Evden Çalışanlar Çevrimdışı Kalma Hakkı İstiyor

Paylaşmayı unutmayın.

Evden Çalışanlar Çevrimdışı Kalma Hakkı İstiyor. Covid – 19 pandemisi, günlük yaşantımızın birçok alanına gerek doğrudan gerekse dolaylı yoldan etki etti. Pandeminin hayatımıza en büyük etkilerinden birisi de çalışma düzeni olarak karşımıza çıktı. Evden çalışma sistemi özellikle de pandemi dönemiyle birlikte birçok insanın hayatına girdi. Uzaktan çalışmak, dışarıdan bakıldığında daha avantajlı bir durum gibi gözükse de pratikte öyle olduğunu söylemek maalesef pek mümkün değil. Çalışanlar, eskisine göre daha fazla yorulduklarını ve bu durumun suistimal edildiğini düşünüyor.

Evden Çalışanlar Çevrimdışı Kalma Hakkı İstiyor

evden-calisanlar-cevrimdisi-kalma-hakki-istiyor
Photo by Magnet.me on Unsplash

İngiltere’de yapılan anketlere göre pandemi dönemiyle birlikte evden çalışmaya başlayan kişilerin %35’inin; ruh sağlığı, bu durumdan olumsuz etkileniyor. Anket sonucunda; çalışanların çalışma saatleri içerisinde çevrimdışı kalma yani ara verme, kısa bir süre boyunca herhangi bir şeyle ilgilenmeme hakları yok. Online çalışma sistemiyle işlerine devam edenler, bu durumun sanki ofiste yatıp kalkıyor gibi hissettirdiğini düşnüyor.

Bilimsel çalışmalar sonucunda hafta sonu tatilinin olmaması ve uzun çalışma saatleri beraberinde birçok sorunu getirdiği saptanmış durumda. Uyku bozukluğu, anksiyete, depresyon ve kalp rahatsızlıkları bu noktada ön plana çıkıyor. İşletmelerin evde çalışma saatlerini suistimal etmeleri ve çalışan haklarının zayıflaması nedeniyle; bazı devletler bu duruma önlem almak için harekete geçti.

Online Çalışanlara Çevrimdışı Kalma Hakkı

evden-calisanlar-cevrimdisi-kalma-hakki-istiyor
Photo by Magnet.me on Unsplash

Evden çalışma ile ilgili düzenlemeler yapan ilk İrlanda yaptı. 1 Nisan tarihinden itibaren çalışan haklarını koruyucu bazı yasal hakları yürürlüğe soktu. Düzenlemelere göre; evden çalışan kişiler, mesai saatleri dışında gelen aramalara, mail ve mesajlara cevap vermek zorunda değil. Kanada ve Avrupa Birliği parlamentosunun da bu konuda bazı düzenlemeler yapacağı tahmin ediliyor.

Çevrimdışı kalma hakkı ile ilgili geçmişte yapılan yasalaştırma çalışmaları, pozitif bir sonuç henüz veremedi. Yani, koyulan kurallar tam olarak işlemiyor denebilr. Fransa, 2016 yılında evden çalışma ile ilgili düzenlemeler yaptı. İrlanda’ya benzer uygulamaları yürürlüğe soktu. Fakat geçtiğimiz yıl içerisinde yapılan bir ankete göre; salgın ile birlikte uzatan çalışma sistemine geçiş yapan kişiler, durumun böyle olmadığını belirtiyor. Uzaktan çalışan insanların %80’i çevrimdışı şekilde çalışmadıklarını ve normal ofis saatlerine göre daha fazla efor sarf ettiklerini hissediyor.

Bundle

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar