu hayatımıza oturtabilirsek yakından detayların arasına saklanmış hataları, uzaktan büyük resimdeki eksikleri fark edebilmemiz daha kolay olur. Etkili ve en az bunun kadar önemli, mutlu bir şekilde çalışmak için yukarıdaki önerileri hayatınızda gözden geçiriniz.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar